Boekreview: PicaPau2

IMG 3096

Vorige week schreef Marieke al over de leuke haakboeken die dit najaar zullen uitkomen, maar we moeten ook echt de leuke boeken niet vergeten die onlangs al zijn uitgekomen. Een van die boeken is Yan Schenkels’ PicaPau2 en over dat boek gaat dan ook deze boekreview!

Ikzelf ben al fan van Yan’s werk sinds 2014. Ik heb alle PicaPau boeken in mijn bezit, ook het eerste boek dat alleen in het Spaans en Frans is uitgekomen. In 2017 kwam het eerste PicaPau boek uit dat in het Nederlands is gepubliceerd door Forte Creatief: genaamd PicaPau. En, nu is er dan ook PicaPau2, een prachtig haakboek vol mooie plaatjes en de patronen om wel 20 kleurrijke amigurumidiertjes te haken.

Het boek

PicaPau2 is een 175 pagina’s tellend haakboek. De eerste 41 pagina’s zijn volledig gewijd aan verschillende materialen, technieken en steken. De uitleg is echt heel uitgebreid en wordt ondersteund met vele foto’s. Je kunt dit boek daardoor ook echt goed gebruiken als naslagwerk voor andere werkjes en patronen.

In het boek staan 20 nieuwe en unieke patronen om de meest uiteenlopende diertjes te haken. Zo kun je een krab, miereneter, olifant, lam, eend en nog veel meer haken.

Zoals jullie inmiddels wel weten vind ik het voor een goede review altijd nodig om een creatie te maken uit het boek. Dit keer heb ik ervoor gekozen om Javier Geit én Henriette Zebra te maken. Ik ga zeker nog meer diertjes haken, want ik vind de miereneter en de schildpad ook zo geweldig.

De diertjes van Yan hebben altijd menselijke eigenschappen. Ik vind het erg leuk dat er aan het begin van elk patroon een kort verhaaltje staat over elk diertje. Zo studeert Henriette in New York en werkt Javier in de olijfboomgaarden van zijn familie. Door die verhaaltjes komen de dieren voor mij echt tot leven.

De patronen

Elk patroon beslaat meerdere bladzijden en heeft een uitgebreide stap-voor-stap uitleg met geschreven tekst, maar ook foto’s.
Aan het begin van elk patroon staat in een blokje informatie over het patroon: je ziet wat het niveau is, welk materiaal je nodig hebt en welke haaknaald, maar er staat ook hoe groot je diertje wordt als je het voorgeschreven garen en haaknaald gebruikt. Ook staat er vermeld welke vaardigheden en steken je nodig hebt en wordt er daarbij expliciet verwezen naar de pagina waar je daarvan de instructies kunt vinden. Superhandig al die informatie zo overzichtelijk bij elkaar.

Ik vind het wel lastig dat voor het garen verwezen wordt naar nummer 1, 2 of 4 garen. Je moet echt even doorhebben welke dikte daarmee bedoeld wordt. In het begin van het boek is wel een schema opgenomen met informatie over verschillende garen-diktes (op bladzijde 14). Ik heb Henriette Zebra gehaakt met het nummer 4 garen PhilCoton4 (in de kleuren Blanc, Marine en Taupe) en nummer 2 garen DMC Natura Just Coton, met een 3 mm haaknaald. Javier Geit heb ik helemaal gehaakt met nummer 2 garen Yarn and Colors Musthave (in de kleuren Silver, Glass, Petrol, Pearl en Gold) met een 2,5 mm haaknaald.

The making of de geit
Javier Geit in de maak

Bij elk patroon staan handige foto’s, zodat je kunt zien hoe je werk eruit moet komen te zien. Zoals hierboven van Javier Geit. Je ziet hoe de kleurwisselingen in het hoofdje moeten worden en ook kun je goed zien hoe de neus geborduurd is. Alle diertjes uit het boek worden van boven naar beneden gehaakt, je begint dus met het hoofd (zie foto hierboven). Veel ontwerpers ontwerpen poppen en diertjes juist andersom. Deze manier van haken zorgt er wel voor dat het eerste beentje een beetje in de weg kan zitten als je het tweede beentje haakt, maar dat went uiteindelijk wel. Als je het beentje niet te stevig vult, kun je hem ook goed aan de kant duwen tijdens het haken.

Ik vind de patronen en de instructies heel duidelijk!

IMG 3102
Javier Geit

X-vaste versus V-vaste

Handig om te weten is dat Yan voor het haken van haar diertjes gebruik maakt van de x-vaste. Bij het haken van een x-vaste haal je de draad onder je haaknaald door bij een omslag in plaats van er overheen. Je harkt de draad als het ware op. Door deze manier van haken zien de vasten eruit als kleine x-jes in plaats van v-tjes.

Als je met x-vasten haakt, haak je vanzelf wat strakker. Er ontstaan dan minder snel gaatjes in je werk en je diertje wordt ietsjes kleiner dan wanneer je v-vasten haakt. Verder is het voordeel van haken met x-vasten dat deze vasten minder verspringen dan v-vasten. Je steken komen rechter boven elkaar te zitten. Ik vind het haken met x-vasten zelf niet zo heel fijn, omdat ik dan sneller last krijg van mijn handen, maar ik denk wel dat dat puur een kwestie van gewenning is.

Je kunt de patronen overigens ook prima met v-vasten haken hoor, dat heb ik ook gedaan. Als je de patronen van Yan haakt met v-vasten, dan kan het zijn dat ze er ietsjes anders uitzien dan op de foto’s in het boek. Het verschil is vaak het beste te zien bij kleurwisselingen. Ikzelf vind het verschil niet heel duidelijk en zeker niet storend, maar het is wel goed om van het verschil te weten als je aan de patronen in het boek begint.

Het resultaat

Het resultaat mag er ook echt wezen, wat zijn mijn diertjes leuk geworden:

Ik vind het nieuwste boek van Yan Schenkel “PicaPau2” echt geweldig, maar dat blijkt wel uit deze review ;). Zou ik je het boek aanraden? Zeker weten, maar ik moet ook wel eerlijk toegeven dat ik een beetje bevooroordeeld ben ;), omdat ik al lange tijd groot fan ben van Yan’s werk. Ik vind wel dat je echt waar krijgt voor je geld, want je koopt voor € 20,00 niet allen 20 gave en unieke patronen, maar ook een naslagwerk met veel enorm veel haak-uitleg.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hi Claudia,
  Ik zie tussen jouw foto’s zo’n mooie app en het lijkt op een toeren teller. Kan jij mij vertellen welke app dit is? 🙂
  Liefs Germaine

  1. Hoi Germaine, Dat klopt, dat was een hele fijne app, maar hij bestaat niet meer helaas. Ze hebben de app niet meer geupdate, waardoor deze niet meer goed werkt. Ik gebruik nu meestal pocket crochet, dat is ook een hele fijne app. Liefs, Claudia

 2. Ik ben aan de Satsuki Kat bezig en vindt het hoofdje toch niet geslaagd tot heden maar ik ga het nog eens proberen e, hoop dan dat het goed komt

 3. Ik ben heel erg enthousiast over de patronen in het PicaPau deel 2. Verder ook andere patronen die weergegeven worden op site : gek op haken.

  1. Ha Manon, Wat leuk dat jij ook zo enthousiast bent over het boek. Ik vind de ontwerpen ook echt prachtig! En, natuurlijk is het helemaal leuk om te lezen dat je de patronen op de website zo leuk vindt. Dankjewel voor je berichtje, Claudia