Haken met afval

Fie haakt 2 tapijten voor K 003

Ik hoor je bij het lezen van de titel al zeggen: ‘Haken met afval? Dat kan toch niet?’ Jawel hoor… Je gebruikt daarvoor geen aardappelschillen of die lege fles cola, die je weg wil gooien hoor. 😉

Wat gebruik je dan wel?

Resten stof, zoals t-shirts, een jeansbroek, oude lakens, resten katoenstof. Je kan de stof recycleren door er eerst repen van te scheuren. Knippen kan ook, als je dat liever zou doen. Bij het scheuren van een laken heb je extra lange stukken. Feli schreef al eens een handige blog over hoe je bijvoorbeeld t-shirt garen zelf kunt maken.

Wat ik ook al eens zag, is dat je een plastieken zak in repen kan knippen en daarmee iets haken. Dat geeft ook een heel leuk effect.

Maar wat haak je dan met het materiaal?

Eerst en vooral heb je voldoende meters nodig om iets te kunnen haken. En je moet de uiteinden goed aan elkaar knopen, naaien of tijdens het haken wegwerken.

Met repen plastic kan je bijvoorbeeld een grote mandala haken. Het haakpatroon Mandala Noor op onze website is daar heel geschikt voor.

Of het patroon van de Bloementas kun je daar ook zeker voor gebruiken. Van lelijk plastic tasje naar mooie en handige boodschappentas, tof toch?!

Wat als ik niet genoeg oude lakens en meters kan verzamelen?

Dan kan je er nog altijd voor kiezen om gerecycled garen en bobijnen te kopen. Dat wordt meestal ook gehaald uit ‘oud’ materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bobbiny een mooi garenmerk dat te verkrijgen is via de Wolzolder (en waar onze leden 10% korting krijgen). Ook het mooie garen van Hoooked is gerecycled garen. Dit is natuurlijk geen afval te noemen, maar het wordt wel gemaakt van restmaterialen.

Ik haakte ooit een tapijt met gerecycled garen. Best wel stevig, want de ‘draad’ is redelijk dik en je gebruikt er een haaknaald maat 10 à 12 mm voor! Maar het haken gaat ook vlotter met zo’n dikke naald, niet?!

Fie haakt 2 tapijten voor K 010
Mijn tapijt met gerecycled garen.

Haak iets met ongebruikt gehaakt materiaal!

‘Twee keer lol van je wol’?

 Dit door iets waarvan je echt niet tevreden bent, weer uit te halen. Of onafgemaakte projecten, waarvan je weet dat je ze nooit meer af zult maken, uit te halen. En dan dit garen opnieuw te gaan gebruiken voor iets wat je wel fijn vindt. Hou er wel rekening mee dat je garen gehaakt werd en misschien niet dezelfde intensiteit zal hebben als een nieuwe bol garen.

Schenken aan een goed doel?

Je kan er zeker voor kiezen om je gehaakte dekens of amigurumi, die je nooit gebruikt, te schenken aan een goed doel. Dan hoef je ze ook niet uit te halen ;-). Ik vermoed dat er genoeg acties of verenigingen zijn, die je graag zullen zien komen…

Haak ze! Wat haakte jij al eens met afval?

Groetjes Sofie

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Voor een school opdracht een handpop haken/breien met verschillende materialen. Zoals plastic, bindtouw, gebruikt garen. Super leuk om te doen.