Ik zie er geen gat meer in!
Je herkent het vast als je al wat langer haakt! De magische ring, een toer sluiten, meerderingen haken… Je draait je hand er niet voor om. Maar je ontwikkelt ook je eigen voorkeuren. De een begint een toer stokjes met 2 lossen, de ander met 3. Zelf haak ik al meer dan 10 jaar en ik vind het leuk om zo nu en dan weer iets te verbeteren aan mijn basistechnieken. Zo stuitte ik laatst op wat manieren om minder gaten te krijgen in je haakwerk bij je beginlossen van een toer. Vaak zie je toch dat de eerste steek van de nieuwe toer zichtbaar blijft. In deze blog laat ik je vier manieren zien hoe je je haakwerk nog verder kunt perfectioneren. Zodat ook jij kunt zeggen: ik zie er geen gat meer in!
Het eerste stokje van een recht lapje van stokjes in één kleur
Wanneer je een recht lapje stokjes haakt, vervang je normaliter het eerste stokje door 2 of 3 lossen. Zoals je op de foto met het donkergrijze lapje (foto 1) kunt zien, zie je dan echter wel wat gaatjes en de lossen zijn een stuk dunner dan een stokje. Marieke liet eerder al in een filmpje een techniek zien die je kunt gebruiken in plaats van de eerste lossen. Zij maakt gebruik van het zogenaamde gedraaide keerstokje. Ik vond nog een andere manier die ik ook heel prettig vind werken. Dat paste ik toe op het gele lapje (foto 2). Een prettige bijkomstigheid: als je je lapje wilt omhaken met een toer vasten, werkt deze steek ook heel fijn!
Hoe werkt het?
- Keer aan het einde van de toer je lapje om
- Haak een vaste in de eerste steek (foto 3)
- Steek in het tweede streepje links van je naald (foto 4), haal je draad op (foto 5) en haak opnieuw een vaste (foto 6).
- Vervolg de rij met gewone stokjes
Het staande stokje bij een kleurwissel
Als je een nieuwe kleur aan moet hechten, kun je ook gebruik maken van het staande stokje. Je zult zien dat het eindresultaat nog iets meer op een gewoon stokje lijkt. Ik raad echter niet aan dit bij iedere toer te doen als je geen kleurwissel hoeft te doen. Dan blijf je aanhechten, en al die extra draadjes wil niemand.
Hoe werkt het?
- Begin met een opzetlus van de nieuwe kleur op je haaknaald (foto 7).
- Maak een omslag (foto 8), houd met je vingers de opzetlus en omslag vast zodat je twee lussen op je naald houdt (net zoals bij een gewoon stokje).
- Steek in de eerste steek en haal een lusje op (foto 9). Je hebt nu drie lussen op je naald, maak af als een gewoon stokje. Dus sla de draad om en haal door twee lussen. Sla de draad nogmaals om en haal door de laatste 2 lussen (foto 10).
- Vervolg de rij met gewone stokjes.
Ook hier is een filmpje over op het YouTube kanaal van Gek op Haken. Ditzelfde principe kun je ook toepassen voor een staand dubbelstokje, dan begin je met nog een extra omslag.
Het eerste dubbele stokje van een recht lapje dubbele stokjes in één kleur
Haak je een lapje met dubbele stokjes? Dan kun je in plaats van te starten met 3 of 4 lossen de volgende stappen volgen:
- Keer aan het einde van de toer je lapje om.
- Haak een vaste in de eerste steek (foto 11).
- Steek in het eerste streepje in (dus in je net gemaakte vaste, foto 12), haal je draad op en haak opnieuw een vaste (foto 13).
- Haak een losse (foto 14).
- Vervolg met dubbele stokjes.
Het eerste stokje van een cirkel met stokjes
In de magische ring kun je starten met *1 vaste, 1 losse* in plaats van het eerste stokje (foto 15).
Bij de volgende toeren volg je de volgende stappen:
- Sluit de toer met een halve vaste.
- Haal je haaknaald uit de draad. Steek de naald van achteren naar voren in de volgende steek (foto 16, hierboven).
- Doe het lusje weer om de naald en trek het door de steek naar achteren (foto 17).
- Haak een vaste in dezelfde steek (foto 18).
- Haak een losse (foto 19).
- Vervolg de toer met gewone stokjes (foto 20).
Probeer maar eens wat jij fijn vindt, veel succes! Heb jij nog dingen waar je nooit helemaal tevreden over bent? Laat gerust weten, wellicht zijn daar ook technieken voor om dat te perfectioneren!
En… vind je het allemaal maar lastig en vind je beginnen met lossen prima? Ook helemaal goed natuurlijk! Niet perfect is tenslotte ook goed!
We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes
Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!
"*" geeft vereiste velden aan
Reacties