Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Jori

Interview met Jori Wagenaars van @madebyjori

4 seasons trui
Jori Wagenaars in de prachtige 4seasons trui

Deze week is Jori Wagenaars aan de beurt om geïnterviewd te worden! Jori heeft voor Gek op Haken de immens populaire 4 seasons trui en de tunisch gehaakte asymmetrische poncho trui ontworpen. En, weten jullie wat? Ik heb het patroon van de 4 seasons trui voor Jori mogen testen. Ik ben heel blij met mijn prachtige trui. Maar, ik ben ook heel blij dat ik eindelijk Jori allerlei vragen over haken mag stellen. Hoewel ik met Jori heb samengewerkt, weet ik nog vrij weinig van haar. Daar moet maar eens verandering in komen!

Eerst wat meer over Jori zelf: Jori is 36 jaar en ze woont met haar vriend, hun dochter van 9 en 2 hondjes in de mooie stad Nijmegen. Jori werkt als biochemisch research analist en wat zij daar doet, kan ik alleen maar citeren: “Ik ondersteun onderzoekers bij fundamenteel onderzoek aan mitochondriën, de energiefabrieken van ons lichaam. We kijken naar hoe deze fabrieken precies werken en wat er gebeurt als er onderdelen niet goed werken door bijvoorbeeld een aangeboren foutje in een gen. Ik schrijf ook regelmatig protocollen over hoe ik precies, stap voor stap, een experiment uitvoer. Net zoals bij het maken van een haakpatroon is dit heel belangrijk, want een ander moet het precies zo kunnen uitvoeren als jij zelf.” (Reuze interessant, maar het klinkt ook reuze ingewikkeld.)

In haar vrije tijd maakt Jori graag getallenpuzzels in Japanse puzzelboekjes. Ze kijkt liever series, in plaats van films en ze was een tijd terug helemaal verslaafd aan “Game of Thrones”, maar nu wacht ze op het nieuwe seizoen van “Dark”. Ze is graag creatief bezig. Zo werkt ze graag op de naaimachine, maar maakt ze ook sieraden en knutselt ze met haar dochter. Jori sport graag, ze doet aan Yoga en aan dansen (moderne dans en sinds kort ook klassiek ballet). 
Ze gaat ook graag op vakantie in haar camperbusje, waarmee ze in heel Europa de natuur in trekt om lekker te wandelen. (Wow, ook al zo’n avontuurlijke dame!)

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Jori heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

Ik wilde iets maken wat ik op een foto gezien had en dacht te weten welke steken het waren. Er kwam echter iets heel anders uit

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed? 

Ik heb vroeger als kind zijnde van mijn moeder leren breien. Maar heb dit lange tijd niet gedaan. Pas 4 jaar geleden heb ik dit weer opgepakt. Iets breien leek toen echter een eeuwigheid te duren, ik wilde sneller resultaat ;). Een collega, nu goede vriendin, haakt en zij spoorde mij aan dit eens te proberen. Ik kocht een haakboek voor beginners (weet zo niet meer welke, heb hem weer doorgegeven) en keek wat filmpjes op YouTube. Ik begon met een sjaal. Volgens mij zat hij vol fouten en hij was gewoon echt niet mooi. Daarna probeerde ik de granny square, hiermee heb ik een truitje voor mijn dochter Dana gehaakt, deze was al redelijk gelukt, alleen de maat niet… Haha!  

Drie jaar gelden kwam ik volledig thuis te zitten door mijn chronische ziekte Bechterew. Ik kon moeilijk lopen en had veel pijn. Ik verveelde me en kon niet achter mijn naaimachine. Toen ontdekte ik Pinterest. Sindsdien was ik verkocht. Al die ideeën, verschillende technieken, echt superleuk om mee te spelen. Ik haakte weer een sjaal. Ik wilde iets maken wat ik op een foto gezien had en dacht te weten welke steken het waren. Er kwam echter iets heel anders uit… Haha! Op die manier is de candy cane infinity scarf ontstaan; mijn eerste patroon. Door alle leuke reacties heb ik het patroon toen uitgeschreven. En, zo ging het eigenlijk elke keer. Ik maakte iets en kreeg de vraag voor het patroon. Zo is langzaam een kleine hoeveelheid patronen ontstaan die ik later op Ravelry en Etsy heb gezet.

En, zo gaat het eigenlijk nu nog steeds :). Ik heb te veel ideeën en te weinig tijd om ze uit te schrijven. Dus ik haak gewoon steeds weer nieuwe projecten en wanneer ik de vraag krijg voor het patroon, dan schrijf ik het uit. Dus geef het vooral aan als er iets tussen zit wat je ook graag wil maken, want dan heb je kans dat er ook echt een patroon van komt ;).

Toen kreeg ik de vraag van Karin om iets voor haar te gaan ontwerpen. Ik voel me echt zeer vereerd, want het haken en zelf patronen bedenken is gewoon een hobby. Dus superleuk dat mijn ontwerpen zo in de smaak vallen. 

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? 

Geen idee. Het komt gewoon vanzelf. Het is een combinatie van een aantal dingen; van het zien van creaties van anderen op Instagram en Facebook, ideeën van steken op Pinterest en gewoon kijken naar mensen op straat en wat ze aanhebben. Zelfs bij het winkelen denk ik veel te vaak “oh dat is ook wel leuk om zelf te maken”, waardoor ik minder koop. Haha.

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk? Welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? 

Ik heb een ideeënschrift. Hierin maak ik tekeningetjes van de ontwerpen die in mij opkomen en zet ik er alle info bij die ik verzamel voor dit idee; mogelijke steken of garen of op welke manier het patroon in elkaar zit. Ideeën komen op de meest verassende momenten dus zo kan ik ze goed verzamelen. Dus wanneer ik een project af heb kijk ik in mijn schrift voor een volgend ontwerp dat ik wil gaan maken. Dan moet ik even wat berekeningen maken en ga ik aan de slag. Soms betekent dit ook veel uithalen en opnieuw beginnen. Maar ik haal het liever uit dan dat ik er uiteindelijk niet tevreden mee ben. Alle info hou ik bij in een projectenboekje. Tijdens het haken maak ik altijd veel foto’s en schrijf ik elke stap op in mijn projectenboekje. 

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste?

Dat is toch echt wel de 4 seasons trui met 4 verschillende mouwopties! Oorspronkelijk had ik alleen de herfst variant in gedachten om te maken, maar tijdens het haken vond ik de top al zo mooi dat ik even twijfelde of ik er wel een trui van moest maken. Om de herfst goed te ontwerpen moest ik eerst de winter maken. En tijdens het maken van de herfst vond ik de lente versie. Dus hier ging het ontwerpen verder tijdens het haken. Het was niet de moeilijkste om te ontwerpen, maar wel de allerleukste tot nu toe. Ik kan zelf altijd zo moeilijk kiezen en nu hoefde dat dus niet want ik kon er gewoon één patroon van maken.

Ik ben graag met mode bezig. Ik vind het echt een uitdaging om het goed passend te maken.

Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? 

Het allerliefste haak ik kleding. Ik ben graag met mode bezig. Ik vind het echt een uitdaging om het goed passend te maken. Er komt dan ook veel gepuzzel bij kijken. En in plaats van in mijn puzzelboekje bezig zijn, puzzel ik nu de pasvorm en verschillende maten voor de truitjes waar ik mee bezig ben. En als het dan klaar is, heb ik er weer een superleuk “one of a kind” kledingstuk bij. Ik wil graag dat mijn creaties gebruikt worden.

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of vind jij echt goed en waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Conceptcreative: Ze gebruikt garen voor een kleine haaknaald maar maakt er hele jurken mee met de mooiste patronen. Het is zo veel werk en toch lijkt het of zij ze binnen no time af heeft. Ik heb laatst een jurk gemaakt van haar. Hij is supermooi geworden. 

Bypalmiotto: Zij maakt zo’n leuke kleding! Ik doe inspiratie op bij haar en ik heb haar bubbles sweater gemaakt.

Outstandingcrochet: Ook iemand met een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zij maakt de ene na de andere superleuke creatie. Ik heb nog niets van haar gemaakt, maar haal er zelf weer veel inspiratie uit.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zo ja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld? 

Nee ik ben eigenlijk erg makkelijk in het weggeven van mijn creaties. Ik wil het liefste dat ze goed gebruikt worden in plaats van in de kast liggen.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken?  

Ik heb niet echt favorieten. Ik ben nog aan het ontdekken. Wel zou ik het liefste het garen voelen voordat ik het koop, wat niet altijd mogelijk is. Ik merk dat ik vaak garen van Katia, Drops design of van de Zeeman koop. Zeker toen ik net begon was de Zeeman heel handig, dichtbij en een lage prijs. Dus fijn voor als je nog van alles moet leren en het nog mag mislukken. Ik durfde toen nog geen duur garen te kopen. Maar ik ben ondertussen ook wel fan geworden. 

Hulpmiddelen: een goed opbergtasje voor al je haaknaalden op volgorde van grootte. Ik hou van orde en niet van graaien in een etui ;).

nieuw project
WIP: het openschouder truitje!

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je?  

Momenteel ben ik betreft ontwerpen bezig met een openschouder truitje. En die gaat idd overal mee naar toe ;).

Durf te haken in het openbaar! Gewoon lekker doen, je krijgt echt de meest leuke reacties!

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken? 

Een goede tas waar je al je spullen in kan doen en overal mee naartoe kan nemen, zonder dat spullen in de knoop raken. 
Ik haak overal, in de auto, in de trein, ook bij het sporten van mijn dochter. Waar andere ouders vaak op hun computer aan het werk zijn of op hun telefoon zitten te kijken, zit ik te haken. Durf te haken in het openbaar! Gewoon lekker doen, je krijgt echt de meest leuke reacties!

Tip voor de beginnende haker: geef vooral niet op, wees lief voor jezelf! Ook al vind je jouw laatste creatie een totale mislukking, je hebt er vast en zeker weer heel veel van geleerd!

Jeetje wat een leuke dingen maakt Jori, maar ik ben toch vooral fan van haar truien. Ik heb ook al een heleboel 4seasons truien voorbij zien komen op social media, dus die liefde voor Jori’s truien delen meer mensen met mij. Laten we hopen dat er snel een nieuw ontwerp van Jori aankomt, zodat we er in de winter allemaal hip en warmpjes bij kunnen zitten. 😉

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Erg leuk om zo wat te weten te komen over een ontwerpster/er. De asymmetrische poncho trui vind ik kei kei tof, maar of ik dat in me uppie kan? Als ik ergens niet uitkom mag ik het graag zien ipv filmpjes/boek haha.

 2. Wat een leuk interview. Knap van Jori, dat ze in goed 4 jaar tijd het haken zo eigen heeft gemaakt.
  Wat een mooie creaties maakt zij. Ben meteen op haar account gaan kijken. Ik zou zeggen tegen
  Jori ga zo door.?
  Coby

  1. Wat leuk dat je het interview hebt gelezen Coby. Ik ben het helemaal met je eens, Jori ontwerpt en haakt prachtige kleding ?
   Groetjes, Karin

  2. Ha Coby, Wat leuk dat je de interviews met zoveel plezier en enthousiasme leest. En, ik ben inderdaad ook erg fan van de mooie ontwerpen van Jori! Liefs, Claudia