Boekreview: Het Minivolkje

cover top minikingdom

Ik volg Olka Novytska van @Aradiyatoys al een hele tijd op Instagram, maar voordat haar eerste haakboek uitkwam had ik nog nooit een patroon van haar gehaakt. Gelukkig mocht ik een boekreview schrijven over haar lieve boek “Het Minivolkje”, want wat zijn haar ontwerpen leuk om te haken.

Over het boek

Olka staat bekend om de lieve kleine figuurtjes in pastelkleuren die zij ontwerpt. Ze heeft bijvoorbeeld patronen om voor elk seizoen hele schattige setjes figuren te haken. Ikzelf vind de poppetjes voor Halloween en Kerst heel schattig. De figuurtjes in Het Minivolkje worden in dezelfde schattige stijl gehaakt.

In het Engels heet het boek “The Mini Kingdom” en dat betekent het mini koninkrijk. Die vertaling verraad meteen het thema van het boek! Het boek staat vol met prinsessen, tovenaars, ridders, eenhoorns en draakjes. Genoeg leuke figuurtjes om een, zo zegt de Engelse titel al, volledig koninkrijkje te haken.

Olka heeft bij elk popje een kort verhaaltje geschreven en die verhaaltjes deelt ze af en toe op haar Instagram-pagina. Door de verhaaltjes komen de popjes bij elkaar en komt jouw koninkrijk echt tot leven. Maar goed, je hebt de verhaaltjes natuurlijk niet perse nodig, de popjes spreken je verbeelding wel aan.

Als je het popje haakt met het voorgeschreven garen en een 2 mm haaknaald, worden ze ongeveer 10-11 cm hoog. Ze zijn dus perfect voor kleine kinderhandjes om mee te spelen. Maar vergis je niet, ook al zijn ze klein, je hebt ze niet heel snel klaar. De popjes zijn zo gedetailleerd, dat je er wel eventjes mee bezig bent. Er staan wel 36 verschillende patroontjes in dit boek!

IMG 3861

De Patronen

De patronen zijn heel gedetailleerd. Daar waar de stappen wat lastiger zijn, zijn begeleidende foto’s opgenomen. Ik denk dat ook een beginnend haker met wat doorzettingsvermogen best zo’n schatje kan haken. Aan het begin van het patroon staat de moeilijkheidsgraad opgenomen. De patronen variëren van 1 tot 3 kroontjes (gemakkelijk, medium en ervaren). Door te beginnen met een gemakkelijk patroon, kun je de moeilijkheidsgraad stap-voor-stap een beetje opvoeren. Zo wen je meteen aan de manier waarop de patronen zijn geschreven en opgebouwd.

Aan het begin van het patroon staat ook aangegeven welk garen Olka heeft gebruikt voor elk popje en welke veiligheidsoogjes en andere materialen je nodig hebt. Ook kun je een QR-code scannen, waarmee je doorgeleid wordt naar een website vol met inspiratiefoto’s die andere hakers hebben gemaakt van het popje dat jij wilt gaan haken. Hartstikke handig als je ook eens wilt zien hoe de popjes eruit zien in een andere kleur!

X-vaste versus V-vaste

Ik heb hier al eens eerder over geschreven in mijn blog over het boek PicaPau2: de X-vaste en de V-vaste.

Net als Yan Schenkel (schrijfster van de PicaPau-boeken) maakt Olka gebruik van de x-vaste bij het haken van haar popjes. Bij het haken van een x-vaste haal je de draad onder je haaknaald door bij een omslag in plaats van er overheen. Je harkt de draad als het ware op. Door deze manier van haken zien de vasten eruit als kleine x-jes in plaats van v-tjes.

Als je met x-vasten haakt, haak je vanzelf wat strakker. Er ontstaan dan minder snel gaatjes in je werk en je popje wordt ietsjes kleiner dan wanneer je v-vasten haakt. Verder is het voordeel van haken met x-vasten dat deze vasten minder verspringen dan v-vasten. Je steken komen rechter boven elkaar te zitten. Doordat x-vasten strakker zijn, wordt je knuffel wel iets minder zacht dan wanneer je het met v-vasten haakt.

Olka legt de verschillen ook nog aan je uit op pagina 5 van het boek. Altijd handig om te weten!

IMG 3859
Het bijtje

Tops

Wat ik echt leuk vind aan de patronen van Olka is dat ze zo mooi vanzelf rechtop blijven staan. Olka heeft een techniek bedacht waarbij je aan de onderkant een soort plateautje haakt, waarop het popje stevig staat. De popjes hebben daardoor geen benen, maar persoonlijk vind ik dat niet storend.

Doordat de popjes zo klein en handzaam zijn, zijn ze perfect om te gebruiken in een poppenhuis. Daarnaast zijn ze heel erg geschikt om je restjes op te maken, want je hebt van de meeste kleurtjes maar kleine beetjes nodig.

Kortom, ik vind het echt een geweldig leuk boek!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. hoi
    ik ga mijn het boek van het minivolkje ook aanschaffen maar nu was mijn vraag of er ook een boek verkrijgbaar is met de kersstalfiguren

    1. Hoi Brigitte, wat leuk dat je het boek van het minivolkje gaat aanschaffen! Voor zover ik weet is er geen boekje van Olka Novytska met kerststalfiguren. Alvast veel haakplezier! 💕

  2. Erg leuk boek maar ik krijg het niet voor elkaar, of het hoofdje is te klein en de hoofddeksel te groot, heb het al een aantal keren uitgehaald……😥

    1. Hoi Jolanda, ik heb het even voor je nagekeken en het is inderdaad even zoeken ;), maar de steel staat erin hoor. Je haakt de steel direct aan de bloempot vast, ronde 19 wissel je naar lichtgroen garen en haak je de steel. De instructies hiervoor staan bij de narcis. Hopelijk kun je zo vooruit! Groetjes, Claudia

    1. Hoi Anita, Fijn dat je het boek leuk vindt. Als je de popjes lastig vindt, dan zou ik je aanraden om eerst te beginnen met een popje met de minste kroontjes, die zijn het gemakkelijkst. Als je het dan eenmaal door hebt kun je opbouwen naar een moeilijker popje. Dan lukt het vast! Veel haakplezier!