Haken, hoe begin je daar nu aan?

IMG 20210411 185614 01

Ik haak ondertussen al 10 jaar en vond haken in het begin een hele uitdaging. Had nog nooit gehoord over het haken van lossen, vasten, stokjes enzovoort. Toen was haken ook nog niet zo in én stonden er heel wat minder filmpjes op YouTube. Gelukkig zijn deze ‘makkelijke’ steken (en nog zoveel meer) voor jullie uitgelegd op ons You Tube kanaal van Gek op Haken.

Voor mij werkt haken erg ontspannend, vooral na een dagje in de klas te staan kan ik daar zo van genieten.

Ik wil jullie vooral overtuigen dat haken echt super is om te doen, mocht je al niet ‘verkocht’ zijn aan deze zalige hobby!

Als beginner zie je al die prachtige gehaakte items passeren, dat je soms overdonderd wordt door al dat moois.Het is daarom goed om eerst en vooral de steken te leren haken. Neem een haaknaald, een bolletje katoen of acryl, wat je het leukst vindt, en begin met een rij van lossen. Hoe je dat doet, zie je in dit filmpje.

De keuze van je haaknaald

Je hebt houten, plastic en metalen haaknaalden, die laatste gebruikte ik vooral in mijn beginjaren van het haken.

Nu haak ik al jaren met haaknaalden waarbij een grip aan het handvat zit. Zalig om vast te houden. En, heb ik zelfs een gepersonaliseerde haaknaald, gekocht bij Studio Woord & draad, met mijn naam er op.

Je haaknaald vasthouden kan je op twee manieren, ofwel de pengreep, zoals je je pen bij het schrijven vasthoudt. Of zoals je een mes gebruikt. Wat voor jou het handigst is. Ikzelf haak met mijn rechterhand, maar ook linkshandigen kunnen dat perfect aanleren.

Wat het garen betreft, is er een erg breed gamma. Soms is kiezen best moeilijk.
Haak je graag amigurumi, dan wordt er meestal voor katoen gekozen. Marieke legt dit in deze blog uit.

Naast katoen heb je ook acryl en nog zoveel meer. Het ene garen is beter voor dit of dat project. Soms is een proeflapje haken ook super handig bij de keuze van je bolletjes en de combinatie van kleuren.

Als tip geef ik graag mee dat goedkoper garen soms tot frustraties gaat werken: het glijdt niet makkelijk mee, gaat splitsen en voelt soms stug aan. Maar om te weten te komen of jij haken leuk zou vinden, kan het perfect. Ook budgettair zijn deze bolletjes een vrije keuze. Naarmate je het haken wat meer onder de knie hebt, of voor het project dat je gaat haken, kan je voor de duurdere garens gaan. Voor elk wat wils dus.

Op onze site staan heel wat blogs met haaktechnieken uitgelegd. Altijd handig om je haakskills wat te gaan uitbreiden.

Ik ben vooral benieuwd hoe of jij al lang haakt? Of ben je net aan het haken gegaan?

Fijne groetjes Sofie

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Vorig jaar aan het begin van de lockdown wilde ik wel een sbeginen met haken.. ik dacht: ik ga naar de winkel en koop een Mandala patroon en dan leer ik wel haken.. Mevrouw in de winkel moest vooral lachen toen ze hoorde dan ik og niet kon haken mar wel graag aan de Mandala (100cm) wilde beginnen.. Ik schaam me nog steeds een beetje 🙂 Ze raadde me aan eens te beginnen met pannelappen… zo gezegd zo gedaan.. en doorgezet! Inmiddels is de Mandala klaar en hangt hij aan de muur. Ik ben verslaafd aan haken maar er ook nog steeds niet super goed in. Ik haak met allebei de grepen. Vind de mesgreep fijn bij katoen en de pengreep als het allemaal wat sneller kan. Ik heb wel nog steeds heel veel moeite met de losse onderdelen aan elkaar haken. Weet ook niet zo goed hoe ik dat moet oefenen en wil nu eerst de Mojo deken afhaken 🙂

  1. Waaaw, zo fijn dat je ook begonnen bent met haken. Knap dat je al een mandala aan durfde. Het lijkt me handig dat je beide grepen aan kan.
   Zag je dat we op ons You Tube kanaal ‘gekophaken’ ook heel handige filmpjes hebben, waar de steken worden uitgelegd? Misschien kan je daar wat nieuwe steken ontdekken.
   Veel haakplezier!

 2. Ik heb het haken op de lagere school geleerd ( +/- 55 jaar geleden). Daarna veel van mijn moeder geleerd en door zelf te doen. Net als breien. Ik vind het heerlijk om te doen. Ondertussen help ik ook mijn vriendin en dat doen we op ons wekelijkse haakavondje al staat dat nu op een laag pitje. Twee van mijn dochters komen ook altijd. Heel gezellig en zo helpen we elkaar.

 3. Hou Sofie. Leuk blog. Ik gebruik ook altijd de duurdere merken. Ik krijg weleens katoen..meestal niet mijn merk en daar zitten dan knopen in en je haakt
  vaak door het katoen heen. Ik heb ook even geprobeerd. Ik gebruik de pengreep..

  1. Gelukkig bestaat er garen naar ieders wens, hé. Welkom in de ‘club’ van de pengreep, net als ik. Op Instagram deed ik een poll en daar was de manier van vasthouden bijna fiftyfifty.
   Veel haakplezier!

 4. Hoi Sofie,
  Ik heb het basis van het haken zelf geleerd .ik zocht toen (ongeveer meer dan 10 jaar geleden denk ik): een afleiding en bezigheid. Ik heb mezelf gezegd waarom niet haken! Nog nooit gehoord eigenlijk eerder dit is de waarheid. Niemand in mijn omgeving bezig met de haken. Ik dacht kan zelf leren en kennen de haaksteken , termen enz. In het begon was echt lastig om onthouden van vaste,.stokjes, hst, dst enz. Blijven oefenen en eindelijk basis was ondermijn knie. Blij mee. Hier en daar leer ik ook heel veel van het haak wereld. Geniet van mijn hobby (iedere dag ) tussen met de andere bezigheden (hond uitlaten, huishouden enz): bedankt voor de mooie blog. Leuk om te lezen en iets te schrijven van mijn kant . Liefs,Ayla 🥰✋

  1. Wat fijn om te lezen Ayla, dat je het jezelf hebt kunnen aanleren, knap. Ik leer ook nog elke dag steken bij. Dat is ook het uitdagende aan het haken, vind ik dan.
   Veel haakplezier!

 5. Nooit bij nagedacht hoe ik de naald vasthoud. Moest het even proberen om er achter te komen. De mes greep dus.