Tunisch haken, waarom zou je?
Tunisch haken, waarom zou je? Het antwoord op deze vraag is heel duidelijk; omdat het leuk is om een andere techniek uit te proberen. En net zoals bij haken of breien, het ligt je of het ligt je niet. Maar zoals bij alles, oefening baart kunst en alle begin is moeilijk! Zet dus door en geef niet te snel op. Het verdient dan ook altijd aanbeveling om eerst een proeflapje te maken om de steek die je gaat gebruiken onder de knie te krijgen. Als je deze techniek nog nooit gebruikt hebt, begin dan met de basissteek, zoals in de vorige blog over Tunisch haken is uitgelegd. Ook met de basissteek zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt erop borduren in kruissteek, heel leuk! Je kunt ook een andere kleur inhaken of wisselende kleuren gebruiken in zowel heen als teruggaande naalden. Ik ben met ontwerpen bezig voor verschillende collen voor de winter van 2023, met de basisteek maar steeds andere kleuren toegevoegd, het lijken wel schilderijen.
Is elk materiaal geschikt voor Tunisch haken?
Je kunt elk materiaal gebruiken, katoen, menggarens, acryl, het maakt eigenlijk helemaal niet uit. Wat wel heel belangrijk is dat de draad niet te veel splijt. Als je heel geoefend bent, lukt het je daarmee ook wel, maar voor een beginnende haker is het fijner om een wat compactere draad te gebruiken, zodat je niet steeds in de draad steekt. Maar ditzelfde geldt natuurlijk ook voor ‘gewoon haken’. Ik heb al diverse materialen gebruikt voor het Tunisch haken en vond vooral katoen waarvan je op de bol al ziet dat de draadjes waarmee de draad is opgebouwd los van elkaar liggen, lastiger haken.
Let daar dus op als je met een project van Tunisch haken aan de gang wilt en materiaal gaat kopen. Voor het Babytruitje in Tunische steek heb ik bijvoorbeeld materiaal van Katia gebruikt, de Sonajero baby love, dat haakt heerlijk weg en de draad splijt niet.
Zo veel wensen, zo veel steken
Het is belangrijk dat je allereerst de basissteek leert. Als je die steek onder de knie hebt, kun je ook andere steken gaan uitproberen.
Een andere basissteek is de tricotsteek, ook leuk om eens uit te proberen. Deze steek lijkt heel veel op een gebreide steek. Denk er wel aan, bij deze steek krult het werk sterk om maar zoals in de vorige blog beschreven kun je daar wel wat aan doen. Laat je dus niet tegenhouden.
Als je de tricotsteek maakt, moet je natuurlijk ook de ribbelsteek maken, die is ook heel leuk! Om en om gecombineerd met de tricotsteek kun je nu zelfs een boord haken!
En net als bij gewoon haken ontstaan duizenden mogelijkheden door op deze basissteken variaties toe te passen. Kijk eens op Pinterest en Youtube voor voorbeelden van de verschillende steken, zoek dan onder Tunisch haken. Zo vind je dichte en zelfs ‘open’ steken. Kantachtige Tunische haaksteken en zelfs bobbelsteken. Als je een beetje rondkijkt zijn de mogelijkheden eindeloos. Ga eens wat uitproberen, zowel qua materiaal als steken. Je zult vanzelf ondervinden wat je leuk vindt. Pas wel op met het Tunisch haken, het is zeer verslavend. Kijk eens op onderstaande foto wat een leuke sjaal je kunt haken met een open steek en verlopend garen!
Echt waar, Tunisch haken levert je mooie steken! Probeer het eens en laat in het haakcafé je vorderingen op Tunisch haakgebied zien. Ik zie het graag! Ook hoor ik graag jullie tips en tops, tot de volgende blog.
Groet,
Marja Waalwijk
Reacties