Tutorials maken

tutorial kussen fleur

Ik maak nu al een flinke poos de tutorials voor Gek op Haken. Op YouTube kan je verschillende video’s vinden waarin ik allerlei haaksteken uitleg. Ik heb ook de video’s mogen maken voor de CAL van kussen Fleur van Dorine Brökling, de Mojo deken van Saskia Stolwijk van Studio Mojo en de Zijdezachte streepjesdeken van Carolien Boele van CreatedbyCarolien.

Maar hoe is dit nou zo begonnen en wat komt er allemaal bij kijken? 

Toen Karin begon met Gek op Haken maakte ze eerst zelf de tutorials. Die video’s zijn herkenbaar aan de vaak groene achtergrond van de video’s. Grappig feitje; ik heb weleens eens gehoord dat mensen mijn handen inmiddels herkennen aan de duimring die ik aan mijn linkerhand draag, maar de tutorials van Karin kun je dus aan de groene achtergrond herkennen. Al snel kreeg Karin het te druk met allerlei werkzaamheden op kantoor en vroeg ze of ik de tutorials wilde gaan maken Ik zat toen al bijna 20 jaar in het onderwijs, en ik kon best redelijk goed dingen uitleggen aan anderen. Het leek me een leuke uitdaging, maar ook wel eng hoor; je stem op video en andere mensen iets uitleggen. Maar zo begonnen we dus bij Karin thuis in een geïmproviseerde studio op de logeerkamer de eerste tutorials op te nemen.

Toen Gek op Haken naar een kantoorpand verhuisde, kreeg ik daar mijn eigen hokje, waar ik in alle rust video’s kon opnemen. Zeker voor Kussen Fleur heb ik daar aardig wat uren zitten haken én filmen.  De techniek werd ook steeds beter. In de loop der tijd werd een betere camera gekocht, maar ook nieuwe lampen voor een mooi lichteffect, een nieuwe microfoon, extra accu’s en zelfs een tweede scherm zodat ik mee kan kijken tijdens het haken.

Hoe verloopt het proces van een tutorial?

Ik maak de ruwe versie van de video, het liefst in één opname gelijk goed. Het is een beetje raar, maar als ik iets een tweede of derde keer moet herhalen, dan ga ik nóg meer fouten maken. Dat komt omdat ik dan ga nadenken over mijn tekst van de eerste poging en of deze tweede poging wel echt beter is?

Als de ruwe video klaar is, dan kijkt Karin hem na om te checken of ik niets geks zeg. Ik heb in het verleden namelijk weleens de popcornsteek en de parelsteek door elkaar genoemd. Of dat ik steeds ‘halve stokjes’ zei in plaats van ‘halve vasten’……. Tja, dan moet de hele video dus opnieuw. Zonde van het werk, dus ik ben altijd erg alert op dit soort foutjes.

overzicht tutorials

In een middag van 3 uur kan ik dan 3 of 4 video’s opnemen. Hoeveel ik uiteindelijk opneem ligt natuurlijk wel aan de moeilijkheid van de steek. Sommige steken kan je in 2 minuten uitleggen, maar een video over pixelhaken duurt al snel 20 minuten. En sommige video’s moet je dus wel 3x opnieuw doen voordat je tevreden bent en dat kost ook veel tijd ;-).

Als Karin de video heeft goedgekeurd gaat hij naar een extern bedrijf. Zij zetten er een leuk intromuziekje onder, plakken er tekst op en maken de video helemaal af zodat hij op YouTube geplaatst kan worden.

Dat editen deed Timo eerst helemaal zelf, maar dat is ook een tijdrovende klus. Het is daarom fijn dat we dat deel voortaan kunnen overdragen aan een expert die dat in de helft van de tijd kan regelen. Dan houdt Timo tijd over om aan de website te besteden!

Nou, zo komen de tutorials dus tot stand. Nog even nog wat leuke feitjes:

  • Ikzelf vond het vooral erg leuk om de video’s bij kussen Fleur te maken, omdat het best een moeilijk patroon is. Als je dat dan duidelijk kunt uitleggen en mensen er naderhand erg blij mee zijn, dan kan ik daar best trots op zijn. Dus die filmpjes staan wel in mijn top 3 van tutorials.
  • Wist je dat mijn tutorial waarin ik uitleg hoe je 2 granny squares aan elkaar maakt, al 41.000 keer bekeken is? Dat is toch gigantisch veel, daar word ik wel stil van dan!
  • Een van mijn favoriete tutorials is ook de join-as-you-go methode voor granny’s aan elkaar haken, omdat ik daar mijn eigen patroon van de knijperzak in gebruik als voorbeeld.
  • Wist je dat ik zelfs ook een haakcursus heb mogen maken voor Gek op Haken? Met meer dan 3 uur aan videomateriaal zijn dat aardig wat tutorials! Wil je hem aan iemand cadeau doen of zelf leren haken? Kijk dan hier: https://klaslokaal.gekophaken.nl/

Mis je nog een steek tussen de tutorials? Laat het hieronder dan weten….dan gaan we kijken of we die binnenkort nog kunnen toevoegen!

Veel plezier met de video’s en tot snel!

Groetjes, Marieke

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik, als ervaren haakster, vind het nog altijd heel handig om de filmpjes te bekijken. Vooral als een nieuwe steek in een patroon staat.
    Tip voor een nieuwe tutorial: Hoe hecht je draadjes af? Twee vasten samen haken, door de 2 voorste lussen, dit om ‘geen’ gaatjes te hebben bij het minderen.
    Mercikes!