Boekreview: Babyspeelgoed haken van Rosanne Briggeman

Haakboek Babyspeelgoed haken

Onlangs kwam het tweede haakboek van Rosanne Briggeman uit. Rosanne brengt haar patronen uit onder de naam Knufl en dit is ook haar accountnaam op Instagram en op Facebook. In dit tweede boek genaamd “Babyspeelgoed haken” staan een heleboel patronen om 8 setjes, zoals de naam al zegt, babyspeelgoed te maken. Elk setje bestaat uit verschillende soorten speelgoed met een schattig diertje in de hoofdrol. Denk aan wagenspanners, rammelaars, knuffels, mobiles, enzovoort.

Zwaan haken
Zwaantje Zarah

Ik twijfelde in eerste instantie of ik het boek wel moest kopen, want ik heb er al zoveel (zoals zovelen van jullie waarschijnlijk). Maar toen ik op Instagram het Zwaantje Zarah zag was ik toch om. Toevallig was ik heel hard op zoek naar een leuk patroontje voor een zwaantje. Zwaantje Zarah voldoet precies aan wat ik in mijn hoofd had. Binnenkort wordt mijn dochtertje 1 jaar. Ik wil het huis dan versieren met roze zwaantjes (het thema wordt “Pink Swanlake/Roze Zwanenmeer”). Het leukst is het natuurlijk als de zwaantjes door mijzelf zijn gemaakt! Ik heb het boek daarom uiteindelijk vooruitbesteld, zodat ik het meteen in huis had. Ik ben erg blij dat ik het boek heb gekocht, het is een mooie aanvulling op mijn collectie haakboeken.

Het boek

Het boek begint met een kort voorwoord van Rosanne zelf en vervolgens een uitleg van de in het boek gebruikte steken. Nieuw en bijzonder in dit boek, zo schrijft Rosanne zelf, is dat er ook patronen zijn waarbij gebruik wordt gemaakt van de tapestry-haaktechniek.

Luipaard
Luipaard Luuk gehaakt met tapestry techniek

De patronen

De patronen zijn erg duidelijk beschreven. Er wordt gewerkt met kopjes die met dikgedrukte letters en kleur duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van de tekst. Je kunt hierdoor gemakkelijk heen en weer bladeren, zonder te vergeten waar je was gebleven met haken. Aan het begin van elk patroon wordt uitgebreid uitgelegd wat je nodig hebt. Elke stap van het patroon wordt goed uitgelegd; van het haken van het diertje tot waar je de oogjes moet borduren en de losse onderdelen moeten worden vastgenaaid. Op elke bladzijde van het boek zijn gezellige en/of close up foto’s met uitleg van de creaties te zien. Je kunt zo goed zien hoe je je diertje vormgeeft en hoe het zal worden.

Wat ik ook erg fijn vind is dat Rosanne bij het maken van een rondje telkens de meerderingen per toer laat verspringen. Je rondje wordt zo ook echt rond. Op je speelgoed zijn dan geen zichtbare lijnen van de meerderingen te zien zijn (voor meer uitleg hierover en een voorbeeld hiervan verwijs ik jullie graag naar mijn blog van vorige maand “opgeruimd staat netjes”). Ik vind dat je haakwerk er door deze techniek nog mooier en strakker uit komt te zien.

Knuffeldoekje
Knuffeldoekjes haken

Het enige minpuntje vind ik dat er niet bij elk diertje staat beschreven hoe groot het ongeveer zal worden. Bij de knuffeltjes staat dit wel, maar niet bij de diertjes die onderdeel worden van een speelgoedje. Ikzelf vind het altijd leuk om patronen een beetje anders te gebruiken dan de ontwerpster bedoeld heeft. Dan is het wel handig om te weten hoe groot het ongeveer zal worden, zodat ik weet of wat ik wil wel mogelijk is.

Ik heb voor de review, maar ook alvast voor de verjaardag van Stella, het knuffeltje van de Zwaan Zarah wagenhanger gehaakt. Het zwaantje wordt het midden van een mobiele voor boven de eettafel waarop de taarten komen te staan. Die mobiele is nog niet klaar. Hieronder voor jullie alvast wel een foto van het mooie zwaantje dat ik uit het boek heb gehaakt. Bijzonder is dat het zwaantje uit een stuk is gehaakt (alleen de vleugels zijn erop genaaid). Ik vind het zwaantje technisch heel mooi in elkaar zitten (ik bedoel, zie die mooie zwanenhals) en ik vind het altijd erg fijn om minder onderdelen erop te hoeven naaien.

Gehaakte zwaan
Gemaakt met PhilCoton3 in de kleur rosee en haakkatoen van de Wibra in okergeel

Kortom, het is een boek dat zowel voor gevorderde als voor beginnende hakers geschikt is. Persoonlijk vind ik het boek zeker een aanrader. Ik vind ook dat je voor de prijs van het boek (€ 14,99) echt waar krijgt voor je geld, er staan namelijk (ik heb even geteld) 22 unieke patronen in!

Ter info: Het eerste boek van Rosanne Briggeman heet “Haken voor de Baby”. Daarvan is net afgelopen week de vierde druk uitgebracht. De boeken van Knufl zijn onder andere HIER verkrijgbaar.

Wil je graag het uiteindelijke resultaat van de mobiele met Zwaan Zarah zien. Houd dan vooral ook mijn Instagramaccount (@typically_claudette) in de gaten.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *