Alles over Granny Squares haken
Je hebt er wellicht al eens over gehoord, granny squares. Letterlijk vertaald is een granny square een oma-vierkant. Maar wat is dat nu echt en wat kan je er allemaal mee doen? Ik heb dit voor jullie eens opgezocht en zet de belangrijkste weetjes over granny squares haken in deze blog op een rijtje.
Granny squares haken, maar wat zijn het?
“Een oma-vierkant is een stuk vierkante stof geproduceerd in haakwerk door in rondes vanuit het midden naar buiten te werken. Bij het granny squares haken wordt dat traditioneel met de hand gedaan. Ze lijken op een grof stuk kant. Hoewel er geen theoretische limiet is aan de maximale grootte van een oma-vierkant, maken hakers meestal meerdere kleine vierkantjes (“motieven” genoemd) en voegen de verschillende gehaakte stukken samen om kleding, portemonnees, Afghaanse dekens en ander huishoudtextiel te maken.” (bron: Wikipedia)
Het allereerste gehaakte (getekende) exemplaar van een granny square kwam van de hand van Mrs Phelps, die er eentje had gehaakt in 1885.
‘Gewone’ Granny Squares haken
Het leuke aan het granny squares haken is dat je er oneindig in kan variëren. Dit door je kleurkeuze of door de steken die je gaat haken. De ‘gewone’ versie bestaat uit bundeltjes van 3 stokjes, waarbij je door het haken, een vierkant maakt.
Bij Gek Op Haken, kun je het patroon van deze ‘gewone’ granny square bijvoorbeeld terugvinden in het patroon van de Vrolijke Knijperzak (gratis patroon).
Je kan een granny square ook groter maken, door telkens een nieuwe draad aan te hechten en een rij meer om de granny te haken. Zo kan je zelfs een deken van granny squares haken… Maar, als tip geef ik mee, dat je bij zoiets best je granny square haakt als volgt:
Bij het afhechten hecht je de draad aan, aan de ‘verkeerde’ kant bij de volgende rij. Dit doe je om en om. Dus je haakt een rij aan de goede kant én daarna een rij zogezegd aan de andere kant. Waarom, zie ik je denken? Wel, als je dat niet doet en je haakt een 10-tal toeren of meer aan dezelfde kant, dan heeft je granny de neiging om te gaan draaien in een bepaalde richting. Bij het wisselen van kant heb je dat totaal niet.
Granny squares haken – onze haakpatronen
Op onze website hebben we al heel wat gehaakte creaties staan, die zijn uitgewerkt door onze ontwerpers met de ‘gewone’ granny square. Deze zet ik eventjes in de kijker:
Wil je na het lezen van mijn blog aan de haak met een ‘gewone granny’ square, dan kan ik je dit boek heel erg aanraden: ‘Het granny square’ boek.
‘Bijzondere’ Granny Squares haken
Want er bestaan heel wat andere combinaties van steken, die het interessant maken om granny’s te combineren. Zo bundelde ik hieronder de stokjes op een andere manier:
Granny Squares aan elkaar maken
Er zijn meerdere manieren om Granny Squares aan elkaar te maken. Zo kun je ze gaandeweg het haken direct aan elkaar haken, op het einde alle vierkantjes aan elkaar haken of de vierkantjes aan elkaar naaien.
Over de methode om alle vierkantjes op het einde aan elkaar te bevestigen maakte Marieke op YouTube een fijn filmpje: Haak twee lapjes aan elkaar. Bij die methode maak je eerst alle lapjes af en haak je ze vervolgens aan elkaar.
Gebruik je liever de methode, waarbij je terwijl je de granny square haakt, ook de lapjes direct aan elkaar bevestigd? Dat kan ook, het instructiefilmpje kan je hier bekijken.
Ik ben benieuwd of je nu ook gevallen bent voor het haken van granny squares?
Haak ze!
Groetjes Sofie
We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes
Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!
"*" geeft vereiste velden aan
Staat wel op me lijstje granny squares
Dat is leuk om te horen, je zal er geen spijt van hebben, haak ze!
Thnx gaat goed komen mag ik ze gehaakt hebben deel ik het in de haak café heb al wel de ibiza vlaggen gehaakt was ook in granny squares