Voering in een gehaakte tas zetten!

Foto tas voering in tas

Al vaker was er een vraag over hoe je een gehaakte tas zou kunnen voeren. Voering in een tas is absoluut handig, er valt niets door de gaten van het haakwerk heen en het ziet er sowieso meer afgewerkt uit. Maar hoe doe je dat nou? Toen ik jaren geleden nieuwe kussenhoezen wilde maken, ging ik te raad bij mijn zuster, want hoe maak je nou mooie hoeken in die hoezen. Via de telefoon probeerde zij me uit te leggen hoe je hoeken als patatzakken voor je moest leggen en dan stikken. Patatzakken? Slap van de lach hebben we aan de telefoon gezeten maar de hoeken lukten niet. Sommige dingen moet je gewoon zien voordat je door hebt hoe het moet. Laat mij het proberen voor jullie zichtbaar te maken. En… die patatzakken, die komen ook nog terug.

Om het goed te laten zien is het handig om een gehaakte tas te hebben, op dat moment had ik die niet, dus heb ik er maar een gemaakt in klein formaat. Een grote of kleine tas, het principe van het voeren is hetzelfde. Het tasje is handig voor mijn kleindochter om haar speeltjes in te doen. Het patroon van het tasje heb ik er hieronder voor jullie bij gedaan.

Als je je gehaakte tas wilt voeren, ga je als volgt te werk:

 • Leg de tas plat neer, probeer ook de onderkant zo plat mogelijk te krijgen. Meet de breedte en de hoogte, zie foto 1 en 2
 • Kies een leuk stofje uit, de hoeveelheid stof die je nodig hebt, bereken je als volgt; breedte van je tas in cm + 2cm (voor de naden) = breedte, hoogte van je tas in cm + 5cm (voor de naad 1cm en 4cm voor zoom boven) = lengte. Knip twee van deze lappen, zie foto 3.
  Dus in het geval van mijn tasje is de afmeting 22 cm breed en 24cm hoog, voor de voering heb ik dan twee keer een lap nodig van 22cm +2cm (2m voor de naden) = breedte en 24+ 5 (1cm voor de onder naad en 4 cm voor de zoom boven) = lengte
Voering in tas foto 3
Foto 3
 • Leg de twee lappen stof met de goede kanten op elkaar, foto 4
Foto in tas foto 4
Foto 4
 • Stik aan beide kanten 1cm naad af, strijk de naden open, zie foto 5.
 • Stik aan de onderkant 1cm naad af, strijk de naad open, zie foto 6. Je kunt dit alles op de naaimachine doen, ik heb een lockmachine, dus daar werk ik vaak op. Je kunt het echter ook allemaal op de hand doen. Wel wat meer werk maar ontspannend toch?
 • En ja daar komt de patatzak; neem de ondernaad naar je toe, de punt naar boven, frummel met elke hand aan de zijkant totdat je de stof te pakken hebt en trek elke kant wat opzij, er ontstaat nu en puntvorm; de patatzak! Zorg dat de ondernaad precies in het midden van de punt zit, zie foto 7.
 • Meet nu de onderkant van de tas, elke tas heeft een bodem, breed of smal, meet dit op. Zie foto 8 Mijn tasje heeft een bodembreedte van 2 cm.
Voering in tas foto 8
Foto 8
 • Stik nu een stiksel over de punt van je patatzak ter breedte van de breedte van je bodem, dus hier 2cm, zie foto 9.
Voering in tas foto 9
Foto 9
 • Herhaal de patatzak bij de andere punt, het ziet er nu zo uit, zie foto 10.
Voering in tas foto 10
Foto 10
 • Stop de binnentas in je tas met de verkeerde kant tegen de binnenkant van de tas.
 • Kijk even hoeveel cm je aan de bovenkant naar binnen moet slaan en doe dat rondom, speld vast, zie foto 11.
 • Zet de binnenkant vast aan je tas, ongeveer 1cm onder de rand, met kleine steekjes, zie foto 12.
Voering in tas foto 12
Foto 12

Zo je gehaakte tas met voering is klaar! Toen ik de tas meenam naar mijn kleindochter vond mijn dochter hem ook wel erg leuk om aan de kapstok te hangen met omgeslagen rand. “leuk mam voor de wanten!”, zei ze. Tja, dat wordt er nog een paar maken.

