Handige apps bij het haken

3a10145b 635e 4f79 90fe 4a5d832be925

Gemiddeld tuur ik behoorlijk wat uurtjes in de week op één van mijn schermen. Wat ben ik dan ook blij met een offline hobby zoals haken! Natuurlijk, voor Gek op Haken pak ik wel graag een schermpje erbij en soms haak ik met een leuke haakvlog op de achtergrond aan, maar verder haak ik het liefst schermvrij met mijn papieren patronen en papieren haakdagboekje erbij. Toch ben ik wel nieuwsgierig naar wat er zoal voor apps zijn in haakland. Ik ging op onderzoek uit en tip vandaag twee handige apps, speciaal voor hakers!

Crochetstudio

De eerste handige app voor het bij het haken is CorchetStudio. De app van CrochetStudio stond al langer op mijn telefoon, maar ik gebruikte hem sporadisch. Ik dook eens wat dieper in de mogelijkheden en werd daar wel blij van! Met name de kleurenpaletten en ontwerpfuncties vind ik erg leuk. Verder zit er een simpele toerenteller in, waarmee je kunt bijhouden welke toer je bezig bent. Ook is er een zogeheten ketencalculator. Hiermee laat je de app uitrekenen hoe groot de lossenketting om te starten moet zijn voor een specifiek project. Er staan in de app ook interviews en CAL’s, maar dit vind ik er persoonlijk niet zo aantrekkelijk uitzien. Deze onderdelen zijn sowieso in het Engels en het is niet zo mijn stijl. Maar dat kan voor jou natuurlijk anders zijn!

Kleurenpaletten

Het leukste van deze app vind ik dat je kleuren garen kan zoeken bij een afbeelding. Je kunt eigen foto’s toevoegen of sfeerplaatjes van internet gebruiken. De app doet dan verschillende kleursuggesties met door jou gekozen garen. Je kiest vervolgens je favoriete kleurenpalet, maakt er een mooi plaatje van en kunt deze dan ook delen op Social Media. Een nadeel is dat je afhankelijk bent van de wolmerken die in de app staan. Voor mij staan er veel onbekende merken tussen en garen die ik graag gebruik staan er dan weer niet tussen. Ik gebruik het bijvoorbeeld wel met Stylecraft Special DK, Scheepjes Colour Crafter en Schachenmayr Catania.

Je kunt je ook laten inspireren door de talloze kleurenpaletten die in de app staan. Je kiest een categorie, zoals vintage, neutral, summer of deep. Vervolgens kun je door een hele rij kleurenpaletten heen scrollen. Ik merk dat ik vaak terugval op mijn favoriete kleurcombinaties. Dit helpt zeker om eens iets heel anders te kiezen!  

Screenshot 20240502 222750 CrochetStudio

Oma-plein

Een ander leuke functie in de CrochetStudio heet oma-plein. Je kunt zien dat de app vertaald is, want ik ken niemand die de granny’s oma’s noemt. Jullie wel? Ik vind het wel grappig klinken. Hier ontwerp je je eigen patroon voor een deken van granny squares of granny stripes. Je voert onder andere in hoe groot je deken wordt, hoeveel kleuren je gebruikt en hoeveel toeren je granny’s hebben en laat de app een willekeurige verdeling maken van de kleuren. Je kunt er ook voor kiezen de kleuren handmatig te verdelen, zo kun je zelf ontdekken wat je mooi vindt. De app geeft vervolgens een uitgewerkt patroon, met per vierkantje uitgewerkt hoe je ze moet haken en een schatting hoeveel gram garen je totaal nodig hebt per kleur. Op een soortgelijke manier maak je gemakkelijk ook een patroon voor een grannystripe-deken. De kleurverdeling kun je natuurlijk ook gebruiken voor andere strependekens. Heel leuk om mee te spelen!

PocketCrochet

Een tweede app die ik wil noemen is PocketCrochet. Kortgezegd is dit je haakdagboek en patronenmap samen in één app. De app is overzichtelijk en werkt heel intuïtief. Je upload je digitale patronen en kunt dan bij het patroon aangeven wanneer je bent gestart, welke haaknaald je hebt gebruikt en dergelijke. Bij een ingewikkeld patroon met veel toeren kun je gebruik maken van de leesregel: een fluorescerend balkje die je over het patroon heen kan schuiven waar je bent gebleven. Ook kun je in deze app je wolvoorraad bijhouden.

Voor mij persoonlijk vervangt het niet mijn papieren haakboekje, maar toch blijf ik deze app gebruiken. Ik ontdekte dat ik het namelijk wel handig vind om patronen te bewaren die ik online tegenkom. Zo kreeg ik pas een leuk patroon toen ik me ergens op een nieuwsbrief abonneerde en ik koop regelmatig patronen. Vroeger sloeg ik zo’n patroon dan op in een mapje op mijn laptop, maar ik gebruik steeds meer mijn telefoon in plaats van de laptop. Op mijn telefoon vind ik lastiger het overzicht te bewaren en verdwijnt een patroon sneller in mijn mailbox. Nu kan ik hem gemakkelijk bewaren in de app en voorkom ik dat zo’n gekocht patroon in de vergetelheid raakt. Handig toch? Als ik een patroon echt ga maken, print ik het uit en bewaar ik het in een map. Maar op vakantie, bij zwemles of in de speeltuin is het wel makkelijk het patroon er even in de app bij te pakken.

Pocketcrochet

Nog meer te ontdekken?

Deze twee apps zijn voor mij wel blijvertjes, al zal ik selectief de functies gebruiken. Nu ben ik heel benieuwd: voor welke functies gebruik jij een app? Ik laat me graag inspireren!   

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik ben als een vergiet, dus ik wil deze blog bewaren om later weer terug te kijken, omdat ik de plannen heb een andere iPad te kopen. Hoe kan ik dat het beste doen?

    1. Hoi Dolly! Leuk dat je de blog later wilt teruglezen, je zou deze kunnen opslaan onder favorieten in je werkbalk. Mocht je later met je nieuwe iPad kijken bij blogs, kun je ook altijd in het zoekveld typen om een blog te vinden, bijvoorbeeld ‘apps’. Of je stuurt jezelf een mail met de link van de blog. Veel succes!