Borduren op je haakwerk

u0yH�UurRa2w8CuUUbHDTw

Tijdens mijn vorige blog over de Spaanse Bloempotten, heb je kunnen zien dat je heel leuk kunt borduren op je haakwerk. Omdat dat ook nog op een andere manier kan en omdat het gewoon ook heel leuk is om te doen, laat ik je in deze blog zien hoe je met kruissteken kan borduren op je haakwerk.

Mijn eerste borduursels op haakwerk

Mijn allereerste ervaring met borduren op haakwerk is ondertussen alweer heel wat jaartjes geleden. Ik haakte toen kleine labels voor Sinterklaas en borduurde daar letters op. Superleuk om aan een pakje te maken! Zo kreeg ik de smaak te pakken.

Kruissteken op je haakwerk

Ik vroeg me af of je ook met kruissteekjes op je haakwerk kunt borduren? Jazeker, dat kan ook! Een aantal dingen is dan wel belangrijk om in de gaten te houden. Om kruissteken te kunnen borduren moet je haakwerk waar je op wilt gaan borduren uit vasten bestaan. Dit moeten vasten zijn uit heen- en teruggaande toeren, ofwel je haakt dus heen en weer met vasten en je keert je werk na iedere toer. Dit is nodig om een zogenaamd “raster” van gaatjes te krijgen waar je dan na het haken op kan borduren.

iKKL9RJSRu2TTzjp4HCokg

Om een goed beeld te krijgen waar je nu gaat borduren zie je hieronder op de foto de gaatjes gemarkeerd met rode puntjes, dat is een vierkantje waar je op kunt borduren. Ik laat het daaronder op dezelfde foto ook nog zien met de rode pijltjes. Ieder blokje kan je gebruiken om een kruisje op te borduren.

Hoe ben ik te werk gegaan?

Ik wilde graag een etui maken voor mijn projectboek waarin ik allerlei notities schrijf, maar je zou er ook een etui voor een tablet van kunnen maken. Ik heb er dus opgelet dat mijn lap groot genoeg is om deze om mijn boekje te kunnen vouwen. Na het haken van de lap heb ik eerst nog vasten om de hele lap heen gehaakt en daarna met halve vasten de 3 zijkanten aan elkaar gehaakt.

Hierna kwam het leuke deel; het borduren. Ik koos voor een klein patroon en telde eerst uit of dit zou gaan passen op mijn haakwerk (andersom kan natuurlijk ook: je lap aanpassen op je borduurwerk). Je moet hiervoor weten hoeveel steken je borduurwerk breed is en hoeveel steken je borduurwerk hoog is. Wat extra ruimte aan de randen naast je borduurwerk is aan te raden. Als je er misschien pas later een kussen van gaat maken bijvoorbeeld. In mijn geval pasten er meerder plantjes naast elkaar. Net alsof je een heleboel plantjes op de vensterbank hebt staan. Supergezellig!

Ik heb ervoor gekozen om het borduren met borduurzijde te doen, maar dit kan ook met dunne haakkatoen. Je volgt het patroon en maakt kruisjes door van de ene hoek naar de andere hoek schuine steken te maken (steekjes heen). Daarna maak je vanaf de andere hoek een schuine steek over de steekjes heen (steekjes terug). Door op die manier steekjes te maken, krijg je kruisjes. Volg het patroontje door rijen met meer of minder kruisjes te maken of door je kleur te wisselen en je ziet de afbeelding onder je handen op je werk ontstaan.

Ik ben heel blij met mijn mooie etui. Mijn projectboek kan er keurig in. De labels en losse notities zullen er minder snel uitvallen, doordat ik er ook nog een lus en een knoop aan heb gemaakt. Zo kan ik mijn etui sluiten. Dat scheelt weer heel wat ergernissen ;).

Hebben jullie al wel eens geborduurd op je haakwerk? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Groetjes Boukje

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *