Het testen van haakpatronen

IMG 20210327 111041 01

Wie me al een tijdje volgt, zal wel al gezien hebben, dat ik ook een fervente testhaker ben. Ik wil jullie dan ook eens meenemen in de stappen, die ik neem bij het testen van haakpatronen.

De ontwerper haakt een nieuw patroon en dan?

Eerst en vooral maakt de ontwerper een haakpatroon. daarbij kiest hij/zij het perfecte garen uit, bedenkt een mooi nieuw ontwerp en haakt dit dan. Maar voordat het eigenlijke patroon online komt of in een boek wordt uitgebracht, moet dat haakpatroon heel uitgebreid getest worden. Een ontwerper wil een patroon zo perfect mogelijk publiceren. Een patroon verschijnt soms ook in het Engels en dan zijn de haaktermen anders en worden ook testers voor uitgezocht voor elke andere taal.

Om te kunnen testen vraagt de ontwerper meestal wie hem/haar tegen een bepaalde datum kan helpen om een patroon te haken. Deze ontwerper kiest elke keer voor ‘andere’ mensen, zodat ze zowel beginners als gevorderden als tester kunnen inschakelen. Je hebt ook ontwerpers die een vast ‘testteam’ hebben, waarbij dan een oproep wordt gedaan of je die ronde mee kan testen.

Ook de patronen van Gek op Haken worden zo altijd getest.

Geheimhouding

Sommige ontwerpers willen het testen nog even geheim houden, daarbij kan dan tijdens het testen niks getoond worden. Andere vinden juist fijn dat er kleine details worden geshowd op social media. Dat hangt echt af van de ontwerper en dat moet je als tester dan ook respecteren, niet?! Bij het uitkomen van het patroon wordt er ook meestal verwacht dat je het gehaakte item gaat showen. Iets wat ik heel graag doe, ook ter appreciatie van de ontwerper. En ondertussen leren anderen het patroon en aanbod van de ontwerper kennen.

Dealine?

Dat hangt af van hoe groot het te testen project wel is. Soms krijg ik maar 3 dagen en moet er maar een klein deel van een sjaal gehaakt worden. Anderzijds krijg ik soms 4 weken de tijd, want een vest vraagt wat meer haaktijd. Dat begrijp je ook wel.

Ik vind het testen vooral leuk om te doen, wat haken onder druk, daar hou ik wel van. Maar dat zorgt ook voor wat stress. En ‘Fie zou Fie’ niet zijn, als ik het dan ook perfect wil doen…

Het testen gebeurt meestal in alle discretie en er wordt dan ook wel van mij (en de mede testers) verwacht dat ik het tegen de deadline klaar heb. De ontwerper kan dan na het testen het patroon klaarmaken voor de publicatie.

Als er om een tester gevraagd wordt door een ontwerper, moet je altijd goed bij jezelf nagaan of je de deadline kunt halen. Kun je dat niet voor die testronde, dan meld je je beter niet aan.

Welk garen gebruik ik voor het testen?

Voor het testen mag ik altijd eigen garen gebruiken, iets wat ik niet erg vind. Het hangt wel af van voor wie ik mag gaan testen. Soms krijg ik het nodige garen toegestuurd, maar dat is eerder zeldzaam.

Waar moet je op letten tijdens het testen?

Je haakt op je eigen tempo het project, maar doorloopt wel elke stap uit het patroon. Ik zorg er ook voor dat ik ongeveer dezelfde samenstelling van garen kies. Doordat ik redelijk los haak, kan het uiteindelijke ontwerp er groter uitzien. Maar dat is algemeen bekend bij het haken. Dus aanpassen van een haaknaald kan nodig zijn. Zeker bij het haken van kleding is ook het maken van een proeflapje heel belangrijk. Daar schreef ik eerder al deze blog over.

In overleg met de ontwerper meld ik dingen die ik niet begrijp, foutjes in het patroon, onduidelijke of ontbrekende foto’s, maar ook taal- en spelfouten worden gemeld.

Soms moeten er grote stukken ‘terug gehaakt’ worden, omdat het patroon niet klopt. Maar dat maakte ik maar zelden mee, gelukkig!

Het goed nakijken van een haakdiagram moet natuurlijk ook gebeuren.

Wat doe ik met de gehaakte test-items?

Ik mocht die elke keer voor mezelf houden. Truien en gilets draag ik gewoon door, amigurumi’s en onesiegurumi’s gaan in een doos. Die komen altijd weleens van pas als cadeau.

Natuurlijk zet ik ook alle items leuk op de foto voor op mijn social media.

Voor wie test ik?

Ik heb ondertussen al vaak getest voor Gek op Haken, zoals dekens, knuffels en nog veel meer.

IMG 20210603 184601 01
Mozaïek deken voor Gek op Haken

Ik ben ook al jaren een vaste tester in het testteam van A la Sascha, bekend van de lappenpoppen, sjaals en de onesiegurumi’s. We zijn met een 12-tal Nederlandstalige testers beschikbaar voor haar.

