Haakpatroon: Waxinelichthouder

20221027 092645 01

Ik ben echt gek op de winter! Lekker onder een dekentje op de bank zitten, spannende serie op tv kijken, haakwerkje erbij…en kaarsjes branden! Ik heb een zwak voor waxinelichtjes en dan vooral met een geurtje zoals appel/kaneel. Daarom werd het wel eens hoog tijd dat ik een eigen waxinelichthouder haakte voor de waxinelichthouder die ik in huis heb. Hierbij dus een klein haakpatroontje dat je met restjes garen kan maken. Ik heb er inmiddels al meerdere in huis, het begint zo dus een gezellige bonte verzameling te worden.

Zorg voor wat licht in de donkere dagen en maak het lekker knus in huis. Veel plezier met dit patroontje.

Wat heb je nodig?

Restje garen: ongeveer 5 gram haakkatoen
Glaasje voor waxinelichtje met diameter van ongeveer 5,5 cm
Haaknaald 3 mm
Stopnaald
Schaartje

Afkortingen

L = losse
V = vaste
HV = halve vaste
ST = stokje
Waaier = 6 ST in een steek

Wist je dat je op het YouTube-kanaal van Gek op Haken hele handige tutorials van de verschillende haaksteken kunt vinden?! Ik zou er zeker eens kijken als je bepaalde steken nog niet helemaal onder de knie hebt!

Goed om te weten voor je begint!

Zoals al eerder aangegeven, heeft het glaasje dat ik heb gebruikt een diameter van 5,5 cm. Dat haak je dan met een naald van 3 mm. Mocht je een glaasje hebben van bijvoorbeeld 6 cm, dan zou ik adviseren dat je een naald groter gebruikt om het patroon passend te krijgen.

Als het glaasje wat groter is kan je ook het patroon aanpassen: het aantal steken moet dan deelbaar zijn door 6. Dus heb je een grotere pot, haak dan wat meer toeren voor de bodem, zolang deze maar deelbaar is door 6. Verder kan je het patroon aanhouden. Voor nu waren het 36 steken, dus 6 waaiertjes. Ga je naar 42 steken, dan worden het 7 waaiertjes. Ga je naar 48 steken, dan worden het 8 waaiertjes..enzovoort.

TIP! Maak meerdere waxinelichthoudertjes in verschillende kleuren en zet ze in een groepje bij elkaar! Dat maakt het extra gezellig in huis!

20221026 203632 01

Werkwijze

We beginnen bij de bodem en haken dan in 1 keer het hele hoesje.
Toer 1:   Haak 3L. In de 3e L haak je 11 stokjes. Sluit met een hv in de bovenste L. (12ST)
Toer 2: Haak 2L en 1 ST in de 1e steek. Daarna 2ST in elke steek. Sluit met een hv in de bovenste L. (24 ST)
Toer 3: 2L in de 1e steek, *2ST, 1ST*, herhaal wat tussen * en * staat tot einde toer (je eindigt met 2ST). Sluit met een hv in de bovenste L. (36 ST)
Toer 4: 1L, 1 V in de achterste lus van elke steek. Sluit met een HV in de L. (36V)
Toer 5: herhaal toer 4. (36V)
Toer 6: 1L, *1V, 2 steken overslaan, waaier haken: 6ST in 1 steek, 2 steken overslaan*. Herhaal wat tussen * en * staat nog 5x. Sluit met een HV in de L. (6V en 36ST)
Toer 7: haak met 3HV naar de bovenkant van de 1e waaier, 1V tussen het 3e en 4e stokje van de 1e waaier, 6L, 1V tussen het 3e en 4e stokje van de 2e waaier, herhaal dit tot einde van de toer, Sluit met een HV in de V. (6V en 36L)
Toer 8: haak *1 waaier van 6ST in de vaste, 1V om de losse boog*. Herhaal wat tussen * en * staat nog 5x. Sluit met een HV in de 1e waaier. (6V en 36ST)
Toer 9: 1L, 1V op elke steek van de waaier. De vaste tussen de waaiers kan je overslaan
Bovenop de waaier haak je een picot: 3L, 1HV in de 3e L. Sluit met een HV in de L. (6 picot en 36V)

Afwerking

Hecht af en werk alle draadjes weg. Waxinelichtje erin en klaar is je waxinelichthouder! Veel plezier met dit haakpatroon.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *