Hoe haak je met pluizig garen?

Fluffy garen

Tips voor werken met fluffy garen

Het heeft verschillende namen: pluizig garen, harig garen of nep-bond, en in het Engels fluffy yarn, fuzzy yarn, eyelash yarn, etc. Ik heb het over het garen dat je gebruikt als je een harige amigurumi wilt maken. Voorbeelden van dit garen zijn bijvoorbeeld Scheepjes Panda, Phil Douce en Durable Furry. Maar…hoe haak je daar nou mee?

De beer die je in deze blog af en toe voorbij ziet komen is bijvoorbeeld gemaakt met garen dat lijkt op Scheepjes Softy (wat alle leden van Gek op Haken met 10% korting kunnen kopen bij Caro’s Atelier). Het patroon is Bas de Beer van Christel Krukkert.

Fluffy beer

Fluffy garen kan een heel leuk effect geven aan je amigurumi. Je kan ervoor kiezen om een knuffel helemaal harig te maken of je kan het harige accenten geven.

Fluffy garen ziet er heel leuk uit, maar het kan ook frustratie geven, omdat het lastig is om je steken te zien. Ben je een beginner? Zorg dan eerst dat je het patroon dat je wil maken zonder problemen met normaal garen kan haken. Begin daarna pas met het fluffy garen.

Het garen

Er zijn grofweg 2 verschillende soorten fluffy garen. Het ene garen heeft een dikke basisdraad en het andere heeft een dunne basisdraad.

Links zie je 2 garens met een dikke basisdraad (Durable Furry boven en Phildar Phil Douce onder) en rechts 2 garen met een dunne basisdraad (Zeeman Fluffy boven en onbekend garen onder).

draad met dikke basisdraad
Durable Furry en
Phildar Phil Douc
Garen met dunne basisdraad
Zeeman Fluffy en
onbekend garen

Als een garen een dikke basisdraad heeft, is het soms wel mogelijk om ermee te haken zoals je gewend bent. Hoe dunner de basisdraad is, hoe lastiger het haken wordt. Daarom heb ik voor jullie wat tips over hoe je er toch mee kan haken.

Als ik met fluffy garen haak (en vooral wanneer het een dunne basisdraad heeft), haak ik namelijk altijd met 2 strengen garen tegelijkertijd! Ik gebruik een draad van het fluffy garen en daarnaast nog een draad van een katoenen haakgaren in dezelfde kleur. Je haakt dan dus met katoen en fluffy garen tegelijkertijd. Op die manier kan je makkelijker zien waar je steken zijn. Omdat je met 2 draden haakt in plaats van 1, moet je waarschijnlijk wel een iets grotere haaknaald gebruiken. Om te bepalen welke haaknaald geschikt is voor je garenmix, kan je het beste even een proeflapje maken, zoals beschreven staat in deze blog.

Fluffy garen

Beginnen met haken

Als je met je patroon wil beginnen loop je meteen al tegen het eerste probleem aan: soms lukt het niet goed om de magische ring te sluiten. Hiervoor zijn 2 mogelijkheden.

Ten eerste kun je er voor kiezen om in plaats van een ring, 2 lossen te haken. Je haakt alles dan in de eerste losse in plaats van in de magische ring.

Als je met 2 draden haakt (1 fluffy en 1 normale) kun je er ook voor kiezen om de magische ring te maken met enkel het normale draad en de fluffy draad pas te gebruiken voor de steken die je er in haakt.

Haken met twee draden tegelijk
Tip: haak met twee draden tegelijkertijd

Steken tellen

Haak je voor de eerste keer met fluffy garen? Probeer dan eerst iets te maken met garen dat niet te lange haren heeft. Ook is het, net zoals bij “normaal garen”, makkelijker om je steken te zien als je met een lichte kleur haakt. 

Nog een tip is om de steken proberen te voelen als je ze niet goed kan zien. Je kan ook extra veel steekmarkeerders gebruiken, zodat je weet waar je ronde begint en eindigt. Als het echt niet lukt kun je zelfs ook op iedere meerdering of mindering een markeerder plaatsen, omdat je deze lastiger terug kan vinden.

Maak je toch een klein foutje? Tijdens het haken is het misschien een nadeel dat je steken niet goed ziet, maar het kan ook een voordeel zijn. Doordat je de steken minder ziet, valt het ook minder op als je een foutje maakt.

De verkeerde kant
De verkeerde vs de goede kant

Afwerken

Als je eenmaal aan het haken bent, kan het zijn dat de kant die je normaal als binnenkant gebruikt, veel hariger is dan de buitenkant. Op het bovenstaande plaatje zie je links de kant die ik normaal als binnenkant gebruik en rechts de kant die ik normaal als buitenkant zou gebruiken. Als je goed kijkt (maar met fluffy garen kun je het vooral ook voelen) is de rechterkant in dit geval een stuk fluffier. Is dit bij jou ook het geval? Gebruik dan vooral die kant als buitenkant!

Details

Lukt het nou echt niet? Of wil je alleen wat details met fluffy garen haken? Dan kun je er ook voor kiezen om je haakwerk te haken met normaal garen, maar dan iedere steek alleen in de achterste lus te haken. Op deze manier komen er op de voorkant van je haakwerk ook allemaal lusjes. Vervolgens kun je met je fluffy garen in deze oppervlakte-lusjes allemaal halve vasten haken.

Dit kost wel veel meer moeite dan wanneer je meteen met fluffy garen werkt. Het kan wel goed werken als je maar iets kleins fluffy wilt hebben.

Hopelijk lukt het met deze tips beter om te haken met fluffy garen. Hoe haken jullie met pluizig garen? Hebben jullie dit wel eens geprobeerd? Hebben jullie nog extra tips? Of, willen jullie het na deze blog een keer proberen? Ik hoor het graag hieronder in de reacties.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Het liefst vermijdde ik de patronen met fluffy garen. Ik denk dat aan dit blig veel haaksters iets hebben. Ik vind het het goede tips, maar een tip deed ik al. Een paar jaar geleden wilde ik het schaapje haken uit het boekje” haak je eigen kerststal” van Kristel Krukkert. Ik kwam er niet aan uit. Paar keer uitgetrokken. Toen maar eens gaan googelen. Opeens zag ik een stukje erover en toen de tip in voorste lussen de phil douce haken. Toen maar gaan denken. Hoe kom ik aan die lussen en toen viel de frank. En ik moet zeggen dat het resultaat mooi is.
    Coby