Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Linda Daas vierkant

Interview met Linda Daas van @Wolgelukjes

Dit keer is Linda Daas aan de beurt om al mijn interview-vragen over haken te beantwoorden. Hartstikke leuk, want ik wist nog niets over Linda en ik heb ook nog nooit een ontwerp van haar gehaakt. En, dat is best een prestatie ;), want Linda heeft al zoveel leuke ontwerpen gemaakt, dat het heel moeilijk is om dat te missen. Ik weet dan ook zeker dat ik binnenkort een van haar leuke ontwerpen zal haken, ze komt – zeker na dit leuke interview – met haar ontwerpen hoog op mijn to do-lijstje te staan. 

Eerst wat meer over Linda zelf: Linda is een creatieve duizendpoot (alhoewel ze zichzelf nooit als creatief heeft gezien); ze haakt, naait en breit (aan dat laatste komt ze alleen momenteel even niet toe) erop los. Linda is 37 jaar en ze woont met haar vriend en twee zoontjes in het prachtige Haarlem. Als zij niet creatief bezig is, trekt zij er graag op uit met haar gezin. Linda wandelt en fietst graag. Verder gaat ze graag uit eten, naar de bioscoop en vindt ze het heerlijk om haar huis gezellig te maken met bijvoorbeeld planten en bloemen. Ze is groot fan van de band Queen, haar lievelingsfilm is “Dirty Dancing” en haar lievelingsserie is “Breaking Bad”. Linda heeft een HBO-opleiding gedaan en ze werkt als kwaliteitsmedewerker bij een liftkeuringsbedrijf.

Linda heeft voor Gek op Haken al een heleboel ontworpen, zoals het stoere Chunky vest, de populaire Double Twister Sjaal, het fijne Zigzag Noppen-kussen, de prachtige Voorjaarssjaal en het gave Lange Boho Vest. Daarnaast ontwerpt Linda ook nog voor haar eigen Blog “Trendy met Wol” en organiseert ze 1 à 2 keer per jaar (haak)workshops en haakfeestjes. Ook haakt ze nog af en toe spulletjes op bestelling voor vrienden die zelf niet kunnen haken. (Klinkt als een drukbezette dame!)

Al gauw merkte ik dat ik het superleuk vond om iets zelf te creëren wat ik mooi vond. Helemaal in mijn eigen stijl!

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Linda heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Vier jaar geleden begon ik met haken. Waarom haken? Ons gezin zat in een heftige periode en ik merkte dat ik ‘iets’ nodig had waardoor ik mijn gedachten kon verzetten. Iets creatiefs! Ik kwam uit bij haken. Bij een wolwinkel in de buurt kocht ik een haaknaald en wat garen. Ik was wel onzeker, kon ik wel haken? De mevrouw in de wolwinkel keek mij aan en zei: ,,Waarom zou u het niet kunnen?” Precies! En zo ging ik met behulp van YouTube en wat geleende haakboeken uit de bibliotheek aan de slag! Al gauw merkte ik dat ik het superleuk vond om iets zelf te creëren wat ik mooi vond. Helemaal in mijn eigen stijl! Ik begon met een Hexagon-deken…tja, legde meteen de lat hoog. Helaas doe ik dat wel vaker ?. Maar het is me wel gelukt, wel met wat schoonheidsfoutjes natuurlijk…maar ik was er zo blij mee! Ik heb de deken nog steeds. Sindsdien haak ik wat af! Voornamelijk sjaals, omslagdoeken, kussens, kledingstukken en dekens zijn mijn favoriet. Heerlijk met allerlei kleuren aan de gang! 

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? 

Voornamelijk van Instagram en Internet. Maar ik haal ook mijn inspiratie uit de kleding van King Louie. Dit merk draag ik zelf graag. En, zo vind ik het erg leuk om bijvoorbeeld mijn sjaals daarbij te laten passen.

Clobblestone steek
Clobblestone-steek

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Wanneer haak en ontwerp je (naast een drukke baan en een gezin)?

