Ik ga op vakantie en neem mee….

airplane g3581456d9 1920

Wat mag er mee in het vliegtuig als je op vakantie gaat?

De vakantieperiode staat voor de deur en een deel van de Nederlanders gaat op reis. Sommige blijven lekker in ons eigen landje en sommige van ons gaan liever met het vliegtuig naar een verre bestemming. En wat ga je dan tijdens die 10 uur durende vlucht doen? Haken natuurlijk…..maar mag dat schaartje wel mee aan boord? Hoe zit het nou precies met de regels?

Ik ben voor jou op onderzoek uitgegaan en heb uitgezocht wat de beste opties zijn om te kunnen haken aan boord van het vliegtuig.

Allereerst: de haaknaald

Qua haaknaalden verschillen de onderlinge luchtvaartmaatschappijen en luchthavens nogal van aanpak. Er zijn genoeg mensen die het vliegtuig in mochten met een metalen haaknaald in hun handbagage, maar ik weet ook dat er veel mensen zijn die hun metalen haaknaald hebben moeten achterlaten bij de douane. Vaak ligt het aan hoe streng die douanier is. In theorie mogen ze gevaarlijke/ puntige voorwerpen weigeren en dus weggooien, zoals dartpijltjes, messen en harpoenen maar dat kan dus dan ook om een simpele haaknaald gaan! Waarom is volgens de douane de haaknaald dan een risico? Dat is vaak vanwege het materiaal en de lengte. Een metalen voorwerp van langer dan 6 cm wordt als een risico gezien. Over het algemeen is het dus zo dat een plastic of houten haaknaald wèl mee naar binnen mag. Maar dat ligt dus echt aan het humeur van de douanier!

crochet g277b62031 1920
Plastic haaknaald

Ik ben op internet gaan zoeken naar wat de verschillende Nederlandse of Belgische luchthavens erover delen qua informatie. Op de lijsten met verboden voorwerpen staan allerlei scherpe voorwerpen, maar de haak-en breinaalden staan niet officieel op die lijst. Ik heb in dit geval Schiphol, Rotterdam/The Hague en Brussel bekeken en heb nergens kunnen vinden dat haaknaald een verboden voorwerp is. Ze hebben wel degelijk op die lijst gestaan, maar ik denk dat de luchthavens inmiddels iets coulanter zijn geworden.

In de praktijk mag je heus wel vaak een haaknaald meenemen, als de douanier niet al te streng is, maar denk dus voor de zekerheid wel na over het materiaal.

crocheting gcb3f8082e 1920
Bamboe haaknaald

Mijn advies is dus; neem voor de zekerheid een plastic, bamboe of houten haaknaald mee aan boord. En stop de metalen haaknaald in je koffer, zodat je die weer kan gebruiken zodra je geland bent. Wordt de plastic naald toch ingenomen, dan ben je tenminste niet je naald kwijt tijdens de hele vakantie.

Het grootste risico: de schaar

Ik heb al veel mensen horen zeggen dat de haaknaald wel in de handbagage mee mocht, maar dat ze het schaartje toch echt wel moesten achterlaten bij de douane. Scharen worden ècht als gevaarlijk bestempeld en zijn een duidelijke no-go in het vliegtuig. Zelfs de meest coulante douanier zal dit niet toestaan.

garensnijder
Garensnijder

Dit probleem kan je gelukkig makkelijk oplossen. Hieronder enkele opties als oplossing:

  • Klein nagelschaartje/nagelknipper.
  • Flosdraadverpakking om het garen te snijden
  • Opvouwbaar schaartje (maar dit lijkt me nog steeds een risico!)
  • Garensnijder, dit is een ketting die je voor ongeveer €8 online of in een handwerkwinkel kan vinden. Staat leuk èn is handig om je garen te snijden.
airport g815559c2d 1920

Samengevat & de beste tips op een rijtje

  • Stop een setje favoriete metalen haaknaalden en schaartje in de koffer en dus niet in je handbagage.
  • Neem een kleine plastic, bamboe of houten haaknaald mee in je handbagage.
  • Neem geen borduurnaalden mee in je handbagage.
  • Vraag het voor de zekerheid aan de luchtvaartmaatschappij van tevoren; bel ze op!
  • Stop je haaknaald in een etui, brillenkoker of toilettasje. Dan valt het minder op.
  • Neem een garensnijder of een nagelknippertje mee in plaats van een schaar.

Succes en goede reis!

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *