Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Jantine

Interview met Jantine Flach-de Groot van Knittepetit

Jantine e1572344102559

Dit keer mag ik Jantine Flach-de Groot, bij jullie waarschijnlijk beter bekend als Knittepetit, interviewen. Ik denk dat iedereen Jantine vooral kent van haar kleurrijke haaksels, die zij met hele gezellige foto’s laat zien via instagram. Jantine is ook vooral bekend van de antiwinterdip-cal die zij begin van het jaar organiseerde. Na die antiwinterdip-cal nam de bekendheid van Jantine een vlucht. Inmiddels heeft zij al ruim 1700 volgers op instagram én ontwerpt zij alweer een tijdje voor Gek op Haken. Het werd dus tijd om Jantine alles te vragen over haar haakverslaving. 

Eerst wat meer over Jantine zelf: Jantine is een van de piepjonge 😉 haaksters onder ons, zij is 24 jaar oud. Jantine is getrouwd en zij heeft twee kindjes; een dochtertje en een piepklein (pasgeboren) zoontje. Jantine woont met haar gezin in een klein dorpje in Gelderland in het huis dat eens van haar opa en oma was (zo bijzonder!). Zij werkt als kleuterjuf en dat vindt zij echt “een onwijs leuke baan”! 

Jantine zingt graag. Zij zingt al vanaf haar 15e in een kamerkoor. Als je geluk hebt, krijg je een heuse sopraansolo van Jantine! Maar…zij vindt het ook heerlijk om te zingen met de kindjes uit haar klas. Naast het zingen, haakt Jantine graag (maar dat wisten jullie natuurlijk al) en naait ze af en toe gordijnen, een achterkant aan een gehaakt kussen of leuke kleertjes voor haar dochtertje. Wat ze ook erg leuk vindt is om bezig te zijn met het inrichten en ontwerpen van de verschillende kamers van haar huis.

Jantine ontwerpt onder andere patronen voor Gek op Haken. Zo heeft ze bijvoorbeeld de prachtige omslagdoek Zomerdruppels, de vrolijke grannyslinger en het gratis patroon van het schattige vloerkleed ontworpen.

Daarnaast heeft zij ook meegewerkt aan het boekje “Pasen & Lente Haaksels” in samenwerking met Freubelweb voor de Esther Vergeer Foundation.

Van Gogh bloesempotje
Van Gogh-bloesempotje uit Pasen & Lente Haaksels

Ook deed Jantine in 2018 mee met de “Haakster van Nederland” een wedstrijd die wordt georganiseerd door Wolplein.

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Jantine stelde en wat haar antwoorden zijn. 

Ik begon bijna vier jaar geleden met haken. Mijn moeder haakte een dekentje voor in Ninthes wiegje en plotseling begon het bij mij te kriebelen!

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik kan me herinneren dat ik als kleuter altijd in het naaikamertje van mijn moeder te vinden was en naast haar stond om te kijken wat er nu weer onder haar handen ontstond. Heel fascinerend vond ik dat. Als kind en later als tiener probeerde ik ook wel eens iets te naaien, maar ik was nooit tevreden. Ik vond dat ik veel te slordig werkte… Op een gegeven moment ontdekte mijn moeder het breien en kort daarna ook het haken. Prachtig om te zien wat ze allemaal maakte. Ook dat heb ik rond mijn 15e eens geprobeerd. Maar dat viel me echt tegen! Wat een gepriegel, en wat was nou een steek en hoe wist je hoeveel steken je had? Ik maakte een gelukspoppetje, dat ik wel direct aanpaste naar hoe ik er zelf uitzag. Zo eigenwijs was ik dus toen al 😉 Daarna heb ik jaren niet meer gehaakt.

Tot ik zwanger werd van Ninthe, bijna vier jaar geleden. Mijn moeder haakte een dekentje voor in haar wiegje en plotseling begon het bij mij te kriebelen! Ik haakte een knuffel, slofjes, een slabje en een voetenzak voor in de maxicosi. Opeens had ik door hoe het moest! En al gauw was geen bolletje wol meer veilig ;).

Winterset voor Ninthe van afgelopen winter
Winterset voor Ninthe

Kleur hoort helemaal bij mij als persoon. Ik kan ook niet zonder een paar draadjes glitter.

Het valt me op dat jouw ontwerpen erg kleurrijk zijn, een beetje PiP-achtig ook (mag ik dat zo zeggen), waar haal je je ideeën vandaan? 

Wat leuk dat je die naam eraan koppelt! Ik ben inderdaad dol op kleur, ik zal niet snel iets kunnen haken met grijs of zwart, haha. Kleur hoort helemaal bij mij als persoon. Dat zie je aan mijn huis (we hebben een lichtblauwe voordeur en ramen), aan de inrichting (elke ruimte heeft zijn eigen kleurenpalet), aan mijn kleding (ik ben dol op fuchsia, mint, knalgeel, en nog veel meer), en dus ook aan mijn haakwerk. Als je met veel kleuren haakt wordt het ook veel minder snel saai! Je blijft jezelf verrassen met alle kleurencombi’s die er zijn.

Ik word zelf erg geïnspireerd door dingen die ik op straat zie, ik ben gek op alle dolle kleurencombi’s uit de retrotijd. De merken Oilily en Tante Betsy vind ik ook helemaal super qua kleurontwerp. En soms zie ik toevallig een paar kleurtjes acryl naast elkaar liggen en dan begint er in mijn hoofd zomaar een idee voor een leuk ontwerp.

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? 

Als ik een idee krijg schrijf ik het altijd eerst op een lijstje. Ik ben namelijk vaak met zoveel tegelijk bezig dat ik er meestal niet direct aan kan beginnen. Soms vind ik het idee na verloop van tijd niet meer leuk en verdwijnt het van het lijstje. Als het er wel op blijft voeg ik er vaak details aan toe, zoals met welk garen, welke kleuren en een klein schetsje. Als ik er dan aan toe ben, heb ik al een aardig compleet beeld. Ik begin dan gewoon te haken en zie wel hoe ver ik kom. Tussendoor probeer ik wel steeds op te schrijven wat ik doe. Als het patroon helemaal af is ga ik het digitaal maken. Daarna gaat het naar de testers, er komen dan vaak nog wat aanpassingen en dan is het klaar. In totaal gaat er nog best wat tijd overheen, twee maanden is niets. Vooral omdat ik mezelf er toch steeds weer toe moet zetten om achter de pc te gaan zitten en het patroon helemaal volledig uit te werken.

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste? Wat vind je het leukste om te maken (amigurimi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom?

Leuke vraag! Daar hoef ik niet heel lang over na te denken, dat is mijn Antiwinterdip dekentje. Ik ontwierp 6 verschillende vierkantjes die samen een deken vormen. Het was zo leuk om te doen en op één of andere manier lukte het om vrij snel 6 verschillende patroontjes te ontwerpen, die qua formaat ook nog overeenkwamen. Op Instagram was iedereen heel enthousiast. Ik heb het patroon als een CAL (voor wie niet weet wat dat is: dat is een crochet along) gedeeld. Het was zo leuk om te zien hoe iedereen haar versie van mijn patroontje deelde! Van de restjes garen ontwierp ik een vlaggenlijn en daarmee was ook direct mijn eerste ontwerp voor Gek op Haken geboren.

Het Antiwinteredip dekentje
De anti-winterdipdeken

Het leukste om te haken vind ik toch wel afwisseling tussen sjaals, dekentjes, kussens, kleedjes, tasjes, vlaggetjes. Heel af en toe maak ik een amigurumi omdat ik dat er zo mooi uit vind zien. Maar toch vind ik dat altijd weer een behoorlijk gepriegel. Een amigurumi ontwerpen is dan ook niet aan mij besteed.

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of vind jij echt goed en waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik ben helemaal weg van alle ontwerpen van Annemarie van Studio Hip en Stip. Geweldig hoe zij kleuren combineert, leuke steken bedenkt en prachtige dingen ontwerpt. Ik denk dat ik meer dan de helft van de patronen uit haar boek Haken met Studio Hip en Stip al gehaakt heb :). De mandala vind ik echt top en de tas vind ik ook echt geweldig.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zo ja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Toen ik net begon te haken wilde ik ook graag een deken haken. Ik maakte toen een deken van een CAL die een aantal jaren daarvoor gehouden werd. Het viel me alles mee, en de kleurtjes vond ik zo leuk! Die deken doe ik nooit weg! Hij ligt opgevouwen in de woonkamer, en als manlief en ik het koud hebben, kruipen we er lekker samen onder ;). 

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Wat betreft haaknaalden ben ik dol op de Tulip Etimo Rose naalden. In eerste instantie viel ik op de kleur, haha, roze haaknaalden leken me echt tof! Maar ze haken ook echt fantastisch! Voor garen gebruik ik van alles, ik heb altijd wel acryl in allerlei kleurtjes liggen, BudgetYarn heeft fantastische kleuren! Ik ben ook dol op de Softmix van ByClaire, zo heerlijk zacht! En ik kan ook niet zonder een paar draadjes glitter.

Praten en haken tegelijk lukt me nog altijd niet zo goed ;).

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Recent werkte ik aan een heel schattig dekentje voor de baby. Een dekentje voor in de wieg en een dekentje dat wat groter is voor in het ledikantje.

Verder ben ik de hexagons van Juffrouw Haak aan het haken voor een dekentje voor mijn dochtertje (Hé wat leuk, een patroon van deze website!). Ze krijgt een nieuwe slaapkamer, dus ik heb precies de kleurtjes gekozen die straks in haar kamertje terugkomen. 

Ook ben ik een dikke, warme sjaal aan het ontwerpen én ik ben bezig met een nieuwe variant op de Antiwinterdipdeken!

Ik haak het liefst thuis op de bank, of buiten in de tuin. Als we een lang stuk moeten rijden neem ik wel eens een haakwerkje mee of naar een verjaardag. Maar meestal kom ik dan weer thuis zonder ook maar een steek gehaakt te hebben. Praten en haken tegelijk lukt me nog altijd niet zo goed ;).

Hoe combineer je het haken en ontwerpen met de zorg voor kleine kindjes? Wanneer heb je tijd om te haken?

Ik merk dat dit nog best een lastige combi is, anderzijds weet ik ook niet veel beter, omdat ik begon met haken vlak voor Ninthe werd geboren. Meestal pak ik bij het koffiedrinken mijn haakwerkje erbij. En ’s avonds als ze op bed ligt heb ik ook genoeg tijd om te haken. Een ontwerp uitwerken probeer ik meestal tijdens haar middagdutje of als ze naar de peuterspeelzaal is te plannen.

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Niet iedereen houdt van patronen ontwerpen en dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt toch wel je eigen creativiteit gebruiken! Zo kun je soms een patroon iets aanpassen door een ander randje te haken, door hele andere kleuren te kiezen of een heel ander garen. Daarmee maak je het toch eigen en zet je je eigen handtekening!

Wat een leuke dame is Jantine zeg! En, ik kan haar tip alleen maar onderstrepen. Ook al haak je naar het ontwerp van een ander, er is niets leuker dan er je eigen draai aan te geven door je eigen kleurencombinaties te kiezen. Dankjewel Jantine, voor dit gezellige interview!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik ben altijd blij om nieuwe haakpatronen uit te proberen. Vooral het maken van diertjes is op dit moment bij mij in. Haken vind ik veel gemakkelijker dan breien omdat je dat overal kan doen. Je hebt alleen een bolletje wol en een haaknaald nodig. Terwijl, als je breit, veel meer gerief moet meezeulen. Wat mijn verlangen is, is het aanleren van tunisch haken. Dank u voor de vele gelegenheden dat ik door uw site kan leren.

  1. Hoi Nadine, wat leuk dat je zo enthousiast bent over haken en over onze site 🙂 Een haakwerkje is inderdaad altijd makkelijk mee te nemen en heerlijk om te doen. Het is zeker ook altijd leuk ook om nieuwe technieken te leren. Veel haakplezier nog! 🙂

 2. Wat een leuke ontwerpster. Ik ken haar wel van Instagram.
  Mooie kleuren, die zij gebruikt. Koert geleden bevallen van een zoontje
  Zo jong en dan zo ambitieus. Fijn interview om te lezen Claudia??
  Coby

  1. Ha Coby, Wat leuk dat je alle interviews leest. Ja, Jantine heeft echt gevoel voor kleur. Binnenkort komen er weer nieuwe interviews! Liefs, Claudia