Plannen voor je wolvoorraad

Onderop katoen gesorteerd in 4 bakken

‘Hoi, ik ben Marieke en ik ben verslaafd aan bolletjes garen’. Ik zou zo terecht kunnen bij een praatgroep voor verslavingen, haha. Want inderdaad…ik heb een zwak voor bolletjes wol, katoen, etc. En ik heb dus inmiddels een ware wolvoorraad of zoals de Engelsen het mooi zeggen: een ‘yarnstash’.

Ik kan wel eerlijk zeggen dat de voorraad sinds een lange tijd niet meer echt gigantisch groeit, omdat ik tegenwoordig minder garen koop. Maar krimpen gebeurt ook niet echt, of ik zou alle bolletjes misschien iets te heet moeten wassen. Dan zal er wel ièts krimpen, maar dat is niet de bedoeling natuurlijk! Vaak koop ik op beurzen wel wat garens of ik krijg garen gesponsord en toegestuurd omdat ik blogs schrijf.

Allereerst zal ik eens vertellen hoe ik mijn garen heb opgeruimd. Ik heb namelijk een echte wolkamer. Ja, ik ben mij ervan bewust dat dit een luxe is….niet iedereen heeft een kamer over die je helemaal vol kan zetten met wol. Mijn Wolhalla / Wolparadijs / Wolkamer is een heerlijke luxe omdat ik mijn huis met niemand hoef te delen. Toen ik 3 jaar geleden in dit huis kwam wonen, was ik gelijk van plan een wolkamer in te richten met alle dozen en bakken vol garens. Een tweede passie van me is het opknappen/kopen van oude kastjes, dus deze 2 passies kwamen samen in 1 kamer: oude kastjes met mooie bolletjes wol en katoen uitgestald.

Ik vind het leuk om zo alles uit te stallen! Maar ik weet zeker dat de meeste mensen hun garen in transparante bakken zullen stoppen. Dat is vaak veel praktischer en overzichtelijker! Of je al het garen ook sorteert op materiaal, ligt er een beetje aan hoeveel plek je in huis hebt voor alle bakken.

Ik sorteer het garen vaak dus wel op materiaal; dus al het acryl garen ligt bij elkaar en de duurzame / gerecyclede garens liggen ook apart. Alle restjes katoen liggen gesorteerd in 4 bakken die ik verdeel in de kleuren die ik het meest in huis heb: 1 bak voor alle tinten groen, 1 voor alle blauwe tinten, 1 voor alle roze/rode tinten en 1 voor wit/geel en bruin.

Er liggen – naast de bolletjes garen – inmiddels wel meer creatieve spullen in mijn wolkamer, zoals mijn spinnenwiel en vachten, matten voor het blocken van haakwerk, boeken, projectbags, leuke inpakpapiertjes en tasjes, spullen om te punchen en gehaakte projecten.

Leuk zo’n kamer…maar wat ga ik met al die wol doen? Als ik het zo laat liggen, dan kan het gaan verduren of verkleuren. Dat is natuurlijk zonde! Dus ik ben plannen aan het maken om het op te ruimen. Wat kan je met zo’n voorraad doen? Nou, hieronder geef ik je wat tips:

 • Sorteer eerst eens je garens en kijk wat je allemaal in huis hebt. Leg alle wol bij elkaar en leg ook de katoen en acryl op stapels. Zoek alles uit en stop het in (transparante) bakken, zo kan je goed zien wat er allemaal in zit en kan je makkelijk sorteren. Als je dan tot de conclusie komt dat je teveel garen in huis hebt, kan je bedenken of je er iets mee gaat maken of dat je een deel weggeeft/verkoopt. Hieronder geef ik je wat suggesties.
 • Begin een restjesdeken. Er staan bij Gek op Haken (of andere websites) genoeg patronen van dekens. De ontwerpster noemt vaak het gebruikte garen in de juiste hoeveelheden. Veel mensen kopen dan vaak het hele pakket, terwijl je de deken natuurlijk ook prima kan maken van eigen restjes. Ik heb zóveel katoen in huis in honderden kleuren dat ik wel 4 dekens kan maken. Ik ben dus inderdaad recent begonnen met een restjesdeken. Dat ruimt lekker wat garen op! Haak dan ook gelijk wat bijpassende kussens voor op de bank, dat helpt erg goed voor de voorraad van je katoen!
 • Maak zelf iets met het garen voor een goed doel. Er bestaan genoeg goede doelen die gehaakte projecten verzamelen voor anderen. Zoals Villa Pardoes die een gehaakte knuffelslak aan kinderen geeft of voor stichting Troostdekentje waar Boukje vorig jaar al een blog over schreef. Of haak een dekentje voor stichting babyspullen.
 • Geef het garen dat je niet gebruikt weg. Kijk eens of er een bejaardenhuis/ verzorgingstehuis of dorpshuis in de buurt is waar mensen bij elkaar komen om te haken of breien. Zij kunnen vaak je garen wel goed gebruiken en zijn er erg blij mee; alle restjes zijn welkom! In mijn dorp is er zo’n plek aanwezig in het dorpspunt. De dames komen elke week bij elkaar en haken sjaals voor de Voedselbank. Ik heb ze al wat zelfgehaakte sjaals gebracht, maar ik ga ze ook garen brengen. Zij maken er iets moois van dat een goede bestemming krijgt. Zo komt je garen goed van pas.
 • Ik heb afgelopen december mijn wolkamer eens goed opgeruimd. Ik kwam allerlei garens, boeken en accessoires tegen waar ik zelf weinig mee deed. Ik heb er verrassingspakketten van gemaakt en deze via Instagram te koop aangeboden om geld op te halen voor een goed doel. Zo heb ik 20 mensen heel erg blij kunnen maken met een leuk verrassingspakket met mooie garens èn ik heb zelf een mooie bedrag opgehaald voor Dierenlot, want ik heb ècht een zwak voor dieren. Dit was de tweede keer dat ik dit organiseerde en ik weet zeker dat ik dit komende december weer ga doen. Ik krijg best ook wat garen gesponsord en dat blijft dan liggen…..nu kan ik er anderen blij mee maken èn een goed doel steunen. Win-win lijkt me. En ik heb meteen weer plek gemaakt voor nieuwe bolletjes garen..haha! 😉

Nou…..op deze manier blijft er straks weinig over van mijn wolkamer. Helemaal niet erg….ben vooral blij als ik er anderen blij mee kan maken. Zo maken we de wereld een beetje mooier met onze haakwerkjes of ons garen.

Heb jij nog een tip voor mijn wolvoorraad? Dan hoor ik het graag natuurlijk, laat het me weten in de reacties hieronder.

Groetjes, Marieke

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Bij de bibliotheek in Hoogezand en Harkstede is een handwerkclub waar ook gebreid en gehaakt wordt voor een goed doel met restanten garen

 2. Hi Marieke.

  Wat heerlijk zo’n wolwalhalla. Die van mij is toch echt wel een stuk minder gezellig. Maar je hebt me mooie ideeën aan de hand gedaan. Kan het wel wat gezelliger maken nu.
  Ik wordt enorm hebberig als ik in een wolwinkel sta.
  Haken doe ik voor het goede doel bij Aanhaken Assen Oost. Hier haken we dekens en sjaals voor mensen die wel een warme deken kunnen gebruiken. Ook zijn er veel dekens naar Ukraine, Turkije en Iran gegaan.
  Via Facebook vragen we aandacht voor onze projecten, en krijgen we vaak bollen en resten wol/garen. En ook krijgen we een deel subsidie. We staan soms op een markt om wat spullen te verkopen, zodat we daar weer nieuwe wol/garen van kunnen kopen.
  Om de 14 dagen komen we met een aantal dames samen om een avond samen te haken.
  Ik vind het enorm leuk om te doen. En ben blij dat ik met mijn hobby andere mensen ook blij kan maken.

  Fijne dag.
  Groetjes Anita.

 3. Wat een heerlijke plek! Ik geef, na opruiming vaak weg aan de school van onze kinderen. Daar krijgen ze vanaf groep 3 brei- en haakles. En in de kleuterklassen wordt het gebruikt voor knutselprojecten. Geniet van je heerlijk opgeruimde plek en veel plezier met aanvullen van je voorraad 🥰

 4. Wat heeft u leuke ideeën met wol en draad .
  Ik haak zelf ook heel veel .
  Ik ben nu met een vloerkleed bezig groetjes Nicole