Gehaakte kleding voor kinderen, is dat wel handig?

IMG 5058

Toen mijn kinderen nog klein waren, heb ik heel veel kleding voor ze gemaakt. Voor mijn jongens ben ik daar mee gestopt toen ze ongeveer vier jaar waren. Vooral bij het buitenspelen was, behalve een spijkerbroek, eigenlijk niets stevig genoeg. Als ze met hun trui of shirt aan een tak bleven hangen, maakten ze dat niet voorzichtig los maar trokken ze zich los. Met een gat of flinke ophaal tot gevolg. Voor mijn dochter maak en haak ik nog steeds kleding.

Nu zijn de kleinkinderen aan de beurt en maak ik naar hartenlust sloffen, sokken, mutsen en wanten. Soms ook een trui of vest. Gehaakte kleding voor kinderen kan zowel handig als mooi zijn, het hangt er wel van af waar en hoe het gebruikt wordt. Hier zijn enkele voor- en nadelen om over na te denken voordat je een kledingstuk gaat haken.

Voordelen

  • Gehaakte kledingstukken hebben vaak een charmante en vintage uitstraling. Ze zijn uniek en vallen op tussen de kleding die uit de winkel komt.
  • Gehaakte kledingstukken kunnen over het algemeen zacht aanvoelen, waardoor ze comfortabel zijn om te dragen, vooral voor jonge kinderen en kinderen met een gevoelige huid.
  • Als het goed gemaakt is en het juiste materiaal is gebruikt, kunnen gehaakte kledingstukken best lang meegaan.
  • Gehaakte mutsen en sjaals zijn heerlijk warm en zacht en kun je qua kleur en model helemaal aanpassen aan de nieuwe winterjas.

Nadelen

  • Gehaakte kleding kan kwetsbaarder zijn, vooral bij actieve kinderen. Het risico op blijven haken en scheuren is groter dan bij andere kleding.
  • Hoewel gehaakte kleding over het algemeen zacht is, kan het voor sommige kinderen toch kriebelig aanvoelen, vooral als de kleding op de huid wordt gedragen.
  • Gehaakte kleding is vaak meer geschikt voor koudere seizoenen. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het model en het gebruikte materiaal.
  • Gehaakte kleding vereist vaak specifieke zorg en reiniging. Het moet voorzichtig worden gewassen om vervorming of beschadiging te voorkomen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal, moet het soms zelfs op de hand worden gewassen.

In het algemeen kan gehaakte kleding een leuke en trendy aanvulling zijn op de garderobe van een kind. En hoe leuk is het om je kind of kleinkind in een door jou gehaakt kledingstuk te zien. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de praktische aspecten ervan, evenals de behoeften en comfort van het kind zelf. Als je kiest voor gehaakte kleding, overweeg dan om goede materialen te gebruiken en denk goed na over de toepassing van het kledingstuk.

Haak jij weleens kleding voor je kinderen of kleinkinderen? Wat is jouw ervaring hiermee? Ik hoor het graag als reactie op deze blog!

Tot blogs,

Marja Waalwijk

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Leuk blog om te lezen Marja👌De laatste 10 jaar haak ik alleen amigurumi’s en dekens. Ik heb nog nooit een trui voor mezelf gehaakt wel gebreid. Vroeger haakte en breidde ik alles voor mijn kinderen. In die tijd had je hele leuke patronen voor gehaakte pakjes en babysetjes. Tijdens de zwankerschap was dat heerlijk ontspannend. Jurkjes voor onze Lisette en breidde veel truien voor ze tot een jaar of dertien en toen wilden ze dat niet meer. Mijn kleinkinderen zijn 23 en 26 en zaten net in de tijd dat onze dochter dat niet wilde. Wie weet de achterkleinkinderen💗