Vaak ontstaat er een beeld in mijn hoofd. Dan ga ik het uitproberen. Helaas lukt dat niet altijd. Dan moet ik een bolletje elke keer weer opnieuw oprollen. Zo zonde vind ik dat dan! Maar tja, hoort denk ik een beetje bij het bedenken van een patroon. ?Als het lukt haak ik vaak volle kracht vooruit. Ik schrijf dan wel meteen de toeren op. Zodat het voor mij makkelijker is om het patroon op het einde uit te schrijven. Hoelang ik over een project doe hangt van het project af. De projecten die ik vaak maak zijn meestal ‘grote’ projecten. Dus ben zeker langer dan een week er mee bezig. Ik haak voornamelijk in de avond. Maar pak tijdens een koffie/thee momentje in de ochtend ook wel graag m’n haakwerk er even bij. (Oeh, dat doe ik ook, maar ik eindig dan altijd met koude koffie ;)!)

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste?

Mijn allerleukste ontwerp vind ik de kleurrijke muts en de col voor mijn zoontjes! Het ontwerp is helemaal niet zo bijzonder, maar de jongens waren er zo blij mee en het staat zo stoer! Inmiddels zijn ze wel weer toe aan een nieuwe set, haha! Helaas is het gemêleerde garen met felle kleurtjes niet meer verkrijgbaar…dus mocht iemand nog een tip hebben? ?

Ik heb ooit een amigurumi geprobeerd: de slingeraap van Dendennis…hij kan net niet wegslingeren ?. 

Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom?

Voornamelijk sjaals, omslagdoeken, kussens, kledingstukken en dekens zijn mijn favoriet. Vaak zijn dat projecten waar je niet zo bij hoeft na te denken. Heerlijk vind ik dat! Ik heb ooit een amigurumi geprobeerd: de slingeraap van Dendennis…hij kan net niet wegslingeren ?.

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of vind jij echt goed en waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Oei, dat zijn er wel meerdere hoor…ik vind heeeeeeeeel veel creaties mooi! Het belangrijkste vind ik eigenlijk dat iemand zijn creatieve hart volgt. Daar heb ik veel bewondering voor. 

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Denk dan toch echt de Hexagon-deken. Mijn eerste haakproject. Hij ligt nu wel in de kast, maar de jongens bouwen vaak een tent met mijn gehaakte dekens en daar zit deze ook bij ?. Ze worden op deze manier dus intensief gebruikt, haha!

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Ik heb niet echt een favoriet merk qua garen. Je hebt ook zoveel mooi garen! 

Mijn mooiste haaknaalden zijn: de houten haaknaalden van Studio Forest Friends, Studio Woord&Draad en Pony Needles Europe.

Graag wil ik nog een mooie zelfgemaakte haaknaald van Zoownatas.

Wat ik verder nog onmisbaar vind is een schaartje (om de draadjes mee af te knippen ?). Momenteel ben ik aan het wachten op zo’n mooierd van Studio Woord&Draad.

Vrolijke shopper
De Vrolijke Shopper

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik ben nu bezig met een project voor Gek op Haken ?. Het wordt een spencer top. Dat schijnt weer helemaal in te zijn! Mij lijkt het dan erg leuk om een gehaakte variant te maken. Dus ik kroop meteen met de haaknaald en wat mooie bolletjes op de bank. Daar haak ik het liefst. Mijn haakwerk neem ik eigenlijk nooit ergens mee naartoe. In de auto kan ik niet haken en als ik ergens anders ben, dan kom ik vaak niet aan haken toe, haha! 

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Wees jezelf en laat dat terugkomen in je haakwerk. Zeker weten dat je daar blij van wordt!

Wat een leuk interview met Linda Daas van Trendy met Wol en Wolgelukjes (al zeg ik het zelf ;)). Linda maakt echt de meest uiteenlopende en gave ontwerpen. Ik zou zeggen, hou vooral de website en social media in de gaten! De Spencer Top die Linda heeft ontworpen komt namelijk al heel snel online en hij is gaaaaaf!

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Linda daas
  Goedemorgen ik ben naar jou erwezen over de chique poncho
  Ben met veel geworstel tm toer 6 gekomen het 1e gedeelte gehaakt maar in welke openingen moet ik de groepjes van 3 doen?
  Toer 7 welke punten worden er bedoeld?
  Bij toer 6 als ik hhem haak zoals beschreven hou ik heel veel over
  Kunt u mij helpen?
  Mvg kitty Roeffen

 2. Wat leuk om te lezen Arja! 🙂 Klopt, zo fijn dat het zo werkt he! Lief dat je het interview hebt gelezen.
  Liefs, Linda