A granny a day keeps the doctor away

a granny a day tekst

Een nieuw jaar is begonnen! De tijd waarin veel mensen aan de slag gaan met hun goede voornemens. De klassiekers zijn natuurlijk meer bewegen, gezond eten, vaker ruimte maken voor ontspanning. Vandaag help ik je aan een extra goed voornemen: meer haken! Voor het geval je extra aanmoediging of goedkeuring hiervoor nodig hebt, lees snel verder! In deze blog zet ik 3 gezondheidsvoordelen van haken op een rij. A granny a day, keeps the doctor away!

Oppepper van je brein

Handwerken is heel gezond voor je brein. Bij het handwerken werken de twee hersenhelften intensief samen en dat is goed voor de flexibiliteit en de gezondheid van je hersens. Je linkerhersenhelft is onder andere belangrijk voor gedetailleerd werken, analyseren en logisch denken, de exacte kant. De rechterhersenhelft is belangrijk voor onder andere je emoties en intuïtie, de creatieve kant. In 2011 werd een wetenschappelijke studie gepubliceerd waarin werd aangetoond dat handwerken op oudere leeftijd de kans op milde cognitieve stoornissen verkleint. Bij de Neurological Foundation publiceerden ze een haakpatroon van een brein en een neuron (cellen in het zenuwstelsel) om hier meer aandacht aan te schenken. Hoe leuk is dat?

20240110 104443

Goed voor je mentale welzijn

Haken kan op verschillende manieren je mentale welzijn bevorderen. Ingewikkelde patronen geven goede afleiding en kunnen heel prettige afleiding zijn van piekergedachten. Je bent dan heel mindful bezig, helemaal in het hier-en-nu! Een patroon wat je tomeloos weghaakt, geeft je gedachten juist de ruimte en kan helpen je gedachten te ordenen of dingen te verwerken. Iets moois maken, ja ook (of juist) voor jezelf!, geeft voldoening en dat is goed voor je stemming! Je maakt meer gelukshormonen aan. Zo zijn er nog heel veel facetten te bedenken van haken die een positief effect hebben op je mentale welzijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het uitkiezen van kleuren en materialen? Meer specifiek zouden met name mandala’s en rozetten helpen ontspannen. De herhaling van patronen en kleuren, het eindeloze en het focuspunt in het middel helpen concentreren en brengen rust. Sofie schreef daar al eerder een blog over.

IMG 20210417 133415 01 COLLAGE

Verbindend

Natuurlijk kun je heel goed in je eentje handwerken. Maar in de praktijk is het handwerken voor veel mensen ook sociaal verrijkend. Het bezoeken van een offline haakcafé of het online haakcafé van Gek op Haken zijn daar natuurlijk de beste voorbeelden van. Maar ook in kleinere situaties kan handwerken voor leuke contacten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan advies of hulp vragen in een heerlijke wolwinkel, je hebt zomaar een leuk praatje. Mensen die veel haken geven regelmatig ook werkjes cadeau of haken bijvoorbeeld voor een goed doel. En ga maar eens een poosje haken op een openbare plek, zoals de wachtkamer van de tandarts of in het OV. Grote kans dat er iemand geïnteresseerd informeert wat je aan het maken bent! En toen ik jaren geleden in een verpleeghuis werkte, was het een veelgebruikte openingszin om contact te maken: ‘oh, wat zie ik hier voor moois, heeft u dat zelf gemaakt?’. Verbindend! 

Ik weet niet of alles wetenschappelijk onderbouwd is. Waarschijnlijk is het maatschappelijk belang soms iets te klein om veel geld en tijd in officieel onderzoek te steken. Maar leuk om even bij stil te staan toch?

Veel haakplezier en gezondheid gewenst voor 2024!  

Ps. Ja, de kleine lettertjes zijn er ook: let wel op je houding wanneer je je gezondheid een boost wil geven door veel te haken. Neem op tijd een pauze, ontspan je handen en doe eventueel Yoga voor je Polsen. Anders ontdek je de nadelige kant, ontwikkel je een blessure en heb je alsnog een dokter nodig!  

Andere blogs

Achter de schermen

Ik ken Karin al een hele tijd, en ik ben ook al even bij Gek op Haken betrokken. Maar hoe goed kennen jullie Karin? En kennen jullie Timo al? En wie doet wat en hoe gaat dat dan? Ik ging voor je op zoek en dat kijkje achter de schermen krijg je in dit blog.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *