Een haakcursus ontwerpen

ik vind alles leuk kopie

Al een lange tijd maak ik de tutorialvideo’s voor Gek op Haken waarin ik allerlei haaksteken en technieken uitleg. Als ex-juf weet ik een beetje hoe je zaken duidelijk kan uitleggen en ik vind het altijd erg leuk om jullie iets nieuws te leren! Haken is zo’n fijne hobby, daar wil ik iedereen deelgenoot van maken. Nu willen we graag nòg meer mensen leren haken met een online haakcursus! Want, iedereen kan leren haken, daar ben ik van overtuigd. We maken daarom een hele fijne beginnerscursus.

Proeflapjes
Proeflapjes zijn heel belangrijk!

Maar hoe verloopt dat nou precies; het proces om zo’n cursus te ontwerpen?

Vorig jaar zijn Karin en ik begonnen met het brainstormen over het idee van een online haakcursus. Er zijn al wel veel online filmpjes te vinden, maar veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen; welk garen en haaknaald moeten ze dan hebben om te kunnen beginnen? Hoe houdt je de haaknaald goed vast? Wat is een goed patroon om mee te beginnen?

Daarom onze haakcursus: online video’s in combinatie met een pakket waarin alles zit om een mooie tas te haken. Je kunt zo beginnen en hoeft die eerste stappen niet eerst zelf uit te zoeken. Handig toch?!

Malaga tas
Haakpatroon voor beginners: Malaga Tas.

Zo’n cursus vergt veel planning en nadenken, want wàt wil je de nieuwe en beginnende haker/haakster allemaal leren? Je wil iemand niet overladen met teveel informatie, maar het moet wel een goede (volledige) basis zijn, waar ze mee verder kunnen als ze eenmaal de smaak te pakken hebben.

Als je weet welke informatie je wilt gaan delen, moet je gaan plannen wanneer je de video’s gaat opnemen….en op welke locatie?  Niet elke plek is even fotogeniek of even geschikt.

Al met al is dit een proces waar we al maanden mee bezig zijn. De afgelopen 2 maanden heb ik alle teksten geschreven, heb ik bedacht welke video’s erbij moeten en welke haaksteken we de nieuwe cursist willen aanleren.

Regelmatig heb ik met Karin en Timo overlegd en elke keer werden de teksten bijgeschaafd en werden er nieuwe dingen bedacht. En, soms moet je ook eerlijk zeggen dat iets te moeilijk is voor de basiscursus. Dus het gaat ook om het maken van keuzes!

Inmiddels zitten we in de fase dat de video’s worden opgenomen. De cursus bestaat uit ongeveer 7 tot 8 modules en elke module begint met mij in beeld waarbij ik wat vertel over garens, haaknaalden, proeflapjes, etiketten van bolletjes wol en nog veel meer. Daarbij komen ook nog de video’s van mijn handen waarin ik meerdere haaksteken uitleg.

Ik vind het super leuk om al die video’s op te nemen, maar word er ook wel wat nerveus van. Ik sta ineens met mijn gezicht voor de camera, terwijl normaal gesproken alleen mijn handen in beeld komen. En, de afgelopen weken was het best wel warm, dus dat was extra zweten voor mij onder die grote studiolampen! 😉

We zijn erg blij met wat er nu al is opgenomen aan materiaal. Achter de schermen is het ook erg gezellig; Timo als cameraman en Karin als regisseuse is een prima combi in de ‘studio’ op kantoor.

Ik geef je een klein inkijkje in wat je vooral nièt ziet in de video’s, een soort van bloopers dus;

  • Video’s die opnieuw opgenomen moeten worden omdat de airco te horen is op de achtergrond…dat was even balen.
  • De hele kast is overhoop gehaald zodat de mooiste bolletjes wol achter mij te zien zijn.
  • Spiekbriefjes die onder de camera hangen, zodat ik ongeveer weet wat ik moet zeggen.
  • Mijn rollende ogen als ik na elke video nog 10 seconde in de camera moest blijven kijken.

Al met al een super leuk proces, veel geleerd en we zijn nog steeds in ontwikkeling. De komende weken gaan we de laatste video’s opnemen, gaat het patroon van de tas naar de grafisch ontwerpster om er een mooi boekje van te maken en gaan we de puntjes op de i zetten!! Houd de website dus vooral goed in de gaten. Zeker als je nog wil leren haken!

Ik ben heel benieuwd wat je van deze plannen vindt? En, heb je al een idee of je deze cursus aan iemand cadeau zou doen? Wellicht voor een verjaardag, kerstmis of Moederdag? Laat je het weten in een reactie hieronder?

Andere blogs

Achter de schermen

Ik ken Karin al een hele tijd, en ik ben ook al even bij Gek op Haken betrokken. Maar hoe goed kennen jullie Karin? En kennen jullie Timo al? En wie doet wat en hoe gaat dat dan? Ik ging voor je op zoek en dat kijkje achter de schermen krijg je in dit blog.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Mooi bedacht moeders heeft er heen geduld voor lijkt zo moeilijk zeg ze als ze mij zo ziet haken. In okt gaan we naar creabea hopelijk vind ze daar 1 hobby of toch met haken