Patroon gehaakte tas

Materiaal

 • Katoen geschikt voor haaknaald 2.5 in twee kleuren, ik heb de tas met twee draden tegelijk gehaakt op haaknaald 3.5. De tas wordt dan lekker stevig. Kies voor 100% katoen, een menggaren zal uit gaan rekken.
 • 4 houten knopen
 • Haaknaald 3,5

Afkortingen

V = vaste
Hv = halve vaste
S = steek
L= lossen
Hst = half stokje
St = stokje
T = toer

De maat van de tas staat boven beschreven, maar je kunt deze tas maken in elke gewenste maat. Voor elke cm breder neem je uitgaande van het patroon 2 steken extra, voor elke cm langer, haak je uitgaande van het patroon 1 toer extra.

Werkwijze tas

Je begint met 1 draad donkerturquoise samen met 1 draad gebroken wit

Toer 1: 31l, begin in de 2e s vanaf de naald en haak 29 hst, haak 3 hst in de laatste s, je bent nu de bocht om en haakt aan de onderkant van de s verder. Haak 28 hst, haak 2 hst in de laatste s (daar zit al 1 hst in van het begin), sluit de toer met 1 hv in de 1e hst [62]
Toer 2: 2l, 2 hst in de 1e s, 28 hst, 2 hst in elk van de volgende 3 s, 28 hst, 2 hst in elk van de volg 2 s, sluit de toer met 1 hv in de 2e l van het begin [68]
Toer 3: 2l, 1 st in de volg s, * 1l, 1 s overslaan, 2 st* van * tot * tot het eind, 1 s overslaan, 1l, sluit de toer met 1 hv in de 2e l van het begin.  
Toer 4: 2l, 1 hst in elke s, sluit de toer met 1 hv in de 2e l van het begin.
Toer 5-10: Herhaal achtereenvolgens T3 en T4
Toer 11: Ga over op twee draden gebroken wit, 2l, 1 hst in elke s, sluit de toer met 1 hv in de 2e l van het begin.
Toer 12: 2l, 1 st in de volg s, * 1l, 1 s overslaan, 2 st* van * tot * tot het eind, 1 s overslaan, 1l, sluit de toer met 1 hv in de 2e l van het begin. 
Toer 13-22: Herhaal achtereenvolgens T11 en T12
Toer 23-24: 2l, 1 hst in elke s, sluit de toer met 1 hv in de 2e l van het begin.
Toer 25: 1l, haak 1v in elke s, sluit de toer met 1hv in de 1el van het begin.
Toer 26: 1l, 1hv in elke s, sluit de toer met 1hv in de 1el van het begin. Afhechten, alle draden wegwerken.

Banden, maak er twee
Toer 1: 5l, begin in de 2e l vanaf de naald en haak 4 hst [4]
Toer 2: 1l, keren, 4 hst
Toer 3- 34: 1l, keren, 4 hst, niet afhechten, haak rondom langs de band in v, 2v in elke hoek, afhechten.

Afwerking

 • Naai de banden stevig aan de tas.
 • Naai de knopen op de banden.
 • Maak eventueel een voering, zie boven.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik heb vorig jaar een tas gevoerd met een afgedankt herenhemd. Zo had ik er ineens 2 zakjes in (de borstzakjes) en in het rugpand had ik een zakje genaaid waar de naad zit van een herenhemd en er ook een ritssluiting ingezet. Lekker praktisch vond ik.

 2. Een heel leuk tasje😍 en de uitleg over de voering👍. Ik kan helaas niet werken met een stikmachine maar ik zal die voering wel kunnen naaien met de hand👍