Haakpatronen digitaal of op papier?

smartmockups kq9kbh4z

Ik moet zeggen dat ik het altijd leuk vind om in een boekhandel rond te neuzen. Die heerlijke geur van nieuwe boeken! Even in dat boek bladeren of in dat blad. Kijken wat er voor nieuws is aan thrillers, modebladen en handwerkbladen. Heerlijk! Mijn thrillers en bladen koop ik in de boekhandel. Vooral omdat je ziet wat je koopt. Op het internet zie je van bladen meestal alleen de voorpagina en heb je geen idee of er genoeg voor je instaat. Maar hoe zit dat dan met haakboeken? Tja, dat vind ik een lastige. Als je helemaal gek bent van een bepaalde ontwerper, is het leuk om daar een boek van te hebben. Maar gebruik je ook alles uit dat boek?

Een ontwerper heeft een bepaalde stijl die je wel of niet aanspreekt. Maar om alle ontwerpen van diegene te maken is misschien te veel van het goede. Het is veel leuker om rond te neuzen op het internet en de verschillende stijlen van verschillende ontwerpers te zien.

Mijn leesboeken heb ik graag in mijn hand, ik geef hieraan toch de voorkeur boven mijn e-reader. Maar hoe zit dat met een patroon, wat is nou uiteindelijk handiger of fijner om mee te werken, een digitaal patroon of een patroon op papier?

Of het beter is om een haakpatroon digitaal of op papier te hebben, hangt af van persoonlijke voorkeuren en situaties. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen.

 • Ik raak een papieren patroon regelmatig kwijt en ben dan een tijd aan het zoeken. Die tijd had ik liever besteed aan het haken. Voor mijn digitale patronen heb ik mappen aangemaakt op het bureaublad van mijn laptop. Als je duidelijke mappen maakt voor de verschillende categorieĂ«n, vind je je patronen in een oogwenk terug.
 • Op je laptop kun je en dat is heel belangrijk voor mij, de grootte veranderen. Vooral in de avond heb ik meer moeite met het lezen van een papieren patroon dan datzelfde patroon op mijn laptop. Op je papieren patroon kun je natuurlijk aantekeningen maken, dat kan ook heel handig zijn.
 • Een groot voordeel van een digitaal patroon is dat het ruimtebesparend is, al die papieren en boeken nemen uiteindelijk heel veel plek in. Plek die je veel liever reserveert voor al je wol 😉
 • En tja, al dat papier dat we gebruiken is ook minder goed voor het milieu. Hoewel je voor je laptop natuurlijk weer stroom gebruikt. Het is en blijft een persoonlijke keuze!

Persoonlijk vind ik het fijn om gebruik te maken van de site van Gek op haken. Je kunt daar kiezen uit verschillende patronen van verschillende ontwerpers. Je kunt eenvoudig gebruik maken van de zoekfunctie bij het loepje.

Regenboog Shopper
Regenboog Shopper (gratis patroon)

Elke keer word ik op de site weer verrast door nieuwe ontwerpen in verschillende stijlen. Elke ontwerper heeft zo zijn eigen stijl, zowel in kleurgebruik als in gebruik van verschillende haaktechnieken. Vind ik iets leuk, dan download ik het direct en sla het op in een map op het bureaublad van mijn laptop. Je bent op die manier ook niet afhankelijk van de werking van de wifi, op het moment dat je met het patroon aan de slag wilt. Ik heb een kast vol met papieren patronen, maar daar kijk ik eigenlijk nooit meer naar. Dat is heel jammer van al dat papier!

Wat heeft jouw voorkeur, een papieren of digitaal patroon?

Ik hoor het graag als reactie op deze blog.

Tot blogs!

Marja Waalwijk

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik werk meestal met digitale patronen en via mijn tablet met een speciale app (ik zal geen reclame maken), waarmee je de toeren kunt bijhouden en de toer waar je bent kunt highlighten. Volgens mij zit er ook een mogelijkheid tot het maken van aantekeningen in, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

  Soms vind ik het handiger om het patroon wel geprint te hebben.

 2. Ik werk liefst met digitale patronen. Die staan allemaal in een map opgeslagen. Wanneer ik er een van wil gebruiken, open ik dat patroon, kopieer deze in een nieuw document ( word) welke ik kan digitaal kan bewerken..dus markeren, aanpassen e.d. tijdens maken van patroon. Dit documentje kun je opslaan tussendoor totdat je klaar bent met je projectje.Daarna kun je dit bewerkte document gewoon verwijderen.Je hebt immers je origineel nog!.. Geen papierverspilling zo alleen liefst wel een tablet of phone bij de hand om je patroon te kunnen raadplegen….

 3. Ik geef de voorkeur aan digitale patronen net zoals jij al schreef is ook makkelijk met vergroten en als ik echt moet afstrepen print ik hem uit

 4. Ik heb een voorkeur voor digitale patronen. Zo heb ik alle patronen netjes bij elkaar en hoef ik ze nooit te zoeken. Als ze ingewikkeld zijn dan print ik ze uit. Dan kan ik doorstrepen waar ik gebleven ben. Zonde als dit op het origineel zou moeten, dan kan ik het niet nog een keer gebruiken.

 5. Als het complexe patronen zijn geef ik de voorkeur aan papier dan kan ik afstrepen wat ik gedaan heb
  Digitaal kan dat niet en het constante heen en weer scrollen, zorgt dat ik het patroon helemaal kwijt ben,.

  1. Het is ook fijn als je weet wat voor jou werkt! Patronen die ik vaker haak print ik ook uit, dat vind ik soms nog fijner werken. Maar digitaal bewaart wel lekker opgeruimd 😉