Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Jorina met Scrunchie

Interview met Jorina Joosse van De Haakbubbel

Dit interview stond al even op stapel, want Jorina maakt al een tijdje deel uit van het Gek op Haken team. Maar de timing van dit interview kon eigenlijk toch niet beter zijn, want ze heeft net een supergaaf haakboek uitgebracht en nu kon ik haar daar ook meteen alles over vragen. Dit keer is dan ook Jorina Joosse van De Haakbubbel aan de beurt om het hemd van het lijf gevraagd te worden. Lees je mee?

Zoals gezegd ontwerpt Jorina al een tijdje voor Gek op Haken. Zo heeft zij voor ons de zeemeerminsjaal, de bloemenvlaggetjes, de toffe scrunchies (gratis patroon) en de Dots and Stripes Mandala ontworpen. Op Instagram en Facebook neemt Jorina ons mee in haar kleurrijke huis en laat zij haar mooie creaties zien. Jorina’s creaties en haar huis zijn te herkennen aan de prachtige kleurencombinaties van mintgroen, roze, (oker)geel, lila, oranje en babyblauw. Neem maar eens een kijkje op haar social media, het is echt de moeite waard.
Maar….het allergaafst is het feit dat Jorina onlangs haar eerste haakboek heeft uitgebracht: “Haken in alle Kleuren“. Het boek staat vol met patronen voor mooie accessoires voor in huis, van pannenlappen tot slingers tot kussen, je vindt het allemaal in dit vrolijke boek.

Eerst wat meer over Jorina zelf: Jorina heeft een drukke periode achter de rug na het ontwerpen en maken van het boek en de lancering daarvan. Ze heeft gelukkig veel mogelijkheden om te haken en ze haakt vrij snel, waardoor ze ons toch elke keer weer met een nieuwe creatie kan verrassen.

Jorina is 28 en ze woont met haar man Wim en hond Pippa in het mooie Arnemuiden in Zeeland. Ze gaat graag naar het strand en in de zomer neemt ze dan ook gezellig een haakwerkje mee. Ze werkt 3 dagen in de week in een orthopedagogisch dagbehandelingscentrum met pubers met een ernstig meervoudige beperking. Haar hobby’s zijn – naast haken – wandelen met de hond, een Dahlia-tuin bijhouden en met het tentje eropuit en reizen.

Superleuk om Jorina zo een beetje beter te leren kennen. Lees snel verder om te zien welke vragen ik Jorina over haken en ontwerpen heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik ben ongeveer 10 jaar geleden begonnen met haken. De verwachtingen van mijn omgeving waren niet hoog, omdat ik het al wel eens een aantal keer eerder had geprobeerd en het toen niet goed onder de knie kreeg. Ik vond het vooral erg lastig om de draadspanning goed te houden in combinatie met de stand van de haak op de naald. Ik probeerde het deze keer met Zpaggeti-garen en een dikke haaknaald van 12 mm. Tot ieders verbazing lukte dit en had ik het onder de knie! Daarna heb ik een boekje voor amigurumi gekocht, dat vond ik wel echt een stuk lastiger en een klein beertje kostte mij dan ook zeker wel 2 maanden om te haken. Omdat het strak haken en de onderdelen vastnaaien mij vooral frustreerde, ben ik verder gaan zoeken wat je nog meer kan met haken. Zodra ik ontdekte dat er ook hele leuke sjaals en woonaccessoires te maken zijn, ging er een wereld voor mij open. In die tijd was ik vooral mijn eigen stijl nog aan het ontdekken. Dat zie ik ook duidelijk in mijn ontwerpen van die tijd terug, niks was te gek. Van sommige denk ik nu dat ik die nu niet meer zou maken, maar op dat moment vond ik het helemaal geweldig.

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? En, voor een heel boek? Heb je ergens een lijst liggen waar je zo uit kunt putten?

Ik haal mijn inspiratie overal vandaan. Dat kan zijn van een tijdschrift waar ik in kijk en iets leuks zie wat je ook om kan zetten in haken. Of, in de mode van dit moment. Ik hou heel erg van plaatjes kijken en daar kleurencombinaties uit halen. De kleurencombinaties gebruik ik dan weer in een nieuw project. In mijn hoofd heb ik een continue ideeënstroom, toen ik met mijn voorstel van projecten bij de uitgever kwam hebben we echt een schifting moeten maken, want ik had wel 3 boeken kunnen vullen! Mijn ideeën pin ik op Pinterest of schrijf ik in mijn notities, soms loop ik gewapend met telefoon door woonwinkels om de ideeën te visualiseren en te combineren en maak ik daar dan foto’s van zodat ik het kan uitwerken.

Ik ben ongeveer 10 jaar geleden begonnen met haken. De verwachtingen van mijn omgeving waren niet hoog omdat ik het al wel eens een aantal keer eerder had geprobeerd en het toen niet goed onder de knie kreeg.

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Hoelang heb je over je boek gedaan?

Vaak begint het met een vaag idee, ik heb het vaak nog niet concreet wat ik precies zou willen hebben. Het is als een onscherpe foto waar je al wel de kleuren en contouren van ziet, maar nog niet het eindresultaat. Daarna ga ik schuiven met kleuren en proberen om de juiste kleurencombinatie te maken. Ik heb best wat kleurtjes op voorraad waardoor ik ook dingen kan uitproberen. Ik ben vaak een dag bezig om een definitief idee te krijgen. Je wilt het namelijk perfect hebben met je stekenverhouding en de juiste haaknaald. Niet te los maar ook niet te vast. Ook let ik erop dat de steken mooi boven elkaar komen. Soms is het ook gewoon heel veel rekenen om op de juiste manier uit te komen. Voor het ontwerpen van een idee trek ik een dag uit. Dat doe ik niet op een avond omdat ik weet dat het mij frustreert als ik het nog niet concreet heb. Dan ga ik tot ’s nachts door en dat werkt dan de volgende dag niet zo goed. Voor mijn boek heb ik een jaar gehaakt. Ik had een strak schema, 2 weken voor babydekentjes en 4 weken voor een deken. Al wist ik aan het begin van het boek nog niet hoe al die 18 projecten zouden worden. Sommige zijn ook gaandeweg het proces ontstaan.

Wat is er anders aan het ontwerpen van een boek, vergeleken met het ontwerp van een los patroon? Wat komt er allemaal bij kijken? En, wat heeft je verrast bij het maken van een boek?

Voor een patroon hoef je je maar te richten op 1 project. Bij een boek is er een veel groter geheel namelijk van 18 projecten. Je wilt dan dezelfde style neerzetten en een samenhang creëren. Dat hoeft bij een los project niet. Het maken van een boek gaat ook meer in fases. Eerst haak je alles, daarna patronen schrijven. Tekeningen maken en dan gaat het naar de uitgever. Daarna nog veel correctierondes, dat stukje heeft mij wel verrast. Je hebt het gevoel dat het klaar is als je je manuscript naar de uitgever stuurt, maar dan komt er nog heel wat bij kijken met alle correctierondes. Ook de fotografiedagen vond ik heel spannend. Je staat de hele dag in de spotlight en camera en moet dan wel even een drempel over. Daarna gaat de vormgever aan de slag en volgen er nog meer correctierondes. Aan het einde ken je je boek door en door en heb je het heel wat keren doorgelezen. Met een patroon is dat ook minder, dat maak je, stuur je naar testers, past het aan en dan gaat het live. Bij een boek zitten er nog wel 3 of 4 extra correctierondes bij.

Het liefste haak ik woonaccessoires en sjaals, mutsen en handschoenen.

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste? Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? Maak je ook weleens iets buiten je comfortzone?

Mijn leukste ontwerp vind ik de diamantdeken en het schuine strepen kussen. Het kussen haak je zo weg en elke keer voel ik weer een nieuwe kleurencombinatie opkomen. De diamantdeken lijkt heel moeilijk maar als je hem onder de knie hebt haakt die zo weg. Ook kan je hier leuke kleurencombinaties mee maken. Het liefste haak ik woonaccessoires en sjaals, mutsen en handschoenen. Een amigurumi zal je mij niet snel zien haken. Ik heb daar het geduld niet voor en ben daar denk ik ook een beetje te gemakkelijk voor.

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of vind jij echt goed en waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik haak eigenlijk nooit wat van patronen. Een enkele keer haak ik wel eens wat van een collega ontwerper. Ik heb bewondering voor het werk van Camille Walala, geen haakster maar haar vormgebruik vind ik erg inspirerend!

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zo ja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Projecten die ik net heb gemaakt daar kan ik vaak moeilijk afstand van doen. Maar eenmaal weg is ook weg bij mij. Ik heb niet direct dingen waar ik geen afstand van kan doen. Maar ik doe het ook weer niet zo snel weg. Veel dingen zitten ook in dozen op zolder, omdat ik het dan toch wel lastig zou vinden om weg te doen.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden, benodigheden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? Wat is jouw favoriete haaksteek of haaktechniek?

Mijn favoriete haaknaalden zijn Tulip haaknaalden. Ze houden heel fijn vast en haken heerlijk. Nu vindt onze hond deze naalden ook heel interessant en sneuvelen er wel eens een paar! Ik haak graag met Yarn and Colors Epic. De helderheid van deze kleuren spreekt mij heel erg aan en past ook goed bij mij. Maar ook de Cahlista van Scheepjes vind ik fijn om mee te werken. Deze hebben soms net weer wat andere kleuren als de Epic. Mijn favoriete haaksteek is de vaste, gaat lekker snel en geeft een mooi net resultaat. Een stokje vind ik soms als snel een beetje saai worden, haha. Ook haak ik graag strepen, heerlijk rustgevend vind ik dat. De setting waarin ik haak doet voor mij ook erg veel, even een moment voor jezelf met een theetje, chocolade, zonnetje en een lekkere stoel zodat je geen last krijgt van blessures.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Op dit moment ben ik met een grannysquare sjaal bezig. Ook heb ik een begin gemaakt met een strependekentje. Projecten die niet veel ruimte in beslag nemen neem ik vaak mee. Als het een wat groter project is werk ik er vaak thuis aan.

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Geef niet op als je nog niet zo lang kan haken. En, vergelijk jezelf niet met anderen want je wilt vaak gelijk al net zo goed kunnen haken. Maar vergeet niet dat dat jaren voor een ontwerper heeft gekost om zover te komen. Maar….als je iets heel graag wilt dan kan iedereen dit!

Wil jij alle patronen van Jorina op onze website bekijken, klik dan hier.

NB: Wil jij ook dat leuke boek van Jorina? Je vindt het hier: “Haken in alle Kleuren” . De foto’s uit het boek die in deze blog zijn gebruikt, zijn gemaakt door Marissa van Roon.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *