Haakpatroon Winterzontasje

Blog geschreven door Teuni Klok

Het winterzontasje.

Afgelopen zomer haakte ik een tasje van raffia. Ik noemde hem ‘Zomerzontasje’ omdat het net een zonnetje met zonnestralen leek ;). Dat patroon kun je nog altijd vinden bij de ‘gratis patronen’ op deze site. Na de zomer vond ik hem niet meer zo leuk matchen bij mijn herfst/winter outfits. Daarom kocht ik op de Kreadoebeurs in Utrecht afgelopen oktober een mooie streng met dik katoen en haakte daar een herfst/winterzontasje van. Het resultaat was gelukkig precies zoals ik in gedachten had! Maar door de dikte van de draad vond ik het patroon niet zo geschikt voor alle onderdelen. Voor dit tasje moest ik een kleine aanpassing doen. Die wil ik graag met jullie delen!

Ook gebruikte ik dit keer een leren schouderband, die hoef je dus ook niet te haken. Deze kocht ik ook op de Kreadoe, bij Bobbiny.nl

Ik kocht 2 strengen katoenkoord (Hearts Mini 3mm) bij Heartsxxl. Helaas had ik net niet genoeg aan 1 streng van 100 meter. Ik denk dat ik ongeveer 115 meter heb gebruikt.

De winterse variant van dit patroon gaat als volgt:

Haak de cirkels, zoals beschreven bij het zomerzontasje, t/m toer 5 met haaknaald 6.
De beschrijving kun je terugvinden op deze site en is gratis te downloaden.

Nog een kleine aanvulling op het patroon van de cirkels. Van m’n testhaaksters hoorde ik dat toer 1 wat onduidelijkheid gaf. Op elke steek van de 12 stokjes in de magische ring haak je bij de 1e toer 1 stokje en 1 dubbel reliefstokje (het reliefstokje haak je achterlangs het stokje van je vorige toer).

Reliefstokjes

Daarna ga je verder met de band. Haak 54 lossen en 2 keerlossen.

Toer 1: Haak vanaf de 3e losse halve stokjes in het onderste lusje (= 54 steken). Dus niet in de V. Op deze manier komen de v’tjes aan de onderkant te liggen. En kun je de cirkels er later netjes aan vasthaken. Zie foto 1.

Foto 1

Toer 2: Haak 2 keerlossen en vervolgens nog 54 halve stokjes en knip je draad af.

Nu kun je de band aan de cirkels vast gaan haken. Dit deed ik met haaknaald 7.

Leg 1 cirkel met de goede kant naar boven en leg de band eronder. Haak dan in de achterste lus van de band en in de voorste lus van de cirkel een halve vaste (zie foto 2). Door het op deze manier vast te haken krijg je een hele mooie afgewerkte rand aan je tasje. 

Foto 2

Draai je werk om en herhaal bovenstaande bij de andere kant van je tasje.

Haal alle draden naar binnen en keer je tasje binnenste buiten. Werk nu alle draden netjes weg en keer je tasje weer om. Bevestig de musketon haakjes aan de uiteindes van de band en voila, klaar is je tasje!

Graag zien we jullie creaties op Instagram en Facebook! Als je de volgende tags gebruikt kunnen wij het zien:

Instagram: @draadliefde en @gekophaken
Facebook: @Gek op Haken

En de volgende hashtags: #winterzontasje en #gekophakenproject

Veel haakplezier!

Liefs Teuni Klok
~ Draadliefde

Andere blogs

Achter de schermen

Ik ken Karin al een hele tijd, en ik ben ook al even bij Gek op Haken betrokken. Maar hoe goed kennen jullie Karin? En kennen jullie Timo al? En wie doet wat en hoe gaat dat dan? Ik ging voor je op zoek en dat kijkje achter de schermen krijg je in dit blog.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik kijk naar al je ideeen uit. Ik vindt haken fijn. En it is zo relaxing. Dank je om me in je site mee te laten genieten . Het is zo’n inspiratie. Groetjes, sonja

  2. Leuk Karin ik heb ook in Hoogerheide gewoond en mijn oudste zoon woont er nog.
    Ik haak ook veel en kijk graag op haak sites