Toeren tellen en markeren.

image003

Tja, iedereen kent dat wel. Je bent iets aan het haken en je wordt plots gestoord. ‘Mama, ik heb honger!’, hoor ik mijn kinderen dan roepen. Dan is mijn meest gebruikte reactie: “7, 8, 9, 10,…” luidop verder tellend. Hahaha, herkenbaar?

Ik vermoed dat ik niet de enige ben die op deze manier duidelijk maakt, dat ik de tel niet kwijt wil raken. En dan? Je moet stoppen met haken, want je moet nog aardappelen schillen. Later op de avond wil je wel verder haken. Maar hoe kan je nu best je aantal steken en toeren aanduiden? Een beste manier is er niet, ik geef mee wat ik zelf doe of wat ik van mede-haaksters heb gezien, hoe ze dat oplossen.

Notitieblok en balpen

Ik heb altijd een balpen en een notitieboekje naast me liggen. Zo duid ik met strepen het aantal toeren en rijen aan. Of noteer ik vlug: *volgende keer nog 18 steken en dan kleurwissel*. Zo kan ik letterlijk én figuurlijk vlot de draad weer opnemen.

Wist je dat we bij Gek op Haken een goed gevulde patronenmap aanbieden in de shop, die je daarvoor ook kan gebruiken?

Steekmarkeerders

Je hebt ze in alle vormen en je kan ze gebruiken om het begin van elke toer (vooral bij het haken van amigurumi) aan te geven.

Ook handig om bij het wegleggen van je haakwerk een steekmarkeerder vast te maken in de werklus. Zo kun je bij je werk, tijdens het verleggen van plaats of bij het weer opnemen van het haakwerk, niet per ongeluk steken uittrekken. Want die steekmarkeerder zorgt dat er een ‘STOP’ op je werk zit. Wil je meer lezen over ‘Steekmarkeerders’? Ik schreef er in 2022 ook al een blog over.

Toerenteller

Ik gebruik het niet zoveel bij kleine haakwerken, omdat er niet zoveel steken te onthouden zijn. Maar bij bijvoorbeeld een deken haken, waarbij je een grotere hoeveelheid rondes of steken moet tellen, is dit best wel handig.

image003

Weet je dat je deze toerenteller ook rond je duim kan vastmaken? Bij het klikken op de knop, telt deze toerenteller er elke keer een getal bij. En ook als je de teller eventjes opzij legt, kan je daarna verder tellen.

Heb jij nog een andere manier, laat het dan gerust weten in een reactie, altijd leuk om elkaar te inspireren.

Haak ze!

Groetjes Sofie

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo,

  Ik gebruik zelf een app. Pocket Crochet. Naast dat je er alle informatie over je haakwerk in kwijt kan, zit er ook een ingebouwde toerteller in.

 2. Hoi Sofie..een leuk blog.
  Ik doe een steekmarkeerder met maat van haaknaald altijd onder mijn werk. Als ik stop zet ik daar ook de lus mee vast. Ik haak niet vanaf mijn i-pad, maar print mijn patroon altijd uit. Steek het in een plastic hoesje. Als ik stop zet ik bij de toer waar ik ben gebleven een kruisje. Zo kan ik altijd verder.
  Groetjes Coby

 3. Hey Sofie, leuke blog!

  Ikzelf gebruik een app (Row counter). Mijn mobiel heb ik altijd wel bij de hand. Ik neem vaak mijn haakwerk mee onderweg ergens naartoe en dat scheelt ook weer spullen meenemen. Ik zet in die app ook altijd bij welke haaknaald ik gebruik, want dat wil ik ook nog weleens vergeten 🙂

  Groetjes Denise