Boekreview: Wannabees Koukleumpjes Haken van Joke Postma

voorkant E book Koukleumpjes 1

Ik heb de eer het nieuwe E-book van Joke Postma, ook wel bekend onder de naam Jookz, “Wannabees Koukleumpjes Haken” te reviewen. De koukleumpjes zijn wat stijl betreft anders dan de amigurumi die ik normaal maak, en dus was ik erg nieuwsgierig naar dit nieuwe boek. 

voorkant E book Koukleumpjes
Voorkant van het E-book.

Het boek

Dit nieuwe boek heeft Joke uitsluitend uitgebracht als E-book en persoonlijk vind ik dat een geweldig idee. Want wie van jullie heeft, net als ik, niet al kasten vol boeken? Handig om eens een boek te hebben dat geen extra ruimte inneemt! Daarnaast is een E-book natuurlijk hartstikke milieuvriendelijk. Voor dit boek zijn er namelijk geen bomen gekapt. Ik ben de laatste tijd zelf heel erg bezig met manieren waarop ik mijn steentje kan bijdragen aan een beter milieu en ik ben dan ook een groot voorstander van digitale boeken. Uiteraard kun je, als je een patroon liever fysiek voor je hebt liggen, de patronen en/of het hele boek ook uitprinten. Die keuze heb je met een E-book, maar het hoeft niet. Het boek is te openen op een computer, tablet en/of smartphone en je kunt daardoor ook altijd en overal haken. 

Zelf vind ik een E-book ook handig, omdat het niet kreukt. Tijdens het haken kruipen mijn kindjes regelmatig over mijn boeken heen, dus ik heb veel boeken met kreukeltjes en ezelsoren. Dat gebeurt natuurlijk niet bij een E-book, heel fijn! Maar…. misschien ben ik wel de enige met dit probleem, vanwege mijn ondeugende kindjes ;). 

Het boek bevat 10 koukleumpjes en dus 10 unieke patronen. Uiteraard heb ik een van de patronen uit het boek uitgeprobeerd voor de review. Ik vond het wel heel moeilijk kiezen uit al die leuke patronen en dus heb ik mijn zoontje gevraagd er eentje voor mij te kiezen. Hij koos direct de ridder. 

Koukleumpje Ridder
Mijn ridder, gehaakt met Phildar Phil Coton 4 in de kleuren: opaline, naval, ecru en curacao.

De patronen

Elk patroon begint met een uitgebreid overzicht van de benodigdheden. Joke haakte alle koukleumpjes met Scheepjes Stonewashed, maar ze zijn ook prima te haken met ander garen. Ikzelf gebruikte Phil Coton 4 van Phildar en dat leverde ook een allerschattigste ridder op. Ik heb voor Phil Coton 4 gekozen omdat ik dat had liggen, maar ook omdat ik dan dezelfde haaknaald (3 mm) kon gebruiken als Joke heeft gebruikt. Als je met dezelfde grootte haaknaald haakt, kun je de overige benodigdheden (zoals de veiligheidsoogjes) ook qua maat aanhouden. Haak je met een kleinere of grotere haaknaald, dan moet je er rekening mee houden dat ook de maten van overige benodigdheden kleiner of groter moeten zijn. 

Ik had nog nooit eerder een patroon van Joke gehaakt en ik ben blij verrast over hoe duidelijk de patronen zijn. Hoewel elk patroon veel onderdelen heeft, weet ik zeker dat ook een beginnend haakster ze kan maken. Want elk patroon geeft duidelijke en uitgebreide instructies.  

De koukleumpjes hebben allemaal een klein vakje aan de achterkant waarin je geld of een cadeaukaart kunt steken. Ze zijn daardoor hartstikke leuk om cadeau te geven. Let wel, de koukleumpjes hebben veel onderdelen en details, dus het zijn geen geschikte haaksels om last minute te maken ;). 

Werken aan koukleumpje ridder
Werken aan de “armpjes”.

De koukleumpjes hebben geen echte armpjes. De armpjes worden als het ware in de zijkant van je haakwerk genaaid door een naad te maken. Dit kan wel even lastig zijn, maar daar heeft Joke wat op bedacht. Op haar besloten facebookgroep heeft Joke een heel handig filmpje staan, waarin zij precies uitlegt hoe je de armpjes maakt. Typ “filmpje” in de zoekbalk en je hebt het zo gevonden. 

Het oordeel 😉

Ik vind dit E-book echt een prachtig haakboek. Het boek is mooi vormgegeven en de patronen zijn erg duidelijk en mooi. Het E-book “Wannabees Koukleumpjes Haken” van Joke Postma is wat mij betreft dan ook een echte aanrader! Het boek kost €9,95 en is verkrijgbaar via de website van Joke: https://jookzcreaties.nl

Wie van jullie heeft het boek al in huis en is net zo enthousiast als ik? Wat hebben jullie al gemaakt?

Ter info: Van Joke kwamen eerder ook de (niet digitale) boeken “Baby’s Boerderijbeestjes haken”, “Geefbeestjes haken” en “Box bed en buggyspeeltjes haken” uit. 

Oh en ben je nog op zoek naar andere leuke haakboeken? Lees dan onze andere boekreviews, zoals bijvoorbeeld de review over Babyspeelgoed Haken van Rosanne BriggemanGruwelijk Grappige Gadgets Haken van DenDennisSjaal Haken a la Sascha van Sascha Blase of Happy Living van Lisanne Multem. En, houd vooral ook de website in de gaten voor nieuwe boekreviews!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Lieve Claudia,
  Wat een mooi review heb je geschreven, heel erg bedankt.
  En de ridder is prachtig geworden, en wat staat hij mooi op de foto.
  Lieve groetjes
  Joke

  1. Hoi Joke, Graag gedaan hoor. Maar de credits zijn voor jou voor dit leuke boek! Dankjewel dat ik het mocht reviewen, ik vond het erg leuk om te doen. Liefs, Claudia