Diverse haaktechnieken uitgelegd

Tunisch kussen van Tante setje 2

Inmiddels haak ik nu zo’n 5 jaar. Het eerste jaar was ik vooral bezig met simpele haaktechnieken en steken onder de knie krijgen. Maar na een tijdje wilde ik toch wel wat meer verschillende technieken leren. Hieronder wil ik diverse haaktechnieken uitleggen die ik inmiddels heb geprobeerd en wellicht kan ik je zo nieuwsgierig maken om ook eens een andere haaktechniek uit te proberen.

Uitleg Tunisch haken

Bij Tunisch haken werk je met meerdere steken tegelijk op je naald, waardoor mensen het wel vaak vergelijken met breien. Bij Tunisch haken heb je maar 1 naald nodig. Het is een langere haaknaald, vaak gemaakt van hout of metaal. Het is een naald zonder handvat en aan het einde van de haaknaald zit een knopje waardoor de steken er niet af kunnen glijden. Er zijn ook haaknaalden met een verlengkabel; die zijn vooral handig bij een groot project zoals een deken. Ik heb zo’n naald met verlengkabel gebruikt bij het maken van een sjaal en een vest. 

Elke rij die je haakt bestaat uit 2 delen: In de ene toer zet je de steken op de naald. In de volgende toer worden de steken opnieuw gehaakt en van de naald gehaald. Deze manier van haken geeft een dicht en wat stugger haakwerk, wat niet veel zal uitrekken; het wordt dan ook vaak gebruikt voor sjaals, mutsen, kussens en telefoon of iPad-hoesjes. 

Enkele tips voor deze techniek: 

  • Vooral bij garen waarbij de kleur steeds verloopt, geeft dit een mooi effect. 
  • Gebruik een haaknaald 1 maat groter dan geadviseerd wordt op het etiket van het garen. Zo wordt het werk niet te strak.
  • Gebruik voor projecten met maximaal 7 lussen een gewone haaknaald (afhankelijk van de draaddikte). Voor Tunisch haakwerk met meer lussen zou ik de langere naald adviseren.

Wat is het verschil tussen Tapestry en Mochila haken?

Mochila is een techniek waarbij je een patroon haakt met meerdere draden en kleuren. Je gebruikt alleen vasten. Het project wordt vrij stevig doordat je de kleuren die je gebruikt meehaakt/meeneemt door je hele werk. Je haakt dus als het ware om de draden heen die je op dat moment niet gebruikt. 

Mochila haken wordt vaak vergeleken met tapestry haken, maar er is wel degelijk een verschil! Bij tapestry haken is het de bedoeling dat je in twee lussen van je steek haakt en bij de mochila techniek de achterste lussen gebruikt. Daardoor is het resultaat van tapestry haken vaak stugger, waardoor het wel uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld tassen, etuis, onderzetters, etc.

Bij de mochila techniek haak je vasten in de achterste lussen van de steken. Doordat je in de achterste lussen haakt, krijg je aan de voorkant een streepje/lijn te zien. 

Enkele tips voor deze techniek: 

  • Omdat je de draden meeneemt in je haakwerk, is het verstandig om niet al te dik garen te gebruiken. De meeste projecten worden gemaakt met katoen en naald 2 of 3. 
  • Je moet voor deze techniek wel redelijk strak haken, anders zie je de onderliggende draden liggen. Dus een tip is om een naald kleiner te pakken dan je normaal gesproken gebruikt. 

Amigurumi haken

Het woord amigurumi komt uit het Japans en betekend letterlijk ”gebreid speelgoed”. In Japan is amigurumi ontzettend populair en worden deze knuffeltjes heel veel gehaakt én gebreid. Wij gebruiken de term eigenlijk alleen voor haakprojecten en het is vaak niet alleen maar speelgoed. Met deze techniek kan je allerlei kleine poppetjes, dieren, cactussen, autootjes, etc haken. 

Bij amigurumi haak je altijd in het rond. Je haakt dus niet een toer heen en weer, zoals bij het ‘normale haken’. Bij amigurumi haak je in een spiraal. Dat betekent dat je de toeren niet sluit, maar dat je ‘gewoon’ verder gaat. Je haakt dus steeds rondjes waarbij je steken vermeerdert of vermindert om zo bolletjes te maken die je moet vullen met vulmiddel. 

Op deze site van Gek op haken heeft Feli Nicolaes @withlovefeli al meerdere blogs geschreven over deze techniek. Neem daar eens een kijkje voor inspiratie. 

