Hoe kies je handig een vervangend garen?

IMG 2492

Wellicht is dit herkenbaar voor je? Je hebt een supertof haakpatroon gevonden maar het garen dat ze gebruiken is helemaal niet meer verkrijgbaar in de winkel! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever een goedkoper garen gebruikt? Hoe ga je dan een vervangend garen voor je project vinden?

Bedenk dat als je een compleet ander garen gebruikt dan wat er genoemd wordt in het patroon, je project dan ook groter of kleiner kan uitvallen. Een deken die iets groter wordt, is natuurlijk geen ramp. Maar bij kledingstukken wil je natuurlijk wel dezelfde maten  aanhouden.

In deze blog ga ik je tips geven hoe je makkelijk vervangend garen kunt vinden, dat lijkt op het garen dat je oorspronkelijk nodig zou hebben.

Optie 1

Ik zou beginnen met het bestuderen van het etiket van het originele garen. Pak het label of etiket erbij of zoek dit online op. Bepaalde items op het etiket geven je namelijk hints om makkelijk het vervangende garen te vinden. Let hierbij op stekenverhouding en het materiaal. Mijn collega-blogger Sofie heeft hier al eens uitleg over gegeven.

Let op! Kijk wel ook even goed naar de lengte van de draad. Op het etiket staat hoe zwaar de bol is, en hoeveel meter erop zit. Een vervangend garen kan natuurlijk minder meters per bol hebben, dus dan moet je gaan rekenen! Wil je berekenen hoeveel garen je nodig hebt van je vervangende garen, dan helpt Sofie je daar ook bij in de eerdergenoemde blog.

Optie 2

Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een vervangend garen via het internet. Neem dan eens een kijkje op: Yarnsub.  

yarnsub

Hier kun je zoeken op vele soorten en merken garens en de website noemt dan vergelijkbare garens, waarbij ze letten op de stekenverhouding én de omrekening qua hoeveelheid garen die je nodig hebt.  De website is wel Engelstalig, maar de uitleg is simpel en duidelijk en aan de hand van foto’s kan je ook prima kiezen wat jij een mooi vervangend garen vindt.

Sommige garens die ze aanbevelen als goede vervanger zullen helaas alleen verkrijgbaar zijn in Amerika of Engeland, maar er zitten ook genoeg voorbeelden tussen die ook in Nederland of België verkocht worden.

Hieronder geef ik je een voorbeeld: ik heb gezocht op Scheepjes Stone Washed. Dat vind ik echt een heerlijk garen, maar het is ook prijzig!  Dus een prima voorbeeld om te gebruiken als je een alternatief zoekt.

De website geeft ook handige filters, zodat je kan zoeken op goedkopere garens of juist alleen op wol of acryl.

Bij mijn Scheepjes Stone Washed zoektocht, kreeg ik erg veel vervangende garens als resultaat. Sommige waren van een compleet ander materiaal of waren zelfs duurder dan de Stone Washed. Dus goed opletten en kijken wat er verkrijgbaar is.

Ik haal er leuke inspiratie uit en zal uiteindelijk een wolwinkel zoeken die het vervangende garen verkoopt.

Veel succes met je zoektocht naar een alternatief garen voor je project.

Heb je zelf nog een tips om nog makkelijker vervangend garen te vinden, laat het me weten in een reactie hieronder!

Groetjes, Marieke

Andere blogs

Wat heb je nodig als je gaat haken?

Inmiddels haak ik zelf nu zo’n 4 of 5 jaar en ik was vanaf het begin meteen verslaafd. In de afgelopen jaren heb ik tientallen sjaals, dekens, kussens, pannenlappen, tassen, vogeltjes, etuitjes, handschoenen en decoraties gehaakt. Gaandeweg heb ik een aardig arsenaal aan accessoires en gereedschappen opgebouwd, die handig zijn voor een haakster om in de buurt te hebben liggen.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *