Trends najaar 2023

Roze

Als ik op dit moment rondkijk in de winkels, zie ik de kleding voor de herfst en winter al in de schappen liggen. En dat is behoorlijk wennen. Deze zomer waren de kleuren heerlijk uitbundig. En nu toch wat meer…., ja wat zal ik zeggen; rustig. Elk jaar moet ik weer wennen aan die overgang van kleuren in het modebeeld van zomer naar herfst en winter. Nou was ik eerlijk gezegd ook niet gek op het Barbieroze en felgroen van deze zomer, maar het was wel vrolijk. De trend in kleuren voor deze herfst zijn minder uitbundig!

Trends in mode en kleur, wat betekent het eigenlijk?

Volgens de Dikke van Dale is het een: ‘ontwikkelingslijn, neiging, richting’. Die neiging of richting wordt aangegeven door de voorlopers of trendsetters. Tegenwoordig noemen we die trendsetters: ‘influencers’. Zij durven iets nieuws naar buiten te brengen of iets ouds op een nieuwe manier te brengen. Een trend ontstaat als meerdere mensen het als “iets nieuws” omarmen.

Materialen

De laatste jaren zijn we meer dan ooit bewust van de materialen die wij gebruiken. Het liefst willen we zo veel mogelijk milieuvriendelijk geproduceerde materialen.  En daarbij moet ook rekening wordt gehouden met het dierenwelzijn. Dat zien we terug in de mode. 

Het gebruik van biologische katoen is al heel normaal, net als het gebruik van wol dat afkomstig is van boeren waarbij dierwelzijn een belangrijk onderdeel is van het bedrijf. Hierdoor is er in de wolindustrie een verandering van alleen maar produceren, naar ‘bewust’ produceren. De trend voor dit najaar is dan ook eerlijke materialen zoals bijvoorbeeld zachte merino wol, cashmere en 100% alpaca garen.

Modellen

Gelukkig zijn de gehaakte items ook dit jaar weer helemaal hip. Vooral zélf gehaakt! Na jaren van strakke truien en vesten is het nu tijd voor de lossere modellen. Natuurlijk nog steeds met stijl, maar uiteindelijk veel comfortabeler, leuk te combineren en zeker niet saai! Door het gebruik van pofmouwen, lange manchetten of speciale halslijn wordt er weer een geheel nieuwe trend gezet. Ook de spencer en het wikkelvest zijn dit najaar weer van de partij. En als je het dan zelf gehaakt hebt met een duurzaam garen, dan is het helemaal perfect!

IMG 8445

Kleuren

Zwart en wit zullen weer volop als kleur gebruikt worden in dit herfst/winterseizoen 2023. Hieronder noem ik de vijf meest gebruikte kleuren voor de komende periode.

Zacht oranje

De zacht oranje kleur Apricot Crush is uitgeroepen tot de kleur van het modejaar 2023/2024. Deze perzik tint wordt gezien als herstellend, verfrissend, hoopvol en energiek.

Apricot Crush
Apricot Crush

Vurig rood

Het Barbieroze verdwijnt dit najaar weer uit beeld en maakt plaats voor vurige rode kleuren.

Botergeel

Over deze kleur wordt gezegd dat het een gigantische trend gaat worden dit najaar. Het geeft een chique uitstraling en is geschikt voor elke gelegenheid.

Camel en bruin

Kleuren die heel goed bij de herfst en winter passen zijn natuurlijk camel en bruin. Vooral het chocoladebruin gaan we heel veel zien deze winter.

IJsblauw

IJsblauw zagen we ook vorige winter en zullen we nu weer veel tegenkomen.

IJsblauw

Natuurlijk bepalen we allemaal lekker zelf welke kleur of welk model we kiezen. De ene kleur staat je natuurlijk ook veel beter dan de andere kleur. Mij zul je niet snel in chocoladebruin of camel zien en ook het zacht oranje spreekt me helemaal niet aan. De outfits van vorig jaar kun je natuurlijk gewoon weer dragen en met bijvoorbeeld een gehaakt vest in de nieuwe kleuren ben je weer helemaal hip! Gelukkig zijn we allemaal uniek en we maken onze outfit ook zelf uniek, gewoon omdat we haaksters zijn!

Wat vind jij van de kleuren voor deze herfst? Trek jij je iets aan van trends? Laat het me weten in een reactie op deze blog of in het haakcafé.

Tot blogs,

Marja Waalwijk

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *