Plantaardige draadjes

Laatst nam ik je in een blog mee in de wollige wereld. Ik schreef over de wolletjes die van verschillende dierenharen worden gemaakt. Aan het slot beloofde ik je al waar ik deze blog over schrijf: we duiken nu in de wereld van de plantaardige bolletjes. Benieuwd naar welke plantaardige alternatieven er allemaal zijn voor wol? Lees snel verder!

Katoen

Katoen is natuurlijk het meest bekende plantaardige draadje. Katoen wordt gemaakt van de katoenplant. Je kent ze vast wel, de decoratieve takken met witte zachte bolletjes. De bolletjes beschermen de zaden van de plant en worden verwerkt tot katoengaren. Katoen groeit in de warmere klimaten en het gehele groeiproces is behoorlijk intensief. Het vraagt veel water, mest, pesticiden tegen ziekten, en een arbeidsintensieve oogst. 

De draad is van gemiddelde sterkte, lekker zacht en goed te verwerken. Ook is het draadje ademend. Door de betrekkelijk lage prijs en het grote aanbod is het een populaire draad. Minder belastende alternatieven zijn biologisch katoen (= zonder pesticiden en kunstmest), gerecycled katoen en andere draadjes zoals linnen. 

Linnen

De prachtige linnendraden komen van de vlasplant. Het is een populaire zomerdraad, want het absorbeert vocht goed en droogt snel. Ook is het goed ademend en sterk. Linnen is een van de meest duurzame draadjes. De vlasplant heeft weinig water nodig, weinig pesticiden, doet het goed op een arme bodem en zorgt voor een gezonde bodem. Andere pluspunten zijn dat vrijwel de gehele plant wordt gebruikt en dat de stof biologisch afbreekbaar is. Nadelen zijn de arbeidsintensieve verwerking en dat linnen stoffen snel kreuken. 

Voorbeeld van linnen garen is de Lang Yarns Crealino (100% linnen). Vaker wordt het gemengd gebruikt, zoals gemengd met katoen in het garen Lana Grossa Linissimo en Drops Bomull-Lin. 

Linda van Trendy met Wol ontwierp de Kanten Bloemen Stola en gebruikte 100% linnen van Katia Soft Lino. Met een prachtig resultaat! 

Hennep

Momenteel zijn er weinig hennepdraadjes op de markt. De afgelopen tijd is er weinig geïnvesteerd in het productieproces van hennepgaren, waardoor de kosten hoger zijn en het economisch niet aantrekkelijk is hier garen van te maken. Synthetisch (= niet natuurlijk) garen krijgt dan vaak de voorkeur. Toch wordt het voor de toekomst wel genoemd als goed alternatief voor katoen, als het goed wordt doorontwikkeld. 

Lyocell/Tencel

Lyocell is een textielvezel gemaakt van houtpulp, zoals van eucalyptusbomen. Tencel wordt ook als vezel genoemd, dit is een merknaam van een vezel die bestaat uit lyocell en nog andere vezels. Tencel Lyocell is een duurzame en milieuvriendelijke vezel. De vezels zijn heel zacht en tegelijkertijd sterker dan katoen. Omdat het goed vocht absorbeert is het prettig voor (sport)kleding en bijvoorbeeld handdoeken. Katia heeft een goed betaalbare gemixte draad, Katia Tencel-cotton. 

Bamboe

Vanwege de duurzaamheid en zachtheid van het materiaal, wordt bamboe garen steeds populairder. Bamboe groeit enorm snel, tot wel een meter per dag. Het heeft geen mest of pesticiden nodig en is goed voor de bodem. Ook de draadjes hebben diverse voordelen: ze zijn zacht, hypoallergeen, ademend en vochtregulerend. Ze houden je warm in de winter en koel in de zomer. En ze blijven lang fris omdat de draad antibacterieel is. Dat maakt het heel geschikt om kleding mee te maken. Nadelen zijn dat de meeste bamboedraadjes chemisch worden geproduceerd, dat maakt het iets minder milieuvriendelijk. Nadelen zijn ook dat de draad wat minder sterk en minder vormvast is. Het vraagt dan ook een zorgvuldige behandeling in de was. Voor kleding kan het een slimme keuze zijn een gemengd garen met bamboe en katoen te kiezen, zodat de vezel sterker wordt. 

Carolien Boele ontwierp de Halve Maan Omslagdoek en maakte daarbij gebruik van het prachtige handgeverfde bamboegaren van de Draadzaak. Een aanrader!

Jute en sisal

Voor het grovere werk kun je ook haken met jute en sisal. Dit touwachtig garen leent zich voor het haken van manden en tassen. Het voelt ruwer aan je handen, maar de draad is sterk. Het vraagt echter wel wat spierballen! Met het garen Scheepjes Mighty ontwierp Saskia van Studio Mojo een leuke lentetas. Verder kun je bijvoorbeeld Hooked Natural Jute vinden bij de Wolzolder. 

Viscose

Viscose heeft als grondstof ook de houtpulp, net als lyocell. Het wordt vervolgens synthetisch verwerkt tot garen en is daarmee half synthethisch/half plantaardig. Dat maakt deze draad ten opzichte van lyocell goedkoper en een meer gangbare textielvezel, echter is de milieu-impact groter. Het is een zijdezachte vezel, die vaak wordt gemengd met katoen om het sterker te maken. Een leuke gemengde draad is bijvoorbeeld de Eddna Cecilia. Dit is een mix van 53% katoen, 33% viscose en 14% linnen. Door de menging van de vezels heeft het een bijzondere structuur met een gemêleerd kleureffect. Leuk voor bijvoorbeeld een zomerse top! 

Wil je verder lezen over duurzame keuzes van plantaardige garens? In deze blog van Marieke staat veel uitgelegd over duurzame draadjes. Hier worden ook goede plantaardige opties genoemd. 

Succes met experimenteren met andere draadjes! 

Nog meer inspirerende blogs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties