Bijhouden van een haakdagboek

20231126 152206 bewerkt

Een dagboek bijhouden… wie heeft het niet geprobeerd in zijn leven? Ik herinner me hoe ik als kind vol goede moed begon in een nieuw dagboek met zo’n mooi gouden slotje. De eerste dag pende ik 5 bladzijdes vol, dag twee 3 bladzijdes, daarna werd het al korter. Uiteindelijk vulde ik nog wat bladzijdes met ‘sorry lief dagboek, vandaag weet ik niets te schrijven’, waarna de inkt helemaal opdroogde. Tegenwoordig waag ik me niet meer aan dagboekverhalen. Soms schrijf ik nog een vlugge aantekening of quote in een boekje en bij vlagen houd ik een dankbaarheidsdagboek bij. Dat is overigens echt een aanrader! Elke dag als avondritueel even drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent die dag. Er is altijd iets te bedenken, al is het iets kleins. Goed voor je mentale gezondheid en na een jaar heb je een boek met meer dan duizend dingen waar je dankbaar voor bent (geweest). Een extra tip voor 2024! Deze blog staat echter in het teken van het haakdagboek. Als je veel haakt is een haakdagboek echt een aanrader om bij te houden. In deze blog lees je mijn tips en tricks voor het bijhouden van een haakdagboek. 

patronenmap karin bella 600

Wat is het?

Een haakdagboek bestaat er in verschillende vormen. Van ieder notitieboekje kun je je eigen haakdagboek maken. Ook bestaan er gedrukte haakdagboeken. In een haakdagboek houd je alle gegevens over je haakprojecten bij. Het voordeel van het maken van een eigen boekje is dat je alle info erin op kunt nemen die jij belangrijk vindt.

Ik zat nog te peinzen over de naam ‘haakdagboek’. Strikt genomen is het geen dagboek, maar meer een logboek. De veelgebruikte Engelse naam ‘crochet journal’ dekt de lading dus beter. Of zullen er ook mensen zijn die echt elke dag opschrijven wat ze hebben gehaakt? Zo van “Vandaag haakte ik 5 toeren van mijn omslagdoek en 3 losse bloemetjes.”?   

Wat vul je in?

De basis die in elk boekje terugkomt is de naam van het project, het gebruikte patroon en de ontwerper. Vaak wordt ook bijgehouden hoelang je over het project hebt gedaan, je noteert de start- en einddatum. Het gebruikte garen is handig om bij te houden, zodat je altijd terug kunt vinden welk garen en welke kleuren je hebt gebruikt. Schrijf vooral ook de maat haaknaald op. Soms vis ik een haaknaald bij het ene werkje vandaan om het bij een andere te stoppen, dan kan ik later makkelijk terugvinden welke haaknaald ik nodig heb.

Dit wordt vaak nog aangevuld met de steekverhouding en de maat van het project, dit is echter niet voor alle projecten relevant. Soms kun je de moeilijkheidsgraad aangeven. Ook leuk: schrijf de bestemming op van je project.

Opmerkingen, aantekeningen en extra informatie

In de voorgedrukte boekjes zie je ook ruimte voor je eigen aantekeningen. Hier kun je je ervaring opschrijven met het patroon, het garen en of je tevreden bent met het eindresultaat. Als je dingen net wat anders hebt gedaan dan het patroon, is dit de plek om het even aan te tekenen. Zeker als je van plan bent het project vaker te gaan maken.

20231126 152206 bewerkt

Mijn tips!

Zelf gebruik ik vaak een ander merk garen met andere kleurcodes dan die in een patroon worden geadviseerd. Ik heb namelijk zo mijn favorieten… Bij de start van een project als ik het garen en de kleuren uitzoek, maak ik hiervan een overzichtje in het haakdagboek. Ik begin met het opschrijven van de kleuraanduidingen die in het patroon worden gebruikt. In het ene patroon staat bijvoorbeeld ‘neem kleur A’, in het andere ‘wissel naar de kleur Red’, of je ziet ‘kleur 003’. Ik schrijf in een kolom de gebruikte aanduidingen en schrijf in kolommen daarnaast de kleurcodes van mijn gekozen garen en de kleurnaam. Tijdens het haken houd ik mijn boekje bij de hand, zo kan ik snel zien welke kleur ik moet pakken.

Eerder zei ik dat ieder notitieboekje geschikt is. Ik geef de voorkeur aan een boekje met een ringband. Bij ieder project plak ik naast de kleurcodes met washitape een stukje garen. Hierdoor wordt je boekje snel wat dikker en een ringbandje kan dit net wat beter aan. Het liefst gebruik ik een bullet journal, met van die stipjes in plaats van lijntjes. Deze pagina’s kun je gemakkelijk zelf indelen. Als ik zin heb werk ik met mooie stiften, stempels en fineliners, een andere keer houd ik het simpel.

Te koop bij Gek op Haken

Natuurlijk heeft Gek op Haken ook al een mooie versie van een haakdagboek ontworpen. In de shop vind je een handige patronenmap met projectbladen. Het ontwerp is lekker vrolijk en overzichtelijk, zoals we van Gek op Haken zijn gewend. Zijn de bladen op, dan bestel je een los projectbladen blok erbij voor je nieuwe projecten. Ik ben gehecht aan mijn eigen boekjes, maar het voordeel van deze patronenmap vind ik wel dat je de projectbladen en geprinte patronen bij elkaar kunt voegen. Zo heb je alles overzichtelijk bij elkaar. Wie weet stap ik toch nog eens over! 

Trouwens, in de te gekke haakagenda van Gek op Haken vindt je ook een heel aantal projectbladen.

Gebruik jij een haakdagboek en heb je nog extra tips? We horen ze graag!

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. Oh jeetje wat vervelend dat het niet is gelukt. In het vervolg mag je ons altijd een e-mail sturen als het niet lukt in de webshop, dat kan via welkom@gekophaken.nl Oh en goed nieuws, tegen de zomer brengen we een nieuwe haakagenda uit, wie weet kun je die dan bemachtigen!