Boekenlegger: de must-have bij leeskriebels
Heerlijk! Met de zomervakantie in zicht, krijg ik de kriebels in mijn buik… Leeskriebels om precies te zijn. Naast haken is lezen mijn tweede grote hobby. Veel tijd gun ik me er zelf echter niet voor in het drukke gezinsleven of ik lees even snel wat op de e-reader. Maar de zomer is voor mij echt gekoppeld aan het lezen van dikke pillen. Titels roepen me toe vanaf de meterslange boekenkasten in huis en in mijn hoofd vormen zich de leeslijstjes. Mijn man is een nog grotere leesfanaat dan ik en hij is dan ook erg zuinig op zijn boeken. Als je een boek uit de kast pakt, hoort daar dan ook zeker een boekenlegger bij. Want een boek open op zijn kop leggen is uit den boze en een hoekje van de bladzijde omvouwen om te onthouden waar je bent gebleven, is al helemaal verboden. Een boekenlegger is dus echt een must-have bij leeskriebels en een gehaakt exemplaar is natuurlijk het mooiste! In deze blog laat ik je twee varianten zien en deel ik nog meer ideetjes.
De inlegger
Een klassieke boekenlegger is rechthoekig van vorm, soms met een mooi bewerkt randje. Ik haakte met een dun katoentje in leuke retrokleurtjes een simpele boekenlegger. Het is al snel goed en de maten en dergelijke komen niet zo krap, dat is wel lekker voor zo’n werkje tussendoor. Deze is wel erg lang geworden, voor kleinere boeken is een kortere boekenlegger ook fijn.
Ik haakte met drie kleurtjes afwisselend toeren van 4 steken vasten (en een keerlosse). Door met drie kleuren te werken, kun je de draad aan de zijkant laten hangen en later weer oppakken als de kleur weer aan de beurt is. Toen ik de boekenlegger lang genoeg vond, haakte ik een rand vasten om de boekenlegger heen, waarmee ik gelijk de draadjes verborg. Onderaan maakte ik een simpel kwastje. Met groen tamboereerde ik een takje op de boekenlegger en met een stopnaald naaide ik een simpel bloemetje. Ik kan behoorlijk perfectionistisch zijn, maar dit is heerlijk om gewoon even uit de losse pols te doen. Laat je verrassen door wat er ontstaat!
Het boekenhoekje
Een alternatieve boekenlegger is het boekenhoekje. Deze schuif je om een paar bladzijdes of eventueel ook om de kaft tot de bladzijde waar je bent. Hoe maak je zo’n hoekje? De basis van zo’n boekenhoekje is een halve grannysquare (driehoek). Je kunt er elk patroon van een halve granny voor gebruiken. Je haakt de halve granny zoals jij hem mooi vindt. De laatste toer hecht je niet af. Je vouwt de granny dubbel en haakt de zijkant dicht met vasten. Op de kant die dubbel is gevouwen, is het mooi om dan ook nog een rijtje vasten te haken voor de symmetrie. Het is belangrijk hiervoor dun katoen te gebruiken, zodat het hoekje niet te dik wordt. Je kunt variëren met steken, maar reliëfsteken kun je beter vermijden. En haak het niet te klein, dan schiet het snel van de bladzijden af. Je kunt bijvoorbeeld het patroon van de Vrolijke grannyslinger van Jantine Flach gebruiken om een boekenhoekje te maken.
Het leeslint
Een leeslint is ook erg leuk om te maken! Daarvoor draai of haak je een dun koordje, waaraan je een klein gehaakt figuurtje hangt. Het spekje uit de haakagenda van 2024 doet het goed als hanger aan een leeslintje, net als de fleurige bloemetjes van Claudia (oorspronkelijk magneetjes).
Varieer met meer patronen van Gek op Haken
Als je het leuk vindt om ook een originele boekenlegger te maken, neus eens rond tussen de patronen van Gek op Haken. Met wat aanpassingen zijn er diverse boekenleggers van te maken. Haak bijvoorbeeld een strookje aan de sneeuwvlokken van Jorina. Dat is leuk voor die dikke pil die je in de kerstvakantie gaat lezen 😉
Leuk dat je deze blog hebt gelezen! Ik hoop dat ik je dit keer dubbel heb geïnspireerd. Pak er deze zomer ook weer eens een boek bij en duik lekker in die andere wereld!
We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes
Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!
"*" geeft vereiste velden aan
Reacties