5 afkortingen die je tegenkomt als je gaat haken

UWYH

DIY, UWYH, UFO, FYI, CAL. Huh, zullen sommige mensen denken! Nou, dat had ik in het begin zeker ook toen ik al die afkortingen zag. Maar schroom niet en lees gezellig mee als ik je deze afkortingen uitleg.

DIY

Om te beginnen de term DIY, die niets anders betekent als doe-het-zelf. Een afkorting die gaandeweg steeds meer is gekoppeld aan allerlei zelf-maak-projecten. Mijn moeder zei vroeger echt nooit als ze bezig was met een trui, Do It Yourself. Maar toen we steeds meer de behoefte kregen om dingen zelf te maken in plaats van te kopen kwam deze term op steeds meer plekken terug. En, zo kwam hij ook bij het haken terecht. Want zeg nu zelf, wij haaksters vinden het toch veel leuker om iets zelf te maken, dan te kopen!?

UWYH

Een andere term, waar ik zelf veel mee in beweging ben, is de term UWYH. Ofwel “Use What You Have”. Het is natuurlijk geweldig om nieuwe bollen voor een project te kopen, maar voor sommige projecten kun je ook heel goed allerlei resten gebruiken die je al in je kast hebt liggen. Voor mij is dat de afgelopen jaren een uitdaging geweest. Want met een aantal donaties was mijn “stash” (voorraad) echt enorm opgelopen. Inmiddels heb ik hiervan al een aantal dekens gehaakt en slinkt de voorraad langzaam. Dus wil je iets maken kijk dan eens wat je hebt en probeer te denken vanuit UWYH.

Afkortingen UWYH

UFO

De eerste keer toen ik deze term zag was ik echt in de war, wat bedoelden ze nu met de afkorting UFO?? Het waren niet die vliegende voorwerpen, maar wat dan wel? UFO staat voor UnFinished Object. Ofwel, je niet afgemaakte projecten. Ook een welbekend fenomeen onder haaksters. Je begint enthousiast en gaandeweg ebt de zin om door te haken weg of er komt een ander leuk project voorbij waar je dolgraag aan wil beginnen en voor je het weet heb je 3, 4 of nog veel meer projecten liggen…..

Dus als je voorbij ziet komen dat het tijd is om de UFO’s af te maken, dan weet je dat er projecten worden afgemaakt. Wanneer deze dan af is spreken we van een FO: Finished Object. Als je het project uithaalt of niet af maakt kun je ook nog spreken van een DNF, Did Not Finish. Toen ik mij aan het verdiepen was in alle afkortingen kwam ik deze ook nog tegen PHD. Projects Half Done, hiermee laat je weten dat je halverwege bent.

Zoem de bij UFO 1

En, als je net klaar bent met een project spreek je van HOTH. “Hot Of The Hook” ofwel nog warm, want net klaar!

FYI

FYI, staat voor “For Your Information”. Een handige term die je zou kunnen gebruiken wanneer je een bericht post op bijvoorbeeld Instagram, Facebook of een blog. Hier kan je alle informatie die van belang is voor je project noteren. Welk garen heb je gebruikt, welk patroon, was het moeilijk of makkelijk, hoelang heb je erover gedaan. Aan dit soort zaken moet je dan denken.

CAL

Als laatste wil ik de afkorting CAL nog toelichten. CAL staat voor “Crochet A Long” ofwel haak samen. Dit zijn patronen die je in delen krijgt en waarbij je samen met een groep mensen je voortgang deelt via de social media kanalen. Ik heb zelf ooit 1 keer meegedaan aan een CAL van Scheepjes. Op heel veel verschillende plaatsen op het internet worden dergelijke CAL’s georganiseerd. Zo is er hier bij Gek op Haken recent een CAL geweest om Piraat Bram en Baby Nova te haken. En een mooie herfstdeken maken? Kijk dan even bij de De Heerlijke Herfst CAL.

Dat waren de afkortingen waarvan ik het bestaan zo weet. Ik ben benieuwd of jullie deze afkortingen wel eens gebruiken en of jullie nog andere leuke afkortingen kennen?

Fijne week.

Groeten Boukje

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo, ik ben een afkorting tegengekomen in een Amerikaans/Engels patroon waarvan ik de betekenis niet weet. Hopelijk weten jullie het wel. Bv 10 dec in BLO. 10 vaste in ?????
  Of [sc, inc] around in BLO. Halve vaste meerdere in ????
  Enig idee wat BLO is?
  Ik hoor graag van jullie

  1. Hoi Corrie, lastig is dat soms he, al die verschillende afkortingen?! BLO betekent in Back Loops Only, dat wil zeggen dat je alleen in de achterste lussen moet haken. Hopelijk kun je nu weer vooruit! Liefs, Claudia

 2. Hoi andere haaksterren en haakverslaafde, mijn naam is Marina ben inmiddels 60 jaar jong een heb door een aantal gezondheiddproble-men elke dag tijd teveel, maar weet deze weer vol te maken met puzzels oplossen om de 2 dagen en het meest verslavende is tv kijken overdag de opgenomen programma’s en in de avond van de ene zender naar de andere en tussenin ook nog haken ben nu bezig met babysokjes/schoentjes en liggen er een paar dekens voor de helft en een pas 30 toeren gehaakt. Maar ik probeer alles uit en dan komen er wel eens vragen : zou je voor mij… En dan kan ik weer geen nee zeggen dus blijft er eens iets liggen. Maar heb er nog steeds plezier in de hobby die ik 55 jaar geleden door mijn oma een paar tantes en natuurlijk ons mam me hebben voorgedaan en ik nog steeds met veel plezier volg. Ik denk dat ik alles wel verteld heb wat ik kwijt wilde en dat open voor ideetjes van jullie. Heel veel lieve groetjes Marina

  1. Hallo Marina, wat leuk dat je lid bent geworden en wat bijzonder dat je al 55 jaar haakt. Welkom bij deze gezellige club. Ik denk dat het leuk is als je deze tekst ook nog even kopieert en plakt in het Online haakcafe dan kunnen de andere leden er ook op reageren. Heel veel plezier alvast met alles van Gek op Haken. Liefs, Karin

 3. Deze afkortingen behalve CAL waren nieuw voor mij. Weer wat bijgeleerd. Als ik ze tegen kom weet ik wat het betekent.
  Super Boukje