De granietsteek haken

5PJDb8mIT7igoZftaZcgaA

Je kent dat vast wel zo’n periode waarin je het hartstikke druk hebt en je geen ingewikkeld project op je haaknaald wilt hebben staan. De granietsteek haken is dan een van mijn favoriete ‘gemakkelijke haaktechnieken’. De granietsteek is zo’n steek waarmee je dan heerlijk gedachteloos kan haken.

Omdat ik zelf net zo’n drukke periode achter de rug heb, was ik op zoek naar een eenvoudig project. Ik wilde ook een combinatie maken met een grote klos garen die al een tijd lag. En, na het letterlijk opmeten van deze bol (helaas zat er geen aanduiding bij hoeveel meter het was) wist ik dat ik een flink aantal meters had. Genoeg voor een kleine deken dus. Ik zal je laten zien hoe ik dat heb gedaan. Het is redelijk eenvoudig als je de steek eenmaal onder de knie hebt.

Moss Stitch of granietsteek haken

In het verleden heb ik al eerder patronen gemaakt met de granietsteek die ook wel de Moss Stitch wordt genoemd. Maar dat waren projecten als een driehoeksjaal. Ik wilde dus wel weten hoe je een rechte rand kon krijgen bij je haakwerk wanneer je deze steek zou gebruiken.

Mijn deken met de granietsteek haken

Bij de granietsteek haken moet je, om de deken op te zetten, een even aantal steken op zetten. Hierna start je met een vaste in de 4e steek vanaf de haaknaald. Je haakt een losse, slaat een steek over en haakt vervolgens een vaste in de volgende steek. Dit herhaal je tot het einde van de toer. 

Vervolgens haak je twee lossen en keer je je werk. Nu haak je een vaste om de losse ruimte tussen de steken in. Vervolgens haak je weer een losse. De volgende vaste komt weer om de losse heen. Eindig de toer met een vaste tussen de laatste vaste en de twee lossen van het begin van de toer. Nu haak je weer twee lossen en herhaal je het patroon. Zo moet je de granietsteek haken, niet heel lastig, toch?

Ik heb hierbij dit filmpje gebruikt waarin je heel duidelijk kunt zien hoe de steken worden gemaakt:

Tutorial van de granietsteek

Natuurlijk hebben we zelf ook een hele handige tutorial gemaakt. Marieke legt je in deze video haarfijn uit hoe je de granietsteek moet haken. Oh, kijk ook even op het kanaal van Gek op Haken, er staan al zoveel uitlegvideo’s op, echt perfect als je even op wil zoeken hoe een steek ook al weer gaat!

Tutorial haaktechniek Granietsteek Haken door Mariek van Gek op Haken

Variaties van de granietsteek haken

Je kan bij dit patroon allerlei leuke en uitdagende variaties maken. Bijvoorbeeld door een keer met een kleinere of grotere haaknaald te werken en te variëren met de garen diktes. Ik had deze keer heel erg dik garen, je kan als je dit niet hebt ook bijvoorbeeld drie draden samen haken. Of je maakt het patroon juist in een wat dunner garen, voor een wat fijnere deken. Werken met één kleur, werken met strepen of juist iedere toer een andere kleur, het kan allemaal. Jouw fantasie en creativiteit is de enige beperking! 😉

De deken voor dit blog heb ik gehaakt met haaknaald 12 mm. Echt spierballenwerk zo, dat granietsteek haken! Tip: Werk met dik garen zeker niet te lang achter elkaar door en doe bijvoorbeeld tussendoor de yoga-oefeningen die Claudia beschreef in haar blog om je armen en handen soepel te houden.

De granietsteek haken

Ik ben benieuwd of jullie al eens een project hebben gemaakt in de granietsteek en of jullie dit ook zo’n heerlijke “weghaaksteek” vonden? Laat het in de reacties hieronder weten, of stel een vraag als je met de granietsteek haken aan de slag gaat.

Veel haakplezier weer en tot de volgende blog!

Liefs Boukje

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. dank u wel voor de uitleg,
  ik heb denk ik 8 bollen dikke wol voor pen 10 en vind de granietsteek wel heel mooi, het is deels al uitgehaalde wol omdat ik wol tekort kwam, het niet meer verkocht werd en het echt neongroen is en ik vind andere kleuren daar niet mooi bij, ik wil een deken maken voor ongeveer een 1 persoonbed, neemt de granietsteek veel wol? of kan ik beter een andere steek nemen?
  liefs anita

  1. De granietsteek is een zogenaamde “yarn eater” ofwel hij eet je garen op. Je hebt dus best wel wat meters nodig voor een deken. Je zou van het garen wat je wil gaan gebruiken een proeflapje kunnen haken in de graniet steek van ongeveer 10×10 cm. Als je dit hierna uithaalt weet je wat qua meters nodig hebt voor 10x10cm. Als je weet wat je totale hoeveelheid meters garen is, kun je uitrekenen hoe breed en hoe hoog je je deken zou kunnen maken.
   Ik hoop je zo op weg te hebben geholpen. Succes met meten en haken.

 2. Wat een prachtige deken en mooi garen! Wat voor wol gebruik je? Het kan zijn dat ik erover heen heb gelezen, volgens mij heb je het niet genoemd. Ik hoor het graag! Hartelijk groet!!

  1. Het garen wat ik voor deze deken heb gebruikt is Katia Junior. Er zit +/- 430 meter in deze deken. Je kan voor de techniek overigens met iedere soort garen werken.
   Veel plezier met haken!
   Groetjes Boukje