Ook voor Annelies Baes, een Belgische ontwerpster, die hele mooie truien en cardigans ontwerpt, mocht ik de laatste tijd veel testen.

Ik kan dus zeggen dat ik maandelijks wel iets te testen heb 😉

Mocht je echt interesse hebben in de meer dan 60 haakprojecten die ik al heb getest, kijk dan op mijn persoonlijke blog.

De laatste stap

Wanneer het testhaken door alle testers is gebeurd, de lay-out van het ontwerp er goed uitziet en alle taalfouten eruit gehaald zijn; kan het ontwerp definitief uitgebracht worden of kan het samen met andere ontwerpen in een nieuw haakboek gegoten worden. Dit ontwerp kan ook in digitale vorm beschikbaar zijn, afhankelijk van wat de ontwerper zelf wil.

IMG 20210327 111041 01
Lizzy de luiaard voor Gek op Haken

Wil jij ook eens testen?

Op Instagram zie je soms een open test- oproep. Daar kan iedereen zich voor aanmelden. Denk eraan dat je dit aanmelden pas doet, als je er de tijd voor hebt.

Noteer zeker alle fouten en geef dit tijdig door aan de ontwerper. Maak mooie foto’s van je eigen haakproject en ‘show’ het in de haakwereld. Altijd fijn om elkaar op deze manier te kunnen inspireren met nieuwe ontwerpen.

Nu ben ik benieuwd, heb jij al ooit iets mogen testen en wat vond je daar zo leuk of juist niet leuk aan?

Haak ze!

Groetjes Sofie

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hoi Yvonne, wat leuk dat je wilt testen met linkshandig haken! Ontwerpers zoeken meestal zelf via social media hakers die willen testen, maar omdat je linkshandig haakt is het goed om te weten dat je graag mee zou willen doen. Mochten we in de toekomst een linkshandig patroon willen laten testen, dan zou het kunnen dat we contact opnemen met je 😃.

 1. Dag Sofie,

  Momenteel ben ik haakpatronen aan het ontwerpen. Ik hoop deze natuurlijk uiteindelijk te kunnen verkopen. Ik ben dus nog niet live gegaan als ontwerpster. Wel heb ik een Instagram profiel waarop ik deel welke haakprojecten ik heb gemaakt (volgens patronen van andere ontwerpers). Mijn Instagram profiel heeft nog niet een heel groot bereik. Ik hoop ergens eind dit jaar daar bekend te maken dat ik ontwerpster ben en voor mezelf ga beginnen.
  Heb je tips hoe en waar ik testhakers kan vinden zodat ik voordat ik “live” ga de patronen heb laten testen?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groeten, Esther

  1. Leuk! Wie weet kun je een keer reageren op Insta als je een oproep ziet voor testhaken, het is dan niet nodig om Engels te kunnen. Succes! 😘

 2. Hey,
  zo tof. heb me onlangs eens aangemeld bij cute dutch voor testhakers, maar ja daar zijn zoveel inzendingen. ben niet uitgekozen. zou dit ook graag eens doen,
  mss wel liever amigurumi ofzo, aangezien vest of dergelijke idd wel veel werk vraagt. die kleinere dingen krijg ik wel nog snel af, zeker met deadline.
  ik ga je persoonlijk blog zeker ook eens bekijken 🙂

  Groetjes Lesley

  1. Ja, soms is de opkomst zo groot dat ontwerpers een keuze moeten maken.
   Veel leesplezier bij het bekijken van mijn blog.
   Groetjes Sofie

 3. Hi Sofie, leuk om te lezen dat je zo veel plezier haal tuit het testen van haak patronen (herkenbaar!). Eén opmerking: een vest in 4 weken haken is echt te weinig tijd… Zeker vanaf maat L! Hoe groter de maat, hoe meer steken er nodig zijn. Naast werk, kinderen en/of andere verplichtingen wil je toch zorgvuldig testen, dus als je dan garen moet kopen, proeflapje maken (en blocken), het kledingstuk zelf haken, dan blocken, drogen én foto’s maken vóór de deadline heb je effectief maar 3 weken (21dagen)de tijd! Dat vind ik jammer en niet inclusief voor iedereen. Helaas zie je dan dus ook dat maat XS, S en M “goed” gestest en daarna niet meer.

  1. Dank je wel voor je reactie, Roeska.
   Je test ook, zo te lezen. Ikzelf heb maat M, dus bij het testen van een vest lukt het mij altijd om dat binnen de deadline te doen. Aangezien ik maar 1 maat test op dat moment, weet ik niet of de testers van grotere maten meer tijd krijgen, maar ik vermoed van wel. Ik weet wel op voorhand welk garen nodig is, dus het shoppen of uitzoeken van garen gebeurt voor de testperiode.
   Verder is het een hele fijne ervaring voor mij om dat voor hen te mogen doen.
   Groetjes Sofie