Enkele tips voor deze techniek: 

  • Je haakt deze techniek meestal met katoen. Dat voelt vaak wat fijner aan, vooral als het gaat om speelgoed of knuffels voor baby’s. 
  • Als je haakt met katoen voor naald 3 mm zou ik een haaknaald kleiner nemen. Zo wordt je projectje wat steviger en zie je geen gaten als je hem later gaat vullen. 
  • De meeste projecten beginnen met een magische ring, maar dat is zeker niet verplicht. Je kan ook prima met 2 lossen beginnen en dan in de tweede losse van de naald haken, als je de magische ring lastig vindt.

Filet haken

Met filet haken haak je stokjes en lossen in een bepaalde volgorde waardoor er ruimtes ontstaan die een patroon vormen. In de jaren ‘70 en ‘80 was dit een rage. Ook wij hadden thuis een filet gehaakt gordijntje voor het keukenraam hangen en kleedjes op de salontafel liggen. Inmiddels wint deze techniek weer aan populariteit. 

Je kan ook mooie randjes filet haken als afwerking van handdoekjes of kussens. 

Nu wordt de techniek ook gebruikt om mooie luchtige sjaals te haken, maar vooral de kleedjes en spreien blijven populair. 

Enkele tips voor deze techniek: 

  • Filethaakwerk wordt meestal met wit garen gemaakt omdat dan het effect het grootst is. 
  • Garen met kleurverloop is prima te gebruiken, het geeft een mooi effect bij bijvoorbeeld een sjaal.

Corner to corner/ C2C haken (Pixel haken)

Bij deze manier van haken werk je in blokjes van 4 stokjes. Je kan deze techniek gebruiken voor het maken van sjaals, dekens of kussens.  Je kunt de lap zo groot maken als je wilt door er steeds rijen blokjes aan vast te haken. Je kunt een driehoek, vierkant of rechthoek haken.

Het is een techniek die wat gek aanvoelt als je dit voor het eerst doet, want je haakt geen rechte toeren. De naam geeft het eigenlijk al aan: je begint in de hoek van je project en werkt daarna diagonaal verder naar de andere hoek. 

Leuk om met verloopgaren te haken of verschillende kleuren per rij. Je project wordt niet erg stug, maar juist erg luchtig.  

Enkele tips voor deze techniek: 

  • Voor een vierkante lap blijf je aan beide zijdes vierkantjes meerderen tot je een driehoek hebt waarvan 1 zijde breed genoeg is als lap. Daarna minder je aan beide zijdes. Je haakt dus in een zandloper vorm. 

Mocht je nog een haaktechniek missen in deze blog, dan hoor ik het graag! Daar wil ik dan zeker een volgende blog aan besteden. Ik wil natuurlijk ook zeker jullie ervaringen met de verschillende haaktechnieken horen. Reageer hieronder om je ervaring te delen. 

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hoi Marieke, Wat een leuke en leerzame blog. Veel van de technieken kan ik. Ik haak al van jongs af aan. Geleerd van mijn moeder toen ik een jaar of acht was. Ik ben nu 68 jaar.
    Veel gordijntjes gehaakt voor veel familie en vrienden. Ook de monchilla tassen gehaakt. Alleen het harkend haken was een aanslag op mijn vingers en pols. Maar ja je moet alles proberen.
    Nog veel haakplezier,
    Coby

    1. hoi Coby,
      Bedankt voor je leuke reactie. En wat mooi dat je de verschillende technieken al gebruikt! Ikzelf ben helaas niet zo handig in het mochila haken. Ik zal wat meer moeten oefenen, denk ik.
      Veel plezier met haken. Liefs, Marieke

      1. Er staat bij monchilla ook een uitleg filmpje dacht ik….op mijn patroon staat het ook gord uitgelegd..mag je gerust een keer lenen als je wat meer tijd hebt na je verhuis..?Coby

    2. Wat heb ik weer bijgeleerd, ga het toch allemaal eens proberen….. Maar eerst mijn huidige twee projecties afwerken ……. ook al zit ik al met tenniselleboog van het vele haken … niet plooien hè. Bedankt voor de duidelijke uitleg in je blog, nodigt uit om te proberen….?

      1. Leuk om te lezen! Ik heb al deze technieken al eens uitgeprobeerd. Dit jaar heb ik het haken weer opgepakt, (na een periode van vermoeidheid en stress) en ik heb me voorgenomen om het komende jaar me meer te verdiepen in verschillende steken en technieken. Leuk toch, dat je zoveel kanten op kan met haken?!