|

Plezier in joinen!

Join de joinclub!

De granny square is wereldberoemd. Blogger Sofie schreef al eerder een blog met de granny square in de spotlight. Je kunt er veel verschillende projecten mee maken. Daarbij sta je al snel voor de uitdagende vraag: hoe maak ik ze aan elkaar? In deze blog laat ik je verschillende manieren van joinen zien. Want dat is de haakterm voor het aan elkaar haken van onderdelen: joinen. Ik hoop je plezier in het joinen te vergroten!

(On)zichtbaar

De eerste keuze die je maakt is of je een zichtbare of onzichtbare join wil. De ene techniek maakt een decoratief randje, de ander is meer onzichtbaar. Ook de kleur van je join is daarbij bepalend. Kies je een contrastkleur of een kleur die wegvalt? Tot slot heb je nog de keuze of je liever haakt of naait. En eigenlijk moet je ook kiezen of je een beetje voor het gemak gaat of voor de perfectie… want ook de join blijkt een onderdeel van het haken te zijn die je eindeloos kunt perfectioneren. 

Matrassteek naaien

Een van de makkelijkste en minder zichtbare joins krijg je door de matrassteek te naaien. Je rijgt de beide lapjes hierbij aan elkaar. Belangrijk hierbij is dat je consequent dezelfde richting insteekt. Je kunt kiezen of je door beide lussen van het V’tje steekt, of door alleen de achterste lussen. Je legt beide lapjes naast elkaar met de goede kant naar boven. Je steekt de stopnaald eerst door het v’tje van lapje 1 (van onder naar boven) en dan door het eerste v’tje van lapje 2 (van onder naar boven), dan steek je in de tweede steek van lapje 1, dan in de tweede steek van lapje 2, enzovoorts. Je kunt de geregen draad aantrekken en dan zie je er bijna niets meer van. 

Halve vasten aan de achterzijde in de achterste lus

Wanneer je een rij halve vaste haakt aan de achterkant in de buitenste lussen, krijg je aan de voorkant een mooi opstaand randje zonder veel van de join zelf te zien (als er meer rek op zit, zie je een klein streepje). 

Leg de lapjes met de goede kanten op elkaar. Haak een rij halve vaste in de buitenste lussen van beide lapjes. Steek op de hoeken ook in 1 lus, zodat het opstaande randje daar ook doorloopt. Dit is mijn favoriete onzichtbare join! Hij haakt lekker weg en met mooi resultaat.  

Halve vasten aan de voorzijde

Een nadeel van een rij (halve) vasten aan de voorzijde vind ik dat de rij vasten de neiging heeft één kant op te gaan liggen. Als je de twee granny’s die je aan elkaar wilt haken plat voor je legt en je consequent van bovenaf insteekt in beide achterste lussen, komt de naad wel bijna recht te liggen. Dit is wel een bewerkelijke manier van joinen, omdat je niet in één keer in beide lapjes kan steken. Marieke laat deze manier zien in deze tutorial. Wil je wat meer voor het gemak gaan, dan kun je de lapjes met de achterkanten tegen elkaar aanleggen en een rij halve vasten bovenop haken in de achterste lussen (de twee binnenste). Je zult zien dat de halve vasten één kant opvallen. Met een contrastkleurtje heeft dit ook wel een leuk decoratief effect, je ziet verschillende kleurtjes terug in het midden. 

Vasten aan de voorzijde

Een toer vasten in de gehele steek (door heel het v’tje) is een join met het meeste reliëf. De rij ligt bovenop de lapjes. Ook hierbij geldt weer: haak je de vasten terwijl de lapjes met de verkeerde kanten op elkaar liggen, dan gaat de join snel opzijliggen. Persoonlijk vind ik het bij deze join meer storen dan bij de halve vasten in de achterste lus. De toer ligt rechter wanneer je van bovenaf om de beurt in de steken insteekt terwijl je de lapjes naast elkaar houdt. 

Een rij vasten in de achterste lussen ligt wat dieper, ook mooi!  

Zigzag-join

Wil je je project nog wat meer versieren met je join, is de zigzagjoin een goed idee. Deze haakt lekker weg, maar vraagt wel wat meer draad. Je zigzagt hierbij al halve vasten hakend van het ene lapje naar het andere. Let hierbij ook weer op de insteekrichting, dat is van boven naar beneden. Je haakt een halve vaste in de eerste steek van lapje 1, dan in de eerste steek van lapje 2, dan steek 2 van lapje 1, steek 2 van lapje 2, steek 3 van lapje 1, steek 3 van lapje 2, enzovoorts. Deze join gebruikte Jantine in de Heerlijke Herfstdeken Cal, hier kun je er alles over lezen. 

Join-as-you-go

Een populaire methode is de join-as-you-go methode. Hierbij haak je de granny waar je op dat moment mee bezig bent tussendoor al vast aan andere granny’s. Kijk, Marieke heeft hier een goede tutorial overgemaakt. In de meeste gevallen krijg je hierbij wel wat grotere gaten tussen de granny’s, je haakt meestal niet elke steek aan elkaar vast. 

Aan de slag!

Zin om aan de slag te gaan? De vrolijke knijperzak van Marieke wordt bijvoorbeeld gejoind met de join-as-you-go-methode. Of, meer passend bij dit seizoen: haak de Granny Squares Herfsttrui van Laura Petra. Over dit onderwerp is vast nog niet alles gezegd. Heb jij nog een goede tip of een vraag? Laat het weten in de comments of het haakcafé! 

Join de joinclub! 

De Gek op Haken Nieuwsbrief
Ontvang elke week haakinspiratie, nieuwtjes en toffe aanbiedingen van ons team in je mailbox.

Nog meer inspirerende blogs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *